Πώς τα social media επηρεάζουν τη ψυχική υγεία | Πάστα Φλώρα

Τα social media καταλαμβάνουν πλέον μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Ένα scroll down, ένα στόρι, ποια φωτογραφία άραγε να ανεβάσω; Ας δω ένα βιντεάκι στο YouTube να περάσει η ώρα. Η έμμεση καθημερινή επαφή όμως με ανθρώπους που δείχνουν χαρούμενοι, που έχουν υπεράριθμα υλικά αγαθά, που βγαίνουν σε ακριβά εστιατόρια, που περιτριγυρίζονται από πολλούς φίλους, που είναι αγαπητοί στον κόσμο ή που δεν έχουν κανένα ψεγάδι επηρεάζει αρνητικά τον μέσο άνθρωπο.

Οι περισσότεροι από εμάς σίγουρα κάποια στιγμή θα έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να σκέφτεται γιατί εγώ δεν ζω μια τέτοια ζωή, τι κάνω λάθος; Η προώθηση μιας «τέλειας» ζωής στα social media δημιουργεί ένα αίσθημα κατωτερότητας και φαινομενικής αποτυχίας, ιδιαίτερα στους νέους, δημιουργώντας επίπλαστες ανάγκες και ψευδείς προσδοκίες. Τοποθετούμε τον εαυτό μας σε έναν φαύλο κύκλο αναγκαστικής ωραιοποίησης και βελτίωσης της ζωής μας, κάνοντας πράγματα που δεν μας ευχαριστούν απαραίτητα, αλλά «επιβάλλονται» από τα  social media και τους influencers.

Ο φαύλος αυτός κύκλος επιβαρύνει σημαντικά τη ψυχική υγεία, καθώς δημιουργεί άγχος, ανεκπλήρωτες προσδοκίες, αισθήματα ανεπάρκειας, πεσιμισμού και λανθασμένες εικόνες και πρότυπα για το σώμα. Σύμφωνα με την έρευνα της Βασιλικής Εταιρείας Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τροφοδοτούν την κρίση της ψυχικής υγείας των νέων ηλικίας 14-24 ετών. Εκτός των προαναφερθέντων τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λειτουργούν ως ένα μέσο που διευκολύνει την αρνητική και μη εποικοδομητική κριτική.

Επίσης, τα θύματα cyber bulling ολοένα και αυξάνονται, πυροδοτώντας κατάθλιψη. Μεγάλο ποσοστό των νέων συγκρίνει τον εαυτό του με άλλους χρήστες, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η αυτοεκτίμησή και η αυτοπεποίθησή του. Πράγματι, είναι πολύ εύκολο να υποπέσει κανείς στην παγίδα σύγκρισης του εαυτού του με μια λαμπερή δήθεν πραγματικότητα που προβάλλεται στα social media. Όμως, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβάλλονται μόνο μερικές στιγμές της ζωής μας, οι οποίες δεν αντικατοπτρίζουν την πλήρη πραγματικότητα.

Σαφώς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν και θετική χροιά, εφόσον χρησιμοποιούνται συνειδητά. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προώθηση της δουλειάς μας και η εύκολη και καθημερινή επαφή που προσφέρουν. 

Η ψυχική μας υγεία συνιστά ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά, οπότε οφείλουμε και να τη διαφυλάξουμε. Τα social media είναι ένα μέσο ψυχαγωγίας και όχι αυτό-σύγκρισης με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Άλλωστε ο καθένας από εμάς μπορεί με ευκολία να προβάλλει μια εικόνα ιδανική που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ή που είναι απλώς μια στιγμή από την ημέρα του.

Πηγές ανάκτησης πληροφοριών:

https://www.enikos.gr/international/516266/pos-ta-social-media-epireazoun-tin-psyxiki-ygeia 

Μαρία Μωραΐτη

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top