Δεν μοιάζεις με…
‘Ήρθε η ώρα να απενεργοποιήσουμε τα σχόλια περί εμφάνισης και βάρους. Εμπνευσμένη από το τελευταίο άρθρο των New York Times (You don’t look Anorexic), που εύστοχα αναφέρει ότι η εμφάνιση δεν επιδεικνύει πάντα το πρόβλημα υγείας που κάποιος μπορεί να αντιμετωπίζει.
Ως διαιτολόγος- διατροφολόγος που δουλεύει στην ψυχική υγεία και στο τμήμα διατροφικών διαταραχών αλλά και ως millennial που καθημερινά βομβαρδίζεται από εικόνες και μηνύματα στα social media με το τι είναι σωστό και τι όχι και ποια είναι η τέλεια εξωτερική εμφάνιση, έρχομαι να πω ότι τα σχόλια δεν βοηθούν κανέναν!
Θα μου πεις δεν θα μιλάμε πλεόν; Όχι, δεν λέω αυτό. Ας το πιάσουμε απ’ την αρχή. Τι εννοώ σχόλια.
“Α, τι ωραία έχασες βάρος, μπράβο καλά έκανες!”
“Ρε συ σα να πάχυνες λίγο, δε νομίζεις;”
“Μήπως να μην βάλεις αυτό το ρούχο, τονίζει τα ‘’παχάκια’ σου!”
“Καλό θα ήταν να μην το φας αυτό, πρέπει να χάσεις μερικά κιλά.”
“Φάε κάτι είσαι σα σκελετός.”
Και άλλα τόσα σχόλια που όλοι έχουμε ακούσει ή έχουμε πει άθελα μας. Η καλή θέληση μας σε αυτό τον τομέα δεν έχει θετικά αποτελέσματα. Η πίεση που δεχόμαστε μέσω του diet culture και των social media , μας έχουν βάλει σε ένα φαύλο κύκλο.
Η ψυχική υγεία δεν φαίνεται και αρκετές φορές οι διατροφικές διαταραχές και η διαταραγμένη διατροφή το ίδιο. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα το στίγμα της ψυχικής υγείας, και των διατροφικών διαταραχών συγκεκριμένα, μπορεί να εμποδίσει την έγκαιρη διάγνωση και την σωστή θεραπεία και ανάρρωση.
Γυρίζοντας στα σχόλια που προανέφερα, σκεφτείτε ένα άτομο με διατροφική διαταραχή πως θα τον βοηθήσουν στην ανάρρωση του. Η απώλεια βάρους καθώς και η αύξηση βάρους μπορεί να προέλθουν από πολλούς παράγοντες εξαιρώντας το κομμάτι αισθητικής. Επομένως την επόμενη φορά που θα δούμε κάποιον φίλο, γνωστό ή συγγενή αναρωτηθείτε τι μπορεί να αντιμετωπίζει πριν σχολιάσετε την εικόνα του και προσφέρεται την βοήθεια σας αν την χρειάζεται.
Η Νευρική Ανορεξία και οι άλλες περιοριστικές Διατροφικές Διαταραχές είναι γνωστές στο ευρύ κοινό ως αποτέλεσμα από απώλεια βάρους. Παρ’όλα αυτά, τα κριτήρια είναι διαφορετικά και τα αποτελέσματα μπορεί να οδηγήσουν και σε αύξηση βάρους. Η συνεργασία μιας επιστημονικής ομάδας είναι ιδανική στην θεραπεία για την αντιμετώπιση των πολύπλευρων πτυχών μιας διαταραχής.
Οι επιστήμονες που μπορεί να απαρτίζουν μια ομάδα είναι:
– Ιατρός
– Ψυχολόγος
– Διαιτολόγος Διατροφολόγος
– Ψυχίατρος
– Εργοθεραπευτής
Σημαντική Σημείωση: Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την διατροφή σας ή έχετε διαταραγμένη σχέση με την εξωτερική εμφάνιση, απευθυνθείτε στον γιατρό σας για καθοδήγηση.
Ας αφήσουμε τα σχόλια λοιπόν και ας μην κρίνουμε την εμφάνιση των άλλων και την ψευδαίσθηση μας με το αν μοιάζουν….
ΙΩΑΝΝΑ ΓΟΥΡΓΟΥΛΕΤΗ
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
https://www.nytimes.com/2022/10/18/magazine/anorexia-obesity-eating-disorder.html