Σαπφώ: H Ελληνίδα μούσα του έρωτα | Πάστα Φλώρα

Αρχαία ελληνική ιστορία. Μύθοι και αλήθειες.

Πόσες φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί αν όλα εκείνα που ξέρουμε σήμερα, πράγματι συνέβησαν και όλα αυτά τα πρόσωπα, ήταν έτσι όπως μας έχουν διηγηθεί.

Από τις πιο γνωστές μορφές της ελληνικής μυθολογίας, αποτελούν φυσικά και οι μούσες. Κόρες του Δία και της Μνημοσύνης, αρχικά οι μούσες θεωρήθηκαν ως νύμφες του βουνού και του νερού.

Τα ονόματά τους, αξιοπερίεργα, δύσκολα τα ξεχνάς.

Ερατώ, Κλειώ, Πολυμνία, είναι μερικές από τις ονομασίες τους. 

Η ιστορία μας όμως, θέλει να υπάρχει και μια δέκατη μούσα, όπως την αποκάλεσε ο Πλάτωνας, η Σαπφώ.

Λυρική ποιήτρια της αρχαϊκής εποχής, η Σαπφώ ταυτίστηκε με την εξύμνηση του έρωτα, δημιουργώντας ποιήματα-ύμνους για τον αυτόν αλλά και για τον γάμο. Με διάχυτο τον λυρισμό στην ποίησή της, η Σαπφώ, γεννημένη στην Λέσβο, ταύτισε το όνομά της με τον γυναικείο ομοφυλόφιλο έρωτα (λεσβιακός έρωτας). 

Το έργο και η συμβολή της, αποτέλεσαν σημαντικό σταθμό κατά την αρχαϊκή περίοδο. Μάλιστα, στην Μυτιλήνη, την εποχή εκείνη, άνθιζαν κατά πολύ τα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα, με τον ‘Οίκο της Σαπφούς’, να υποστηρίζει τον θεσμό αυτό.

Κάτω από το πέπλο προστασίας της θεάς Αφροδίτης, η Σαπφώ διηύθυνε τη σχολή της, γεμάτη με χορό, μουσική, ποίηση και ρητορική. 

Εξαιτίας της ιδιαίτερης σχέσης που είχε η Σαπφώ με την θεά Αφροδίτη, υπηρετούσε τον έρωτα στηριζόμενη σε αρχές και αξίες, στο θηλυκό πρότυπο και την ομορφιά.

Μέσα από τον έρωτα, η Σαπφώ προσπαθεί να γίνει πιο σοφή και μέσα από αυτό να φτάσει τόσο στην απόλυτη ομορφιά όσο και στην αλήθεια του έρωτα. 

Κυνηγώντας τον έρωτα και σύμφωνα πάντα με την μυθολογία, λέγεται πως η Σαπφώ αυτοκτόνησε για έναν ανεκπλήρωτο έρωτα, εκείνον του Φάωνα. Έπεσε από το ακρωτήρι στην Λευκάδα, δίπλα από τον ιερό ναό του Απόλλωνα. 

Ο μύθος αυτός και η τραγική κατάληξη της ποιήτριας που ζούσε για τον έρωτα, μας δείχνει πως μπορούμε να κάνουμε τα πάντα για να νιώσουμε την έλξη.

Είτε αυτό θα μας ανυψώσει, όπως συμβαίνει με την ανατολή του ήλιου, είτε θα μας καταδικάσει, όπως όταν ο ήλιος δύει και χάνεται. Για λίγο.

Το επόμενο πρωί πάλι θα βρίσκεται στην ίδια θέση, για να μας θυμίσει πόσο σημαντικός είναι. Όπως και ο έρωτας σε κάθε έκφανσή του. 

Έφη Καράμπελα

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top