Τα 3 στάδια της αποτυχίας-Τρόποι αντιμετώπισης τους | Πάστα Φλώρα

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα στην ζωή, είναι το να καταλάβουμε πότε πρέπει να παραιτηθούμε και να «αλλάξουμε σελίδα» και πότε να προσπαθούμε για την επίτευξη των στόχων μας.

Από την μια, η επιμονή είναι σίγουρα ένα κομμάτι του δρόμου προς την επιτυχία. Όλοι οι άνθρωποι που είναι επιτυχημένοι στον τομέα τους, πέρασαν δύσκολες καταστάσεις. Ωστόσο δεν τα παράτησαν, και τελικά έφτασαν στον στόχο τους.

Από την άλλη, πολλοί λένε ότι το «never give up» είναι μια κακή συμβουλή, καθώς οι επιτυχημένοι άνθρωποι παραιτούνται συνεχώς. Αν κάτι δεν λειτουργεί, τότε θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αναθεωρήσουμε τις απόψεις και τις στρατηγικές μας και προχωρήσουμε μπροστά. Και οι δυο στρατηγικές που προαναφέρθηκαν είναι απαραίτητες, καθώς η αποτυχία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της προσπάθειας που οδηγεί στην επιτυχία. 

Η αποτυχία είναι ένα σημαντικό μάθημα, ένα βήμα προς την επιτυχία που πρέπει κανείς να την αντιμετωπίζει ως μια πρόκληση, μια ευκαιρία βελτίωσης. Με άλλα λόγια η αποτυχία είναι μέρος της επιτυχίας.

Υπάρχουν 3 διαφορετικά στάδια αποτυχίας τα οποία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε για να φτάσουμε στην πολυπόθητη επιτυχία. 

Η αποτυχία της τακτικής

Σε αυτή την περίπτωση η αποτυχία προέρχεται από την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου. Δεν έχουν εξεταστεί όλες οι σημαντικές λεπτομέρειες, όπως επίσης και το εύρος των επιλογών μας.

Συνεπώς, αποτυχία της τακτικής είναι αποτυχία εκτέλεσης ενός καλού σχεδίου και έλλειψη ξεκάθαρου οράματος.

Σε αυτό το στάδιο, θα ήταν βοηθητικό για εμάς να σχεδιάσουμε το πλάνο μας και να θέσουμε συγκεκριμένα και ξεκάθαρα βήματα. Επίσης, χρήσιμο είναι να ικανοποιούμαστε με οτιδήποτε θεωρούμε ότι είναι σημαντικό για εμάς και αντικατοπτρίζει την πρόοδό μας.

Τέλος, εξίσου σημαντικός είναι ο επαναπροσδιορισμός και η προσαρμογή του αρχικού μας σχεδίου. Ένα σχέδιο που δούλευε σε μια περίσταση, μπορεί να μην δουλέψει σε μια άλλη και το αντίθετο. Θα πρέπει λοιπόν να κάνουμε μια διαρκή ανασκόπηση του σχεδίου μας και να είμαστε πρόθυμοι να το αναπροσαρμόσουμε στις εκάστοτε συνθήκες. 

Η αποτυχία της στρατηγικής

Πρόκειται για λάθη στον τρόπο που εφαρμόζουμε τα σχέδια μας. Το σενάριο αυτό εμφανίζεται όταν ακολουθούμε μια συνολική στρατηγική που δεν μας φέρνει τα αποτελέσματα που θέλουμε. Γνωρίζουμε καλά τον λόγο για τον οποίο επιλέγουμε να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο, αλλά καταλήγουμε να επιλέγουμε τους λάθος τρόπους εκτέλεσης του. 

Για να μετατρέψουμε την αποτυχία της στρατηγικής αυτής σε επιτυχία, είναι καλό να γνωρίζουμε τα παρακάτω: Το βασικότερο όλων είναι να ξεκινήσουμε χωρίς καθυστερήσεις, να εφαρμόζουμε τις ιδέες που πιστεύουμε ότι θα φέρουν την επιτυχία στην οποία αποβλέπουμε.

Κάποιες ιδέες λειτουργούν καλύτερα από κάποιες άλλες, όμως δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε εκ των προτέρων αυτό, αν δεν τις δοκιμάσεις. Κανείς, δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν μια στρατηγική θα είναι λειτουργική ή όχι.

Δεδομένου αυτού, δεν χρειάζεται να επενδύουμε πολλά στα σχέδιά μας, ούτοσωστε στην περίπτωση που δεν μας ταιριάζει να υπάρχει η επιλογή της εγκατάλειψής του χωρίς ιδιαίτερο κόστος. Και σε αυτό το στάδιο, θα πρέπει να επανεξετάσουμε και να επαναπροσδιορίζουμε το αρχικό μας σχέδιο. 

Η αποτυχία του οράματος

Το τρίτο και τελευταίο στάδιο, αναφερόμαστε στην περίπτωση όπου δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη κατεύθυνση ή ακολουθούμε κάποιο όραμα που δεν μας ικανοποιεί. Έτσι οι πράξεις μας δεν συμβαδίζουν με το όραμα μας, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να βρούμε την επιτυχία.

Για να αλλάξουμε τη κατάσταση αυτή, θα πρέπει να αποφασίσουμε τι ακριβώς ζητάμε.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν αφιερώνουμε χρόνο στο να σκεφτούμε τις αξίες και τα οράματά  μας. Ένας δεύτερος τρόπος για να διορθώσει κανείς την αποτυχία του οράματος, είναι το να μπορεί να  ορίσει μέχρι πιο σημείο μπορεί να διαπραγματευτεί το όραμα του και να μείνει σε αυτό, διαπραγματευόμενος τις λεπτομέρειες.

Όταν κανείς είναι σταθερός σχετικά με το όραμα του, τότε έχει την αυτοπεποίθηση να το κυνηγήσει.

Τέλος, θα πρέπει να μάθουμε να αποδεχόμαστε την κριτική. Η κριτική μπορεί να είναι κάτι που θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πότε οι τακτικές μας είναι δυσλειτουργικές.

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να την εκλαμβάνουμε ως λάθος του οράματος μας. Η κριτική αποτελεί μάθημα, που μας βοηθάει να δούμε αντικειμενικά τα πράγματα, να τα αναθεωρούμε και να τα ανακατασκευάζουμε. 

Η αποτυχία είναι κάτι που δεν μπορείς να αποφύγουμε, καθώς αποτελεί κομμάτι της ζωής. Αν δεν αποτυγχάνει κανείς στη ζωή, σημαίνει ότι δεν προσπαθεί αρκετά. Η επιτυχία θα έρθει, αρκεί να μην χάνουμε την αυτοπεποίθηση μας και να μην το βάζουμε κάτω.

Επιτυχία είναι η ικανότητα να πηγαίνεις από αποτυχία σε αποτυχία με αμείωτο ενθουσιασμό. – Ουίνστον Τσώρτσιλ

Κατερίνα Ζάχαρη

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top