Ευτυχία | Margarita Stadler

Κάθε χρόνο, φτάνει αυτή η ημέρα. Η τελευταία ημέρα του χρόνου, ενός χρόνου που σε άλλους πήρε και σε άλλους έδωσε πολλά. Σκέψεις σκορπισμένες σαν την χρυσόσκονη των Χριστουγέννων, εικόνες που σε θυμάσαι να γελάς και άλλες που με ένα δάκρυ σβήνουν το χαμόγελο σου.
Δεν ξέρεις τι να νιώσεις, πόσο μάλλον όταν σκέφτεσαι πως κάποιους μήνες της ζωής σου, όπως και τώρα άλλωστε, στερήθηκες στιγμές, ανθρώπους και όνειρα. Ξυπνούσες κάθε μέρα, με την ελπίδα να ζεις σε όνειρο και με την ίδια ξάπλωνες το βράδυ στο κρεβάτι σου. Ίσως να μην έγιναν όλα όπως τα ήθελες.
Έζησες όμως και όμορφες στιγμές. Ξύπνησες το πρωί, και πήρες την ζεστή κούπα καφέ στα χέρια σου. Είπες ένα « Καλημέρα » σε κάποιον περαστικό, χαμογέλασες όταν είδες εκείνο το ηλικιωμένο ζευγάρι που έκανε την απογευματινή του βόλτα. Πέρασες χρόνο με φίλους, έκανες καινούργιες γνωριμίες, γνώρισες νέους τόπους και ήσουν η αιτία για να χαμογελάσει κάποιος.
Θα πρέπει να είσαι πολύ περίφανη/ος για εσένα. Κάποιοι χαίρονται που σε έχουν στην ζωή τους, για κάποιους ήσουν το φεγγάρι μιας Πανσέληνου τον Αύγουστο, για άλλους το μεγαλύτερο στήριγμα, για άλλους ένας φύλακας άγγελος και για άλλους μια νότα, μια ανάσα, μια ανάγκη. Για τους περισσότερους ήταν μια χρονιά που θα ήθελαν να την σβήσουν από τα χρονικά. Υπάρχουν όμως και κάποιοι, που μέσα από αυτές τις καταστάσεις έμαθαν. Επιβίωσαν. Πήραν ανάσα και με μάσκα. Δεν το έβαλαν κάτω. Πέρασαν δύσκολα, όλα στην ζωή τους ανατράπηκαν. Βίωσαν άγχος και πίεση όσο ποτέ. Αυτοί αξίζουν παραπάνω από μπράβο.
Εσύ που κατάφερες να βγεις ζωντανός, τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά από όλο αυτό, αλλά κι εσύ που δεν τα κατάφερες και πάλεψες μέχρι τέλους το αξίζεις. Άλλοι έχασαν δουλειές, πολλοί δεν γνώριζαν αν θα ανταπεξέλθουν, κάποιοι άφησαν όνειρα μισά, κάποιοι ματαίωσαν τον ρόλο τους, εσύ άλλαξες χώρα ξεκινώντας για την αναζήτηση μιας Ιθάκης αλλιώτικης. Μπορεί να μην την βρήκες εκεί που την έψαχνες, αλλά σε βρήκε αυτή. Κράτησε την. Γιατί μπορεί να σου πήρε πολλά αυτή η χρονιά, αλλά σου έφερε πίσω εσένα. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο δώρο, που μπορούσε να σου κάνει. Και σε 3 χρόνια από τώρα, ποτέ δεν ξέρεις ίσως να λες πως ήταν και η καλύτερη της ζωής σου. Εμένα αυτή η χρονιά, μου έμαθε ότι τα όνειρα δεν χάνονται.
Η ζωή απλά προσπαθεί να σου δείξει κι άλλους τρόπους να φτάσεις σε αυτά. Αρκεί να το δείς. Γιατί η ζωή ξέρει, κι εγώ την εμπιστεύομαι. Καλή ευτυχία κι αυτή τη χρονιά. Εν τέλει αυτή μένει. Κράτα σφιχτά σαν φυλαχτό τις στιγμές και μην κοιτάζεις πίσω. Αγάπησε, ερωτεύσου και πες ότι θέλεις πριν να είναι αργά. Γράψε εσύ το δικό σου τέλος και γίνε η δική σου αρχή. Να σε αγαπάς και να ξέρεις ότι το αξίζεις. Μην προσπαθείς να αλλάξεις αυτό που είσαι, γιατί ίσως τελικά όντως γι αυτό να σε αγαπούν τόσο οι άνθρωποι σου. Βάζε ψυχούλα και μεράκι σε ό,τι κάνεις. Και δώσε και στους γύρω σου λίγο από την ψυχούλα σου. Καλή ευτυχία !

Margarita Stadler 

Leave a Reply