Τα δάκρυα του αιώνιου κωδωνοκρούστη | Πάστα Φλώρα

Γράφει η Ελλάδα Κράλλη


Και ηχούν παντού καμπάνες στην καρδιά της Παναγιάς…στίχοι και μουσική ορόσημο για την εποχή που η Disney πρόβαλε την Παναγία των Παρισίων. Ήταν 1996 και την είχα δει στον κινηματογράφο. Με είχε αγγίξει τόσο η ιστορία όσο και η μουσική. Η ιστορία όμως είχε τραγική κατάληξη σύμφωνα με το βιβλίο του συγγραφέα Βίκτωρ Ουγκώ. Ίσως το δικό του τέλος να προφήτευε την αγάπη του Κουασιμόδου για την Παναγία των Παρισίων.

Ήθελε να φύγει αν θυμάστε αλλά αγαπούσε πολύ τον ήχο από τις καμπάνες που είχε κουφαθεί με την πάροδο του χρόνου. Η ακοή του μπορεί να χάθηκε, αλλά ποτέ δεν έπαψε να λατρεύει τον ήχο που είχε παραμείνει στην καρδιά του. Θυμάμαι που είχα αγοράσει με τον μικρό μου αδελφό τα Χριστούγεννα την κασέτα με την Παναγία των Παρισίων χρησιμοποιώντας τα λεφτά που είχαμε μαζέψει από τα κάλαντα.

Η κασέτα ακόμα υπάρχει με το μπλε της χρώμα. Είναι φυλαγμένη μαζί με τις πιο ευχάριστες παιδικές μου αναμνήσεις σε μια εποχή αθωότητας που πλέον δεν υπάρχει ούτε ίχνος της. Πως λοιπόν να μην θλίβομαι όταν ένα παιδικό μου όνειρο καταστρέφεται; Ένας παιδικός ενθουσιασμός κατοικούσε στην καρδιά μου από τότε μέχρι τη στιγμή που θα βρισκόμουν ζωντανά να κοιτάζω την μεγαλόπρεπη Παναγία των Παρισίων και να τραγουδάω κομμάτια από το κινούμενο σχέδιο.

Έχω πλάσει τη μορφή του Κουασιμόδου ως φύλακα άγγελο του ναού. Είναι ο άγρυπνος φρουρός, το αόρατο χέρι που κινεί τις καμπάνες για να παίξουν τις μελωδίες τους. Είναι μια δίσμορφη παρουσία, αλλά με ψυχή φωτεινή. Ο καιρός φανερώνει τα σημάδια του με την βροχή να μην σταματά και τα μάτια μου να βουρκώνουν συνεχώς για αυτό το τραγικό γεγονός.

Ίσως τα σημεία των καιρών να είναι τα απόκρυφα συναισθήματά μας. Μου είχε μείνει χαρακτηριστικά η σκηνή που ο δικαστής Φρόλο ήθελε να κάψει όλο το Παρίσι για να βρει την Εσμεράλδα. Οι εικόνες ακόμα και ψεύτικες με σόκαραν, αλλά μήπως ήταν μια προφητεία για το σήμερα; Δεν είναι όμως ψέμα τελικά.

Οι καμπάνες σιώπησαν μέσα στη δίνη των φλογερών κυμάτων. Πόσες καρδιές ριμάχτηκαν από τη θέα αυτής της καταστροφής; Τα δάκρυα σου τώρα αγαπημένε μου κωδωνοκρούστη δεν θα φέρουν πίσω αυτό που πρόσεχες τόσα χρόνια. Στάχτες κυλούν από ψηλά…γκρεμίστηκαν τα όνειρα…!

See Also
View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top