Σε ποιον ανήκει το γυναικείο σώμα; | Πάστα Φλώρα

Πριν λίγο καιρό το “καυτό” θέμα που ταρακούνησε τα νερά στην Αμερική ήταν αυτό των αμβλώσεων. Συγκεκριμένα το 2019 πολλές πολιτείες των ΗΠΑ ενέκριναν νόμους που ουσιαστικά απαγόρευαν τις αμβλώσεις, ενώ άλλες έλαβαν δραστικά μέτρα για να περιορίσουν την πρόσβαση σε αυτές.

Έτσι, χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν, ώστε να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους σε μια ανέλπιστη προσπάθεια ανατροπής της δεδομένης απόφασης. Και κάπου εδώ έρχεται στο μυαλό όλων μια εύλογη απορία :

Σε ποιον ανήκει τελικά το γυναικείο σώμα; 

Το ερώτημα που θέτει η λέξη “έκτρωση” είναι ερώτημα κυριολεκτικά ζωής και θανάτου, κάνοντας πολλούς να αναρωτηθούν αν κάτι τέτοιο είναι τελικά ορθό και ηθικά επιτρεπτό ή όχι.

Κάτι τέτοιο διχάζει κοινωνίες ολόκληρες, μητέρες, δράστες, απλούς θεατές και κριτές σε ένα τέτοιο κομβικό ζήτημα. Εκείνοι που αντιτίθενται σε αυτήν τη διαδικασία υποστηρίζουν σθεναρά πως πρόκειται για βρεφοκτονία , αφού το έμβρυο είναι ένα ανθρώπινο ον που έχει κάθε δικαίωμα να ζήσει.

«Τα μωρά δεν είναι δόντια, που αφαιρούμε επειδή μας προκαλούν ενόχληση. Ένα αγέννητο βρέφος είναι παρ’ όλα αυτά μωρό, κι η καταστροφή του είναι φόνος», είχε διαμαρτυρηθεί στο Αγγλικό Κοινοβούλιο η βουλευτής Jill Knight, σε συζήτηση, το 1996, για ψήφιση νομοσχεδίου νομιμοποίησης της έκτρωσης. Από την άλλη , αναφέρεται πως το έμβρυο δεν είναι ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος , αλλά κάτι που απλώς μεγαλώνει στην κοιλιά της εγκύου.

Αντίθετα, η κίνηση για τα δικαιώματα της γυναίκας στην έκτρωση, στηρίζεται στο επιχείρημα ότι μόνος ιδιοκτήτης του σώματος  και δικαιωματικός διαχειριστής του είναι η γυναίκα, ότι δηλαδή το έμβρυο δεν είναι συνιδιοκτήτης του σώματος, με δικαιώματα στις αποφάσεις γι‘ αυτό.

Παράλληλα, η απόφαση για τον τερματισμό μιας ζωής παρελθοντικά θεωρούνταν ιατρικό έγκλημα, ενώ σήμερα έχει νομιμοποιηθεί σε αρκετές χώρες του κόσμου (υπό ορισμένους όρους). 

Σε ένα τέτοιο ζήτημα πού οφείλει να μετατοπιστεί η μέγιστη βαρύτητα; Στη γυναίκα  “στα θέλω” της και στο σώμα της ή στο βρέφος και στο δικαίωμα της ζωής; Πρόκειται για φόνο ή για ένα δικαίωμα το οποίο πρέπει να είναι αποδεκτό και να μην κατακρίνεται κοινωνικά εάν μια κοπέλα αποφασίσει να λήξει την εγκυμοσύνη της με έναν τέτοιο τρόπο;

Πώς θα λυθεί τελικά αυτό το ηθικό δίλλημα που έχει ταλανίσει αρκετές γενιές; 

Κλείνοντας, η έκτρωση σήμερα είναι πλέον “αποδεκτή” ως μια ιατρική πρακτική, παρόλα αυτά παραμένει ακόμα στιγματισμένη.

Σε αυτή τη φάση η κοινωνία έχει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο ηθικό δίλλημα του οποίου η λύση δεν φαίνεται να βρίσκεται σύντομα. Η ενοχή για μια τέτοια πράξη, ίσως να συνεχίζει να είναι πάντα συνυφασμένη με αυτή την ηθική “σύγχυση”, στης οποίας το αδιέξοδο έχουν βρεθεί αρκετές γυναίκες ανήμπορες να αποφασίσουν για το μέλλον. 

( Στο παρόν άρθρο δεν εκθέτονται προσωπικές απόψεις, αλλά παραθέτονται τα δεδομένα ρεαλιστικά χωρίς να γίνεται υπεράσπιση κάποιας από τις δυο πλευρές).

Ιωάννα Καλφόγλου


ΠΗΓΕΣ : 

Facebook.com ( Έκτρωση. Δικαίωμα του βρέφους στην ζωή, ή της μητέρας στο σώμα της; )

Amnesty.gr

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top