Τελικά τι φοβόμαστε στο σκοτάδι; |Ελλάδα Κράλλη

 

Είναι ένα φαινόμενο που εδώ και πάρα πολλά χρόνια με απασχολούσε. Είμαι από τα άτομα που φοβάται το σκοτάδι, όπως λέει και το γνωστό κομμάτι των Iron Maiden “Fear of the Dark”. Παλιότερα τρόμαζα τόσο πολύ όταν γινόταν μια διακοπή ρεύματος το βράδυ. Αισθανόμουν από τη μια ότι ήμουν τυφλή και από την άλλη ότι κάτι μέσα από το σκότος θα με αρπάξει. Ίσως ακούγεται παιδικό αυτό, αλλά πολλοί έχουν βιώσει ακριβώς το ίδιο συναίσθημα όπως και εγώ.
Συγκεκριμένα έφτασα να απορώ τι είναι αυτό που τελικά μας τρομάζει στο σκοτάδι. Μήπως κάποια υποσυνείδητη εικόνα; Ένας εφιάλτης; Ψυχικά τραύματα τα οποία μέσω της φαντασίας μας πήραν σάρκα και οστά; Πολλές ταινίες έχουν γυριστεί έχοντας ως θέμα τους τον λεγόμενο «μπαμπούλα», το πλάσμα που περπατάει μόνο στο σκοτάδι για να σπείρει τον τρόμο στους ανθρώπους. Η πιο γνωστή σε όλους μας είναι «Το Αυτό» του Stephen King. Ακόμα βέβαια είμαι στην ανάγνωση του βιβλίου, η οποία μου προκαλεί ανατριχίλα σε πολλά σημεία. Θυμάμαι πόσο είχα τρομάξει πλαντάζοντας ένα καλοκαιρινό βράδυ. Αυτή η μορφή του κλόουν ακόμη με φοβίζει. Μπορεί πλέον να μην το θεωρώ τόσο τρομαχτικό όπως τότε, αλλά έχει καταγραφεί μέσα μου αυτή η εικόνα και δύσκολα θα φύγει. Άλλες φημισμένες ταινίες είναι το Sinister, Ο εφιάλτης στον δρόμο με τις λεύκες, Το Σκοτεινό Χωριό, Halloween, Babadook, The Bye-bye man, The Crooked man, Boogeyman Films, Darkness Falls και άλλες. Ακόμη και ο Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης (Nightmare before Christmas) όσο το αγαπάμε άλλο τόσο κρύβει τους παιδικούς εφιάλτες μέσα του με μια πιο γλυκιά μορφή και κατάληξη. Φυσικά σε όσες ταινίες ανέφερα δεν σημαίνει ότι μου άρεσαν όλες, αλλά είχαν ως κύριο θέμα τους το σκοτεινό ον που σκοτώνει.
Η μητέρα μου πρόσφατα μου ανέφερε πάνω σε μια συζήτηση ότι η προγιαγιά μου την τρόμαζε να φάει το φαγητό της ή να πέσει για ύπνο αλλιώς θα ερχόταν ο Μεσημεράς να την πάρει. Αυτό μου έφερε στον νου την λεγόμενη Λάμια ή ακόμη και τη Μεσημερού όπως την αποκαλούσαν. Αρκετοί αστικοί μύθοι προέρχονται από χωριά μέσα από γενιά σε γενιά, από στόμα σε στόμα αφηγούμενοι παραλλαγμένα αληθινά γεγονότα. Οι γονείς για να ελέγχουν τα παιδιά τους σκαρφίζονταν διάφορες τεχνοτροπίες όπως αυτό με τον Μεσημερά/ού, την Λάμια ακόμα και τον Μπαμπούλα φτάνοντας στις μέρες μας.
Άμα ρωτήσεις ένα μικρό παιδί πως φαντάζεται τον μπαμπούλα θα σου απαντήσει ότι είναι μια μαύρη μορφή που κρύβεται στο σκοτάδι με χέρια μακριά και νύχια γαμψά έτοιμα να σε αρπάξουν. Στο εξωτερικό είναι πιο συνηθισμένο το φαινόμενο αυτό. Η όλη ιστορία είναι ένα μείγμα φαντασίας που το παρουσίασαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έτσι ώστε να καθηλώσουν τους ανθρώπους. Είναι ο ενδόμυχος φόβος μιας παρουσίας, η όποια σε ακολουθεί στα όνειρα σου δημιουργώντας εφιάλτες ή όταν γυρίζεις αργά στο σπίτι σου σε παρακολουθεί. Βεβαία πάρα πολλές ταινίες που έχουν βγει, όχι μόνο με το θέμα τον μπαμπούλα αλλά και με φαντάσματα ή δαίμονες , αφήνουν μια αίσθηση φόβου βαθιά στο υποσυνείδητό μας. Κοινώς με λίγα λόγια είμαστε λίγο ανώμαλοι που τις βλέπουμε, αλλά αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο.
Σε διάφορες χώρες επικρατούν μύθοι για πλάσματα που μας τρομάζουν. Από την Αρχαία Ελλάδα οι γονείς φοβέριζαν τα παιδιά τους με διάφορα μυθικά πλάσματα όπως η Γελλώ, η Μορμώ, η Λάμια, η Έμπουσα και η Γοργώ, οι Άρπυιες, οι γραίες Ακκώ και Αλφιτώ (οι οποίες ήταν υπαρκτά πρόσωπα) και ο Εφιάλτης ή Πνιγαλίωνας. Η κατάληξη των ομώνυμων τεράτων φτάνει στη σημερινή Μόρα (την αποκαλούμε ακόμη Λάμια). Επειδή μου έχει συμβεί δύο φορές θα σας περιγράψω ακριβώς πως ένιωσα. Η Μόρα κυρίως έρχεται να σε κυριεύσει όταν κοιμάσαι. Είναι μια φιγούρα γριάς ντυμένη στα μαύρα (μπορεί αυτό να θυμίζει λίγο και τη γυναίκα με τα μαύρα), η οποία προσπαθεί να σε πνίξει την ώρα του ύπνου. Την πρώτη φορά είχα αισθανθεί αυτό το βάρος που δεν μπορείς να κινηθείς με τίποτα έφερα την εικόνα της Παναγίας στον ύπνο μου και εξαφανίστηκε. Την δεύτερη φορά έπαιρνε διάφορες μορφές από γοητευτική γυναικά μέχρι το πρόσωπο της γιαγιάς μου. Αισθάνθηκα ένα μικρό πνίξιμο, αλλά και πάλι δεν τρόμαξα τόσο διότι αυθόρμητα να το πω αυτόματα προσευχήθηκα για άλλη μια φορά τη στιγμή που κοιμόμουν.

 

Βέβαια σε άλλες χώρες διαφέρουν αυτά τα πλάσματα. Θα σας τα αναφέρω περιγράφοντας τα με λίγα λόγια.
Αγγλία – Bogeyman, Boogieman, Boogie Man, Bogy, Bugbear : Είναι ένα σκιώδες άμορφο φάντασμα που κρύβεται σε σκοτεινά μέρη για να τρομάξει τα ανυποψίαστα θύματα. Είναι όμως ανίσχυρο κάτω από το έντονο φως. Το όνομά του προέρχεται πιθανότατα από το μεσαίο αγγλικό “bugge”, που σημαίνει “κάτι τρομακτικό”.
Ολλανδία – Bokkenrijders, buck riders : Είναι κλέφτες-φαντάσματα που οδηγούν ιπτάμενες κατσίκες. Ήταν ένας θρύλος που δημιουργήθηκε από πραγματικές ομάδες κλεφτών τον 18ο αιώνα για να εκφοβίσει και να τρομοκρατήσει τις τοπικές γεωργικές κοινότητες.
Γερμανία – Bütze, Buhmann, Mummelmann, Popelmann : Ένα απρόσωπο φάντασμα που περιβάλλεται από ένα μανδύα. Κρύβεται σε σκοτεινές γωνιές, κάτω από το κρεβάτι ή στην ντουλάπα και επιτίθεται στα παιδιά που μένουν μέχρι την ώρα του ύπνου.
Ισπανία – Sack Man : Είναι ένας άσχημος, χαρούμενος άνθρωπος που απαγάγει άτακτα παιδιά με το φως της ημέρας και τα μεταφέρει σε ένα σάκο. Ανάλογα με τις περιφερειακές παραλλαγές, είτε τα πουλάει είτε τα τρώει. Σε μερικούς πολιτισμούς μια φιγούρα όπως ο Sack Man δουλεύει ως κακός φίλος του Αγίου Νικολάου.
Ρωσία – Baba Yaga : Μια μάγισσα που έχει βαθιά και ισχυρή σύνδεση με το δάσος. Ζει σε μια καλύβα που στέκεται στα γιγαντιαία πόδια ενός κοτόπουλου. Κάνει βόλτες γύρω από ένα ιπτάμενο κονίαμα κουβαλώντας ένα γιγάντιο γουδοχέρι. Έχοντας αντίθεση με τους ανθρώπους, είναι εξίσου πιθανό να τους βοηθήσει όπως θα το έκανε αν ήθελε να τους φάει.
Αλγερία – H’awouahoua : Ένα τέρας με σώμα που αποτελείται από διάφορα μέρη ζώων, με μάτια που είναι κηλίδες φλεγόμενης σούβλας φορώντας ένα παλτό που είναι φτιαγμένο από ρούχα παιδιών που έχει φάει.
Νότια Αφρική – Tokoloshe : Οι φίλοι του νερού που κάνουν προσφορά στους κακούς μάγους. Μπορούν να γίνουν αόρατα από το πόσιμο νερό και να προκαλέσουν κάθε είδους κακόβουλες ενέργειες. Μόνο ένας γιατρός μαγισσών θα μπορούσε να τα εκτοπίσει.

 

Νεπάλ – Gurumapa : Είναι μια μορφή ανθρώπου που τρώει έναν γίγαντα με μεγάλους κυνόδοντες που προεξέχουν. Παρόλο που αγαπάει τη γεύση των παιδιών, οι κάτοικοι διοργανώνουν μια ετήσια γιορτή ως φόρο τιμής ώστε να μην φάει τα παιδιά τους.

 

Ινδονησία – Wewe Gombel : Το εκδικητικό πνεύμα μιας γυναίκας της οποίας η σπασμένη καρδιά την οδήγησε στην αυτοκτονία. Σε αντίθεση με τους συνηθισμένους boogeymen, απαγάγει τα παιδιά για να τα σώσει από κακούς γονείς! Τα φροντίζει με αγάπη στη φωλιά της στην κορυφή μιας φοινικιάς, αρνούμενη να τα επιστρέψει μέχρι να μετανοήσουν οι γονείς τους για τους καταχρηστικούς ή παραμελημένους τρόπους τους.
Χερσόνησος Όγκα, Ιαπωνία – Namahage : Αυτά τα πλάσματα πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ψάχνοντας για παιδιά που έχουν κακομεταχειριστεί εκείνο το έτος. Είναι περισσότερο από ευτυχείς να ξεφορτωθούν τους γονείς τους. Αφαιρούν τα παιδιά από τους γονείς που είναι τεμπέληδες, πονηρά ή απλά φωνάζουν πάρα πολύ.
New Jersey, ΗΠΑ – The Jersey Devil, The Leeds Devil : Ένας δράκος με έναν περίεργο συνδυασμό από τμήματα ζώων και μια αιματηρή κραυγή. Σύμφωνα με το μύθο, ήταν το 13ο παιδί της τρομερά άτυπης «Μητέρας Λιντς» το 1735. Από τότε, τρομοκρατούσε όσους ήταν ανόητοι για να μπουν στο πευκοδάσος τη νύχτα.
Μεξικό – La Llorona : Το φάντασμα μιας γυναίκας που έπνιξε τα παιδιά της για να είναι με έναν άνδρα που τελικά την απέρριψε. Χωρίς πνεύμα, έπνιξε τον εαυτό της – αλλά έχει αποκλειστεί από την είσοδο της στον παράδεισο μέχρι να βρει τα παιδιά της. Τη νύχτα περιπλανιέται στις όχθες του ποταμού, αναζητώντας τους. Αρπάζει κάθε παιδί που το περνάει για δικό της. Όπως η ιρλανδική Banshee, η ακρόαση της κραυγής της θεωρείται προμήνυμα θανάτου. Το όνομά της προέρχεται από το ισπανικό “llorar” (να κλαίει).
Belize – Tata Duende : Ένα μικρό, γενειοφόρο goblin χωρίς αντίχειρες και πίσω πόδια που λέγεται ότι είναι ο φύλακας του δάσους και των ζώων. Οι γονείς προειδοποιούν τα παιδιά τους ότι αν μένουν έξω μετά από το σκοτάδι ή θα περιπλανηθούν στη ζούγκλα, η Tata Duende θα τα πάρει.
Αιτή – Mètminwi : Ένας άνθρωπος με απίστευτα μακριά πόδια που περπατάει γύρω από τις πόλεις τα μεσάνυχτα για να πιάσει και να φάει όποιον είναι ακόμα έξω. Το όνομά του είναι συρρίκνωση του γαλλικού “maître” (master) και “minuit” (μεσάνυχτα).
Βραζιλία – Cuca, Coca, Cucuy : Ένα διάσημο νυχτερινό νανούρισμα της Βραζιλίας προειδοποιεί τα παιδιά να πάνε για ύπνο ή αλλιώς θα τους πάρει μια γυναίκα Cuca, μια κροκόδειλος.
Αυτές ήταν λίγες αναφορές φαντασμάτων, δαιμόνων, μπαμπούλων γύρω από τον κόσμο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι άνθρωποι επινόησαν τέτοιες ιστορίες ώστε να τρομάζουν τα παιδιά τους για να τα συγκρατούν σε διάφορες καταστάσεις. Είναι υπαίτιοι για παιδικά τραύματα, όπως αυτά της φοβέρας. Φυσικά εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν πνεύματα και αληθινά γεγονότα με στοιχειώματα. Σημασία έχει το όσο ψάχνουμε κάτι να μην μας στοιχειώσει κιόλας.
Το συμπέρασμα μέσα από αυτή την έρευνά μου είναι ότι ο άνθρωπος προκαλεί από μόνος του αυτόν τον φόβο για ένα ανύπαρκτο όν που κείτεται στο σκοτάδι. Δεν ξέρω τι τον κινεί για να έχει τέτοια συμπεριφορά. Η περιέργεια μήπως; Η προσωπική μου άποψη είναι ότι μας γοητεύει το άγνωστο, απλά δεν έχουμε μάθει να ερευνούμε διεξοδικά και μπορεί να παγιδευτούμε σε αδιέξοδα. Είμαι άτομο της έρευνας, μα προσπαθώ να προσέχω όσο μπορώ ώστε να μην μπλεχτώ σε κόσμους που δεν ανήκω.
Όλα όμως καταγράφονται στο υποσυνείδητο. Είναι το σκοτεινό μέρος του μυαλού μας. Είναι τελικά όλα ένα τέχνασμα του νου ή όχι; Πείτε μου αν τελικά ο φόβος δεν καραδοκεί στο σκοτάδι…

 

Πηγές:

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top