Στο Ναύπλιο, την πιο όμορφη πόλη της Ελλάδας | Πάστα Φλώρα

Θέλω να είμαι δίκαιη. Λέγοντας Νάυπλιο, θεωρώ πως όλοι λίγο πολύ αναφερόμαστε στην παλαιά πόλη με τα ιστορικά κτήρια, τα πλακώστρωτα δρομάκια, το λιμάνι και τα γραφικά μαγαζιά. Άρα, για να διορθώσω τον τίτλο. Στην παλαιά πόλη του Ναυπλίου, την πιο όμορφη πόλη της Ελλάδας. Ο λόγος που δεν αναφέρομαι στη νέα πόλη, άρα και σε ολόκληρο το Ναύπλιο, είναι γιατί την έχω περπατήσει ελάχιστα. Μπορεί να είναι εξίσου όμορφη. Αλλά, επειδή δεν έχω άποψη, προτιμώ να μην εκφέρω. Ωστόσο, για λόγους συντομίας και επαναληψιμότητας, ως Ναύπλιο θα εννοώ την παλαιά πόλη, αυτή που όλοι έχουμε στο μυαλό και στην καρδία μας.

Το Ναύπλιο, λοιπόν, είναι μια περιοχή που απέχει μόλις δύο ώρες από την Αθήνα και είναι από τα αγαπημένα μου μέρη. Είναι ένα μέρος “καταφύγιο”. Εκεί θέλω να βρίσκομαι όταν αντιμετωπίζω δύσκολες περιόδους, όταν θέλω να ηρεμήσω ή απλά να χαρώ. Είναι ένα υπέροχο μέρος επισκέψιμο όλες τις εποχές του χρόνου. Έτσι, βρέθηκα ξανά εκεί για λίγες μέρες, το Γενάρη του 2020.

Σε όποια γωνιά και να κοιτάξεις θα συναντήσεις ένα δείγμα από την ελληνική ιστορία. Σπίτια, κτήρια, αγάλματα, μνημεία, όλα είναι αφιερωμένα σε κάποια ιστορική περίοδο ή σε κάποιο σπουδαίο ιστορικό πρόσωπο. Αν ήταν βιβλίο θα ήταν ιστορικό και θα περιελάμβανε όλη την ελληνική ιστορία, αφού κάθε δρόμος του σε οδηγεί σε μια διαφορετική ιστορική περίοδο. Τα χρόνια της ελληνικής αρχαιότητας αναμειγνύονται με τους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς, τους Βενετούς, τους Ενετούς και τους Φράγκους, ενώ δίνουν τη θέση τους στην τούρκικη κατοχή και στην σπίθα των πρώτων δειλών βημάτων για την απελευθέρωση και την αρχή του απελευθερωτικού αγώνα. Η επανάσταση του 1821 με τη σειρά της καλωσορίζει τον Καποδίστρια, στέφει το Ναύπλιο πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, ζει τη δολοφονία του του Ηγέτη, τη φυλάκιση του Κολοκοτρώνη και την άφιξη του Όθωνα και του Βασιλιά Γεωργίου. Όλες αυτές οι περίοδοι αποκαλύπτονται με μια απλή βόλτα. Η πρώτη Βουλή, το πρώτο γυμνάσιο σχολείο, το πρώτο φαρμακείο, ιστορικά σπίτια και η εκκλησία που δολοφονήθηκε, από τα αδέρφια Μαυρομιχάλη, ο Καποδίστριας είναι όλα εκεί. Είναι η πρώτη πρωτεύουσα.

Πατώντας τα πόδια σου στο Ναύπλιο, τα πρώτα πράγματα που θα δεις είναι η περιοχή της Ακροναυπλιάς και το Παλλαμήδι με τα 999 σκαλιά του. Η Ακροναυπλία είναι βραχώδης χερσονησίδα που αποτελούσε στην αρχαιότητα την ακρόπολη του Ναυπλίου. Πάνω σε αυτήν υπάρχουν φράγκικα οχυρωματικά έργα, αλλά και το εγκαταλελλειμένο ξενοδοχείο “Ξενία”, που επί Μεταξά χρησίμευε ως φυλακή ατόμων αριστερών φρονημάτων. Το ξενοδοχείο δεσπόζει και μέρα με τη μέρα καταστρέφεται όλο και πιο πολύ, παρόλο που συνήθιζε να είναι ένα διαμάντι για την περιοχή.

Αναφερόμενη στο Παλλαμήδι, αξίζει σίγουρα η κούραση, αφού η θέα από εκεί είναι συγκλονιστική. Οι χώροι, η θέα, οι προμαχώνες και η φυλακή του Κολοκοτρώνη είναι σημεία που σίγουρα θα σε αφήσουν άναυδο.

Κάτω από το Παλλαμήδι, από την πίσω πλευρά της Ακροναυπλιάς είναι η παραλία της Αρβανιτιάς. Μια παραλία με βότσαλα, οργανωμένη (χωρίς ναυαγοσώστη), που σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο κι αν πας είναι πιθανό, να βρεις κάποιον να κολυμπάει. Πάνω από την παραλία υπάρχει ακόμη ένα μεγάλο εγκαταλελλειμένο κτήριο, το οποίο αυτή τη φορά ήταν μεγάλο εστιατόριο, το οποίο, όπως με πληροφόρησε κάτοικος, έκλεισε λόγω της οικονομικής κρίσης και δεν άνοιξε ποτέ ξανά. Από την πίσω πλευρά, πάνω από την παραλία θα βρεις έναν υπέροχο δρόμο, ο οποίος ξεκινά από την παραλία και καταλήγει στον ναυτικό όμιλο του Ναυπλίου. Ωστόσο, εδώ και πολύ καιρό είναι κλειστός λόγω πτώσης βράχων.

Επιστρέφοντας στην μέσα πλευρά της παλαιάς πόλης, ξεχωρίζουν τα στενάκια με τα σκαλιά και τις παραδοσιακές ταβέρνες με το νόστιμο φαγητό. Η πλατεία Συντάγματος είναι μια πολύ καλή επιλογή για καφέ και ποτό, ενώ μπορείς να βρεις οτιδήποτε χρειαστείς, είτε για ένδυση, είτε για τροφή στην πόλη. Η αγαπημένη μου συνήθεια όταν φτάνω στο Ναύπλιο είναι το παγωτό. Πολλές προτάσεις με παραδοσιακό ιταλικό παγωτό, πεντανόστιμο. Η βόλτα στο λιμάνι παραμένει η νούμερο ένα επιλογή ηρεμίας και γαλήνης.

Σε όλο το κείμενο δεν αναφέρθηκα καθόλου στο Μπούρτζι. Ο Θαλασσόπυργος, στα ελληνικά, το «Καστέλι» κατά τους Ενετούς και το «Μπούρτζι» κατά τους Τούρκους, είναι μικρή νησίδα μπροστά στο λιμένα του Ναυπλίου, ακριβώς απέναντι από το επάκτιο πυροβολείο των «Πέντ΄ – Αδερφιών», καλυπτόμενη πλήρως από παλαιό ενετικό Φρούριο. Παρά την ιστορική του αξία και του γεγονότος ότι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της περιοχής το Μπούρτζι είναι εργοτάξιο από το 2014 μέχρι σήμερα. Κάτι πολύ απογοητευτικό, αφού μου υπενθύμισε την κωλυσιεργία του ελληνικού κράτους. Ενώ, ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση μου έκαναν τα μπάζα και τα σκουπίδια που υπάρχουν πεταμένα εκεί (Υπάρχει και σχετική φωτογραφία).

Μια καλή λύση είναι να πάρεις τη βαρκούλα και να πας στον προαύλιο χώρο και μετά βόλτα με τη βάρκα μέχρι την παραλία της Αρβανιτίας.

 

Ρούλα Βαθίστα 

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top