Σε ό,τι αφορά την σωματική θετικότητα | Πάστα Φλώρα

Όταν ήμουν μικρή, η μαμά μου έλεγε ότι κοιτάζω τους ανθρώπους με την ψυχή μου, όχι με τα μάτια μου. Έλεγε πως ο τρόπος που βλέπω τον κόσμο είναι με διαφορετικούς φακούς από τους άλλους, και γελούσα και απαντούσα «Υπονοείς ότι τα γυαλιά μου είναι μαγικά;»

Ωστόσο, ήξερα προφανώς ότι μιλούσε για τη σωματική θετικότητα, ένα κίνημα, μια πράξη, ένα είδος σκέψης που με γεμίζει κάθε μέρα με τόση χαρά και ελπίδα. Είμαι από τα άτομα που πιστεύουν ότι κανείς άνθρωπος δεν είναι άσχημος, γιατί απλά η ασχήμια και η ομορφιά είναι υποκειμενικά πράγματα, και γιατί αν η ψυχή σου είναι όμορφη, τότε κανείς δε νοιάζεται για το τι τυχόν «ατέλειες» (που δεν είναι καν ατέλειες) μπορεί να έχεις. Δυστυχώς όμως η κοινωνία σαν παράξενη αντίθετη ραπτομηχανή ξηλώνει τις ραφές της αυτοπεποίθησης, γεμίζοντας τα μυαλά με στερεότυπα και τους ανθρώπους με πόνο. 

Με εξοργίζει τόσο πολύ το ότι υπάρχουν πρότυπα ομορφιάς, βουτηγμένα στο ρατσισμό, το σεξισμό, την «ιδανική» εικόνα που προβάλλουν τα μέσα ενημέρωσης και την απίστευτη προκατάληψη που υπάρχει εκεί έξω. Έχετε δει πως είναι τα λουλούδια;

Yπάρχουν μεγάλα και μικρά, με πέταλα που λείπουν, με νεύρα που φαίνονται, με χρωματικές εναλλαγές, κομμάτια διαφορετικού χρώματος στο ίδιο πέταλο, διαφορετικά σχήματα και βλαστούς. Γιατί να μη βλέπουμε έτσι και τους ανθρώπους; Γιατί να μην πετάξουμε από πάνω μας τις προκαταλήψεις που μας δένουν στο έδαφος, που στο κάτω κάτω δεν τις φτιάξαμε εμείς, άλλοι μας τις επέβαλαν ενώ θα μπορούσαν να μας είχαν δείξει αγάπη.

Δεν ξέρω αν έχετε βρεθεί ποτέ σε σημείο να κοιτάξετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη και να πείτε «Είσαι άσχημος» αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είναι απαίσιο συναίσθημα. Μπορείς να το αισθανθείς να πληγώνει κάθε εκατοστό της ύπαρξής σου, και είναι τόσες πολλές οι πληγές που θέλεις τόσο πολύ χρόνο και ενέργεια για να τις επουλώσεις. Είτε έχετε είτε δεν έχετε βρεθεί σε αυτό το σημείο λοιπόν, σας διαβεβαιώνω όλους ότι είστε πανέμορφοι.

Τα μέσα ενημέρωσης τείνουν να κρύβουν πράγματα που δεν φαίνονται στερεοτυπικά ελκυστικά, όπως οι ουλές, οι ραγάδες, τα παραπάνω κιλά, η ακμή και τα σχετικά, όμως αυτά είναι πράγματα που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν, και για αυτό ακριβώς είναι μοναδικοί. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να νικήσετε τα πρότυπα που προβάλλονται, και να βάλετε μέσα στο μυαλό των ανθρώπων την αποδοχή ενός προτύπου που τους εμπεριέχει όλους, όμως θέλω να τονίσω πόσο σημαντικό είναι να αναδειχθεί η ομορφιά όλων των ανθρώπων.

Ιδίως για τις γυναίκες, βομβαρδίζονται κάθε στιγμή από τόσα αρνητικά πρότυπα που δεν μπορούν να αφήσουν χώρο στον εαυτό τους να αναπνεύσει. Αφήστε αυτό το χώρο στον εαυτό σας. Παρατηρήστε πόσο όμορφες και μοναδικές είστε όλες, με όλα τα φυσικά σας χαρακτηριστικά, με το σχήμα σας, και το χρώμα σας, και τις λεπτομέρειες του προσώπου και του σώματός σας.

Για αυτό, αν κανείς δε σας το είπε σήμερα, είστε όλοι υπέροχοι όπως ακριβώς είστε. Και σας αγαπώ όλους.

Ήδη έχουμε να ανησυχούμε για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, δεν χρειάζεται να προστεθεί σε αυτό η εμφάνισή μας. Σήμερα, φορέστε τα πιο όμορφα ρούχα σας, χαμογελάστε στον εαυτό σας, δώστε του χρόνο να αναρρώσει, να κλείσει τις πληγές του, να ανθίσει. Δώστε του το χρόνο που χρειάζεται να δει πόσο όμορφος είναι.

Μαρία Επισκόπου

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top