Τα παιδιά δε θέλουν tablet και κινητά, θέλουν βιβλία και βόλτες | Πάστα Φλώρα

Γράφει η Λαμπρινή Νταβέλη

Παιδί γεννημένο την δεκαετία του ’90. Αν και δεν έζησα στην καρδιά της εποχής αυτής, δεν παύει η ψυχή μου και η νοοτροπία των νεανικών μου χρόνων να ανήκει στη γενιά εκείνη. Όμορφα χρόνια. Ξέγνοιαστα χρόνια.

Θυμάμαι τον εαυτό μου να παίζει σε πάρκα, αυλές, ακόμη και στον δρόμο παρέα με τα παιδιά της γειτονιάς. Αγαπημένα μας παιχνίδια ήταν το σχοινάκι, το κρυφτό, το κυνηγητό, η μπάλα και το βόλεϊ. Τις βροχερές μέρες μαζευόμασταν σε σπίτια. Η οικοδέσποινα μαμά μας έφτιαχνε όμορφες λιχουδιές και εμείς παίζαμε με κούκλες, επιτραπέζια, «θάρρος ή αλήθεια» και σκοτεινό δωμάτιο.

Θυμάμαι τον εαυτό μου, κάπου εκεί στην εφηβεία, να έχει τα δικά του λογοτεχνικά βιβλία, δώρα των γονιών μου για να ανοίγω τους ορίζοντες μου μέσα από φανταστικούς κόσμους. Θυμάμαι τις αμέτρητες βόλτες στη παραλία, παρέα με τον μπαμπά μου να συζητάμε για τα όνειρα μου και το μέλλον μου, να μου αφηγείται ιστορίες από την ζωή του προκειμένου να με βοηθήσει να καταλάβω την σκληρότητα του κόσμου. Μεγάλωνα κι από παιδί γινόμουν κοπέλα. Ήταν χρέος του να με προετοιμάσει. Να μου ανοίξει τα μάτια, όπως συνήθιζε να λέει.

Κι κάπου εδώ φτάνουμε στο σήμερα. Νέες εποχές, νέες νοοτροπίες. Παιδιά, ηλικίας 2 έως 10 ετών, ξέρουν να χειρίζονται ένα κινητό τηλέφωνο και ένα tablet καλύτερα κι από εμένα! Πλέον, το πρώτο δώρο ενός παιδιού είναι ένα tablet. Για εκείνο, δεν είναι μία απλή συσκευή αλλά ένα παιχνίδι. Το συντροφεύει ακόμη και στις βόλτες του εκτός σπιτιού, κι αν δεν υπάρχει αυτό την θέση του θα πάρει ένα smartphone. Έτσι, οποιαδήποτε ασχολία και υποχρέωση αν έχει να εκτελέσει ο γονιός του εκείνο θα μπορεί να απασχολείται με κάτι είτε χαζεύοντας κινούμενα σχέδια, είτε παίζοντας παιχνίδια.

Είναι θλιβερό να βλέπεις παιδιά, ενώ βρίσκονται σε έναν χώρο ψυχαγωγίας για εκείνα, όπως είναι ένας παιδότοπος, να προτιμούν να κάτσουν στο τραπέζι των γονιών τους και να παίζουν με το κινητό ή το tablet.

Δυστυχώς, για την κατάσταση που επικρατεί δεν φταίνε τα παιδιά, φταίνε οι γονείς. Γιατί είναι αδιανόητο να μην έχεις την υπομονή να απασχολήσεις δημιουργικά το παιδί σου. Να του μάθεις πράγματα, να του μεταδώσεις γνώσεις..

Μήπως ήρθε η ώρα να ξυπνήσεις από τον λήθαργο που σ’ έχει παρασύρει; Αντί, λοιπόν, να του αγοράζεις το τελευταίο προϊόν της τεχνολογίας, αγόρασε του βιβλία. Αντί να το αφήνεις μόνο του μπροστά σε μία οθόνη, επιβλαβή για εκείνο, παρ’ το από το χέρι και ξεφύγεται από τα συνηθισμένα για λίγες ώρες. Γίνε φίλος με το παιδί σου. Επίτρεψε του να ζήσει την κάθε ηλικία του με τον τρόπο που της αξίζει. Προστάτεψε το.

Τα παιδιά, φίλε γονέα, δεν θέλουν tablet και κινητά, θέλουν βόλτες και βιβλία. Θέλουν χρόνο, αγάπη, ανεμελιά και τρέλα.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top