Σεξουλική κακοποίηση στους κύκλους της καθολικής εκκλησίας | Πάστα Φλώρα

Οι περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από Καθολικούς ιερείς, μοναχές, μέλη των θρησκευτικών ταγμάτων, και η επακόλουθη κάλυψη τους, τον 20ο και 21ο αιώνα οδήγησαν σε πολυάριθμες καταγγελίες, έρευνες, δίκες και καταδίκες. Οι περιπτώσεις κακοποίησης περιλαμβάνουν αγόρια και κορίτσια, κάποια ηλικίας 3 ετών, με την πλειοψηφία των θυμάτων να είναι των ηλικιών 11 και 14. Οι κατηγορίες άρχισαν να εμφανίζονται μεμονωμένες και σποραδικές στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Πολλές από αυτές αφορούσαν υποθέσεις στις οποίες κάποιος ιερέας, μοναχός ή αξιωματούχος της Εκκλησίας κατηγορήθηκε για κατάχρηση εξουσίας για δεκαετίες. Η ηγεσία της Καθολική Εκκλησίας  αρκετές φορές κάλυψε τα γεγονότα αυτά, μετακινώντας τους ιερείς που είχαν κακοποιήσει ανηλίκους σε άλλες ενορίες, όπου και συνέχισαν το αποτρόπαιο έργο τους.

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού είχε καλέσει ήδη από το 2014 το Βατικανό να «απομακρύνει αμέσως» όλους τους κληρικούς που έχει αποδειχθεί ότι ευθύνονται για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ή είναι ύποπτοι για το συγκεκριμένο έγκλημα και να τους παραδώσει στις αρχές.

Στην έκθεσή της η Επιτροπή, εξέφραζε την ανησυχία της για το γεγονός ότι «η Αγία Έδρα δεν έχει αναγνωρίσει την έκταση των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν, δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και για την προστασία τους και έχει υιοθετήσει πολιτικές και πρακτικές που οδήγησαν στη συνέχιση της αποτρόπαιας πράξης και στην ατιμωρησία των δραστών». Η απάντηση της Αγίας Έδρας ήταν τότε ότι απλά «έλαβε γνώση» των παρατηρήσεων του ΟΗΕ. 

Τον περασμένο Αύγουστο ολόκληρος ο κόσμος σοκαρίστηκε, όταν ήρθε στο φως της δημοσιότητας η αποκάλυψη ότι μόνο στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ υπήρχαν καταγγελίες για την σεξουαλική κακοποίηση τουλάχιστον 1.000 παιδιών από 300 και πλέον ιερείς. Το δεύτερο μεγαλύτερο σκάνδαλο είχε ξεσπάσει λίγο μήνες νωρίτερα στη Χιλή, όταν οι αρχές της χώρας ξεκίνησαν έρευνες σχετικά με 144 υποθέσεις στις οποίες κατηγορούνταν για σεξουαλικές κακοποιήσεις 158 επίσκοποι, κληρικοί, διάκονοι και άλλοι εργαζόμενοι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της λατινοαμερικάνικης χώρας. Πέρα από αυτές τις υποθέσεις, άλλες 108 έχουν κλείσει, με 23 πρόσωπα να έχουν καταδικαστεί, δύο να έχουν απαλλαγεί και 22 υποθέσεις να έχουν παραπεμφθεί σε άλλους δικαστικούς, διότι οι καταγγελθείσες αξιόποινες πράξεις είχαν τελεστεί πριν από το έτος 2000. Από τα 266 φερόμενα ως θύματα, τα 178 ήταν παιδιά ή έφηβοι όταν τελέστηκαν οι αξιόποινες πράξεις. Την ίδια στιγμή τουλάχιστον 152 καθολικοί ιερείς στο Μεξικό καθαιρέθηκαν τα τελευταία 9 χρόνια κατηγορούμενοι για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

Χιλιάδες παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από ιερείς και στην Γερμανία, στο διάστημα από το 1946 μέχρι το 2014, σύμφωνα με μελέτη για τη γερμανική Καθολική Εκκλησία, η οποία κατηγορείται ότι εν γνώσει της απέκρυψε τα γεγονότα. Τουλάχιστον 3.677 παιδιά, στην πλειονότητά τους αγόρια ηλικίας κάτω των 13 ετών, έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στα χέρια 1.670 κληρικών, σύμφωνα με την έκθεση αυτή, που δημοσίευσε τον περασμένο Σεπτέμβρη το Spiegel και η Die Zeit.

«Οι σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών και νέων οφείλονται, σε έναν όχι αμελητέο βαθμό, στην κατάχρηση εξουσίας στο πλαίσιο της διοίκησης», υποστηρίζει ο Γερμανός καρδινάλιος σε μια από τις ομιλίες του, τονίζοντας την ανάγκη, η Εκκλησία να έχει μια διοίκηση που να μπορεί να αντιμετωπίσει τα σεξουαλικά σκάνδαλα που αμαύρωσαν την εικόνα της.

Κατερίνα Ζάχαρη

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top