Punk me on darling | Πάστα Φλώρα

Αυτό το θέμα έχει ξαναγραφτεί από μένα αλλά δυστυχώς δεν έχει δημοσιευθεί διότι ο παλιός σκληρός δίσκος μας άφησε χρόνους. Όμως όταν θέλει το σύμπαν να συνωμοτήσει θα συνωμοτήσει, αφού δεν γίνεται να μη μιλήσω για άλλη μια φορά -κι αυτή ελπίζω τυχερή -για το καλύτερο μουσικό και μη, κίνημα που πέρασε ποτέ απ’ την Ελλάδα.

Ελληνικό πανκ λοιπόν.

Το κίνημα του ρεμπέτικου και το κίνημα του πανκ είτε θέλετε να το πιστεύετε είτε όχι είναι αδελφές ψυχές. Η επαναστατημένη ελευθεριοποίηση του πανκ και  το μπουζούκι με τον αμανέ του ρεμπέτη  γεννηθήκανε στις υπόγες.

Περιθωριοποιημένα και ασυμβίβαστα τεχνάσματα της μουσικής που οι τότε προτεστάντες κι ευλογημένοι λειτουργοί τους, δεν θα το πιστεύανε ότι γεννήσανε μια ολόκληρη αυτοκρατορία της τέχνης.

Το κίνημα του πανκ εμφανίσθηκε στην τότε Αμερική του ‘60 ενώ διευρύνθηκε και διαδόθηκε γύρω στα μέσα του ‘70. Από τους εφηβικά τρελαμένους Sex Pistols στην ασυμβίβαστη Patty Smith και από εκεί στους χορευτικά επαναστατημένους Clash. Και η λίστα ποτέ δεν έχει τελειωμό. Dead Kennedys, Ramones, New York Dolls, Damned, Blitz, Crass, The exploited, Stooges.

Μουσικό κίνημα με ολόκληρη στρατιά ιδεολογικής αντικουλτούρας στο κατεστημένο της εκάστοτε εποχής. Στίχος βαρύς και οξύθυμος, κοινωνικά αγανακτισμένος κι αθυρόστομος. Αυτό ήταν το πανκ. Μια εκκλησιά για ασυμβίβαστους, επαναστατημένους, περιθωριοποιημένους. Τους ιδεολογικά ελεύθερους έφηβους.

Μέσα από μια κιθάρα, ένα μπάσο και ντράμς εξομαλύνεται και υπνωτίζεται ολόκληρη κοινωνία. Μια κοινωνία μικροασμού και καθωσπρεπισμού που δεν χωρούσε στα όνειρα και στην τέχνη αυτών των νέων.

Garage Rock, γρήγορος κι ασυμβίβαστος ρυθμός, πολλές φορές χαοτικός που μέσα από τον αλλοπρόσαλλο και επιθετικό ήχο και στίχο στιγμάτισε ολόκληρη μουσική ιστορία και βιομηχανία. Μια απλή μουσική που γραφόταν και παιζόταν σε υπόγεια και πλατείες, καταλήψεις και παρακμιακά στέκια έγινε η αιτία για το μεγαλύτερο κίνημα μετά το Woodstock, που εξοστράκισε συνειδησιακά και πνευματικά ολόκληρη ανθρωπότητα μέσα απ’ την μουσική.

Πολιτική και κοινωνία αφυπνίστηκαν μέσα απ’ την φιλοσοφία της Πανκ. Μια πυρηνική κοινωνία η οποία συμβαδίζει και «εκσυγχρονίζεται» με τα πλαίσια της μικροαστικής ιδεολογίας πυρπολήθηκε, απ’ τον καταιγισμό κραυγών αυτών των νέων.

Χάος κι αναρχία οι «προσαγωγοί» τους, που πολλές φορές «αφορίστηκαν» και ξορκίστηκαν απ’ τα κρατικά μέσα. Κράτος και αγανάκτηση είχαν βγει πλέον στα μαχαίρια, κ’ οι ασυμβίβαστοι τότε νέοι;  Το medium rare φιλέτο τους.

Μια σκηνή, μια αντίδραση. Μια αντίδραση που στάθηκε ικανή να εμπορευματοποιήσει και να προωθήσει καλλιτεχνικά αυτή την κραυγή με αποτέλεσμα πολλές μπάντες να γίνονται μουσικό viral εκείνη την εποχή.

Οι πρώτοι πανκ της Αθήνας εμφανίστηκαν στην Πλάκα γύρω στο 1979. Μια ιδεολογία, μια εφαρμοσμένη ελευθεριοποίηση που δεν σύναδε με τα μέτρα του τότε μικροαστισμού της Μεταπολίτευσης. Πρωτεύουσα του πανκ στην Ελλάδα υπήρξαν κι ακόμα επικρατούν τα Εξάρχεια. Η τότε μόλις γέννηση της αντικουλτούρας των χίπις μεταφέρθηκε στα σοκάκια και στην αντισυμβατική ομορφιά των Εξαρχείων. Πλέον δεν αποτελούσε μέρος, αλλά θεσμός για την πανκ κοινότητα.

Το πρώτο συγκρότημα με αντιεξουσιαστικό στίχο στον ελλαδικό χώρο ήταν οι Stress από την Αργυρούπολη, που σχηματίστηκαν το 1980 και πρωτοεμφανίζονται στην ‘’Αρετούσα’’ στη Πλάκα τον Φεβρουάριο του 1982,με τους Guillotine και τους Αουσβιτς. Το Νοέμβριο του 1980 δημιουργούνται οι Ανυπόφοροι. Το 1982 σχηματίζονται οι Birthward 82 στο Πειραιά και κυκλοφορούν την ίδια χρονία το 7ιντσο ‘’Fireball’’ απ’ την εταιρεία Happening που είναι το πρώτο ελληνικό punk single. Αρχές της ίδιας χρονιάς σχηματίζονται οιΑουσβιτς (πρώτο punk group με πλήκτρα) καθώς και οι Guillotine απ’ τους οποίους γεννιούνται οι Soldiers Of Anarchy. Μετά την διάλυση τους τα μέλη τους δημιουργούν τους Ex Humans, το 1983.

Η αντιμετώπιση ήταν εχθρική, το πρωτότοκο ροκ και πανκ έρχονται σε διαμάχη. Οι πρωτοπόροι του ροκ απαρνιούνται τον εκμοντερνισμό του είδους τους σε πανκ. Το πανκ αναβιώνει και κοντράρει τέχνες και πολιτική σκηνή μετά την εξουσία του Πασοκ. Έχουμε έτσι ένα ιδεολογικό πόλεμο κοινωνικοπολιτικής αστάθειας μέσα σε μια κοινωνία πουριτανισμού.

Οι συναυλίες ξεκινήσανε και η δημιουργία των συγκροτημάτων ολοένα και πληθύνεται, ενώ η Θεσσαλονίκη δημιούργησε κι αυτή τη δικιά της χαοτική αντικουλτούρα . Γενιά του χάους, Αδιέξοδο, Panx Romana, Μωρά στην φωτιά, Ώχρα σπειροχαίτη, Χάσμα, Αντι-Αυταρχική Παρόρμηση, Πίσσα και πούπουλα, Αντίδραση και Γκούλαγκ, ήταν λίγες απ’ τις μπάντες οι οποίες έριξαν χαστούκι στην καταπίεση της ειδωλολατρικής κοινωνίας. Μέσα απ’ τον αυταρχικό και πολιτικά λογοκριτέο στίχο τους έδωσαν πνοή και φωνή για χιλιάδες έφηβους της τότε εποχής και ακόμα τόσους του σήμερα.

Ρατσισμός, εθνικισμός, φασισμός ήταν τα σπίρτα, και η ιδεολογία της πανκ; Η φωτιά. Στίχοι και μουσική πονεμένοι, αγανακτισμένοι, με μόνο στόχο την αποδοχή και την αγάπη για τον άνθρωπο.

Ξακουστές καταλήψεις Villa Amalias και «Λέλας Καραγιάννη» στην Αθήνα και η Villa Varvaras στη Θεσσαλονίκη ανέδειξαν και αναγέννησαν ένα πιο σκληροπυρηνικό ύφος και μουσικής με κύριο αρμόδιο και αγωγό τον ίδιο τους τον εαυτό. Οι μετεξελίξεις του πανκ αρχίζουν και αφήνουν το στίγμα τους στην εγχώρια πλέον σκηνή.

Όσο αναφορά το στυλ και τον ρουχισμό; Απλός.

Οτιδήποτε είναι πέρα του συμβατικού. Tο αλλοπρόσαλλο παρουσιαστικό ήταν από τα κύρια χαρακτηριστικά τους ενώ εξωτερικές τεχνικές στην εμφάνιση όπως, εξτρίμ χρώματα στα μαλλιά κ’ ιδιαίτερα αξεσουάρ δίνουν την τελική πινελιά σε αυτούς τους εφήβους. Καθώς και εξίσου μπλούζες με στάμπες ,μαύρα ρούχα και πολλαπλά piercing.

Αυτό ήταν το πανκ κ’ έτσι παραμένει. Καταφύγιο για την ελευθερία, την ισότητα, την αξιοκρατία και την Αγάπη. Μουσική παιδεία και χαοτική διάσταση στα μέτρα της ελληνικής σκηνής. Δεν ήταν μόνο ένα μουσικό κίνημα αλλά ολόκληρη ανθρωπιστική επανάσταση της συνείδησης που μέσω της τέχνης παρέλασε τις δεκαετίες της ανθρώπινης αστάθειας και λογοκρισίας. Και το μόνο σίγουρο; Το πανκ δεν ξεπουλήθηκε ποτέ.

Γιώτα Μαστροσαββάκη

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top