Στο δρόμο του μεταξιού | Αλέξης Σακελλαρόπουλος

Πρώτο μου άρθρο γενικά στη ζωή μου και δεν θα μπορούσα να μην ξεκινήσω από τη μεγαλύτερη αλλαγή σε αυτή. Σκοπός είναι να συστηθώ άλλωστε! Πρώτη φορά με διαβάζετε, πρώτη φορά με γνωρίζετε.
Όλοι μας έχουμε κάποια σημαντικά σημεία στην μέχρι τώρα πορεία μας, κάποια σημεία όπου είναι οι αναμνήσεις των «μαχών» μας με τον εαυτό μας και πιο συγκεκριμένα με τα κενά μας. Κενά που μας έχουν αφήσει περασμένες καταστάσεις, πρόσωπα, ηλικίες και ούτω καθεξής. Σκοπός μέσα από αυτό αλλά και από τα επόμενα άρθρα που θα διαβάσετε από εμένα δεν είναι να καλύψουμε φορεμένα κενά, αλλά να δημιουργήσουμε τα δικά μας και να τα καλύψουμε όπως εμείς θέλουμε, αν βέβαια θέλουμε , χωρίς επιβολές, χωρίς καταναγκασμούς.
Για να μπω και στο θέμα που θέλω να αναπτύξω- καθώς  αναζητούσα εναγωνίως  κάποιο μπάλωμα για τα προαναφερθέντα- βρέθηκα σε μία προπόνηση Kung Fu. Συναισθηματικά άδειος  και χωρίς πολλές βλέψεις για το μέλλον, είδα τον ιδρώτα μου να πέφτει στο πάτωμα της σχολής  ενώ αναρωτιόμουν , τι στο καλό κάνω εκεί. Πήγα όμως και δεύτερη και τρίτη φορά γιατί κάτι φαινόταν να γεμίζει μέσα μου, να ξυπνάει από ένα λήθαργο που είχε πέσει χρόνια. Χωρίς να θέλω να φλυαρώ μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και πολύ ιδρώτα,  αποφάσισα ότι αυτό θέλω να κάνω στη ζωή μου. Να λοιπόν ένα νέο κενό που δημιούργησα με σκοπό να το γεμίσω με τον τρόπο που θέλω!
Είναι τρομερό το πώς η επαφή με μία διαφορετική κουλτούρα, με μία διαφορετική φιλοσοφία μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή.
Οι πολεμικές τέχνες, όπως τις είχα γνωρίσει σε μικρή ηλικία, ήταν κάτι στυγνό. Κάπου να πηγαίνουμε να ξεσκάμε, κάπου που θα πηγαίνουμε να φοράμε στολές και ζώνες,  κάπου όπου θα αφήνουν οι γονείς τα παιδιά τους έτσι ώστε να έχουν κάποιες στιγμές χαλάρωσης , κάπου που θα πηγαίνουμε να μαθαίνουμε πώς να προστατευόμαστε τέλος πάντων. Να προστατευτούμε από τι; Από τους κακούς που κυκλοφορούν εκεί έξω ; Αυτή την απορία είχα ως ενήλικας πλέον.
Οι πολεμικές τέχνες και όχι τεχνικές, σου δείχνουν το δρόμο να προστατευτείς πρώτα από τον ίδιο σου τον εαυτό. Σε βοηθούν να χτίσεις το σώμα σου, τον νου σου, τη διαύγειά σου, την ίδια σου την ψυχή. Γι’ αυτό λέγονται και τέχνες.
Δεν είναι κάτι μονόπλευρο, που έχει ως αποκλειστικό στόχο μόνο το «ξύλο». Όταν αποφασίζεις να αφιερώσεις χρόνο από τη ζωή σου, πόσο μάλλον την ίδια σου τη ζωή, μπαίνεις σε μία διαφορετική κατάσταση της καθημερινότητάς σου. Οι αρχές που είναι ριζωμένες στις συνείδησή σου αρχίζουν και κινούνται σε άλλες κατευθύνσεις.
Δικαιοσύνη, θάρρος, δύναμη, υπομονή, επιμονή, πίστη, αντοχή, εμπιστοσύνη, ταπεινότητα και θέληση. Αυτά αποτελούν το Wu Te ή αλλιώς το Πολεμικό Ήθος ή , ας μου επιτραπεί, απλά το ήθος που πρέπει να έχει κάποιος στη ζωή του. Δεν είναι αυτονόητα, θέλουν καλλιέργεια. Ώρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα. Δεν είναι κάτι που απλά σου φυτρώνει μέσα η κοινωνία και πρέπει να το αναπαράγεις.
Οι πολεμικές τέχνες σε βοηθούν να βρεις ποιος-α είσαι, σε βοηθούν να χτίσεις τον εαυτό σου όπως εσύ θες και όχι όπως σε καθορίζει η κοινωνία. Είναι ένα δρόμος δύσκολος και χρονοβόρος όπου κάνεις τον πόνο φίλο σου, όπως λέει και η δασκάλα μου, αλλά σου αποδίδει εκθετικά ό, τι επενδύεις σε αυτόν.
Δεν έχουμε μάθει να αυτοπροσδιοριζόμαστε, να χτίζουμε τον εαυτό μας. Ο δυτικός τρόπος σκέψης στηρίζεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο μοντέλο μέσα από το οποίο μπορείς να διαπρέψεις, να εξελιχθείς. Τι γίνεται όμως όταν ανοίξεις τους ορίζοντες και παντρέψεις τις κουλτούρες μεταξύ τους ;  Τι γίνεται όταν σου δημιουργείται η ανάγκη να ανοίξεις τα δικά σου κενά;
Ένας νέος «δρόμος του μεταξιού» ξεδιπλώνεται μπροστά μας και το μόνο που έχει να κάνει ο καθένας μας είναι να τον εξερευνήσει. Με τη βοήθεια ή όχι των πολεμικών τεχνών, η ανάγκη αυτή είναι πιο έντονη από ποτέ.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top