Στιγμές σαν μουσική (Μέρος Α’)| Αναστασία Φραντζέσκου

Υπάρχουν μερικές μέρες που απλά θα ήθελες να είσαι σ’ ένα νησί, κατά προτίμηση απομακρυσμένο με μοναδική παρέα ένα σημειωματάριο και μουσική. Επειδή όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει τουλάχιστον όχι αυτή τη στιγμή, λες δεν πειράζει θα φτιάξω ένα  νησί με τη φαντασία μου και θα ντύσω με τις κατάλληλες μουσικές το όνειρο μου.

Η δύναμη της μουσικής και η ενεργοποίηση της θετικής η αρνητικής διάθεσης μέσω αυτής, είναι κάτι που με απασχόλησε πάρα πολλές φορές. Στο μυαλό μου πάντα η μουσική είναι σαν το άρωμα. Μπορεί να σε κάνει να θυμηθείς μια κατάσταση έναν άνθρωπο μια εποχή και για τα 3-4 λεπτά που κρατάει ένα τραγούδι, να νιώσεις ακριβώς έστω και φευγαλέα την επίδραση που έχει πάνω σου με θετικό η αρνητικό τρόπο. Μνήμη και μουσική, μουσική και μνήμη.

Παραδέξου το, κάθε σημαντική στιγμή στη ζωή σου έχει το δικό της soundtrack στο ντουλαπάκι του μυαλού σου. Μερικές φορές δεν το καταλαβαίνεις καν. Η μουσική τρυπώνει από παντού . Ακόμα κι’ αν δεν σου αρέσει ένα τραγούδι μπορεί άνετα να κολλήσει σε μια στιγμή της ζωής σου και να μείνει εκεί για πάντα. Φοβερή κατάσταση.

Πόσες φορές δεν έχω κλάψει η γελάσει στο άκουσμα και μόνο μιας μελωδίας. Πόσες φορές δεν έχω θυμηθεί ακόμα και το τι φορούσα στο άκουσμα ενός τραγουδιού. Η αλήθεια είναι πως δεν ξεφεύγεις από αυτό , το μόνο που γίνεται είναι ότι όσο άλλες μελωδίες απομακρύνονται και τις ακούς λίγο πιο ανώδυνα, άλλες παίρνουν τη σκυτάλη και τις αντικαθιστούν. Οπότε εδώ μπαίνει στη κουβέντα και η επίδραση του χρόνου που στο πέρασμα του σε κάνει να αντιμετωπίζεις τις αναμνήσεις διαφορετικά και κυρίως πιο αποστασιοποιημένα. Χρόνος και μνήμη λοιπόν. Παρελθόν και μέλλον. Τα ξεχωρίζεις η όχι? είναι άρρηκτα δεμένα για πάντα ή κάποια στιγμή ο χρόνος τα ξεμπλέκει με τέτοιο τρόπο, που να λειτουργούν λυτρωτικά στη ζωή σου?

Συνεπώς αν  η μουσική βρίσκεται εκεί από τη πρώτη μέρα της ζωής μας έως τη τελευταία τότε είναι ένας από τους παράγοντες που  δένει αρμονικά το παρελθόν και το μέλλον και κατά συνέπεια  το χρόνο που κυλάει μεταξύ τους. Η δύναμη της μουσικής λοιπόν είναι κατά τη γνώμη μου συνδεδεμένη με την εξέλιξη του ανθρώπου. Όσο περισσότερες μουσικές αφήνεις να μπούν στη ζωή σου, τόσες πιθανότητες δίνεις στον εαυτό σου να κατανοήσει μια κατάσταση και να συμφιλιωθεί μαζί της.

(to be continued)

See Also
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top