Στο γάμο σημασία δεν έχουν τα πιάτα, αλλά ο σεβασμός | Πάστα Φλώρα

«Ελπίζω ότι αυτός ο γάμος θα εξελιχθεί σε μία ισχυρή σχέση όπου και οι δύο θα μπορέσετε να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας»

-Anne with an E


Κατά καιρούς, φτάνουν στα αυτιά μου διάφορα σχόλια σχετικά με το γάμο και τις σχέσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τόσο το διαμοιρασμό των εργασιών μέσα στο σπίτι, όσο και τις διαπροσωπικές σχέσεις και τα συναισθήματα των συζύγων. Από το ποιος θα πλένει τα πιάτα και γιατί, στο ποιος θα πληρώνει τους λογαριασμούς, μέχρι και τον πυρήνα της επικοινωνίας μεταξύ των συντρόφων, οι απόψεις ξεκινούν από άκρως μισογυνιστικές και παλαιωμένες έως και απόψεις που μπορεί να μοιάζουν προοδευτικές, δεν είμαστε όμως σίγουροι αν είναι.

Για παράδειγμα, κάτι που ακούω συχνά είναι τον πόσα «χρωστάνε» οι σύζυγοι ο ένας στον άλλο. Πόσες φορές πρέπει να γίνει μια υποχώρηση από την πλευρά του ενός για να θεωρηθεί πίεση από τον άλλο; Οφείλει κάποιος από τους δύο να κάνει τον άλλο χαρούμενο, παραμερίζοντας τα δικά του συναισθήματα, και αν ναι, μέχρι πόσο μπορούν αυτά να παραμεριστούν; Έχει την υποχρέωση ο ένας από τους συζύγους να δίνει αναφορά στον άλλο για το οτιδήποτε κάνει, και πόσο λεπτό είναι το όριο της υγιούς σχέσης και της καταπίεσης;

H απάντηση, και αυτό που καθορίζει τα όρια και το «δίκαιο» είναι ο σεβασμός, στην προσωπικότητα και τις επιθυμίες του κάθε συζύγου. Μια σχέση πρέπει να δίνει την ευκαιρία σε όσους τη βιώνουν να μπορούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, να ανήκουν μαζί, χωρίς ο ένας να ανήκει στον άλλο. Απαιτεί υποχρεώσεις, δεν πρέπει όμως να είναι μια υποχρέωση. Η συζήτηση, η αμοιβαία κατανόηση που πηγάζει από την αγάπη και την ήρεμη επίλυση κάθε δυσκολίας, θα έπρεπε να δυναμώνουν τη σχέση, όχι να δημιουργούν χάσματα. Ο σεβασμός στην άρνηση ενός συζύγου σε κάτι θα έπρεπε να θεωρείται περισσότερο δεδομένος, και πράγματα όπως «Είναι καθήκον σου» ή «Είναι αυτό που πρέπει να κάνεις» δε θα έπρεπε να θεωρούνται υγιεινές καταστάσεις. 

Δεν πρόκειται μόνο για τα πιάτα, αλλά και ουσιαστικότερα πράγματα όπως οι οικονομικές αποφάσεις, τα ερωτικά ζητήματα, τα θέματα της εργασίας και οποιοδήποτε άλλο ζήτημα διαπερνά μια σχέση στη διάρκειά της. Μια σχέση δε θα πρέπει να αφήνει κάποιον από τους συζύγους πίσω, αλλά να τους ανατάσσει και τους δύο. Θα πρέπει να είναι εορτασμός της λύπης αλλά και μία υπόσχεση δύναμης στις δυσκολίες. 

Ας παραμερίσουμε λοιπόν για λίγο τις δουλειές του σπιτιού και ας συζητήσουμε, για όλα όσα θέλουμε, φοβόμαστε, ευχόμαστε και σκεφτόμαστε, γιατί η ειλικρινής συζήτηση λιώνει τον πάγο στην καρδιά, και είναι ο πυρήνας μιας ισχυρής, υγιούς σχέσης. Και ας θυμηθούμε να ακούσουμε, και να σεβαστούμε και τη γνώμη του ατόμου που βρίσκεται απέναντί μας. Γιατί ας είμαστε ειλικρινείς, η αγάπη μπορεί να υπάρξει μόνο δίπλα στο σεβασμό και την ισότητα. 

Μαρία Επισκόπου

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top