Θεραπεία βασισμένη στην εικονική πραγματικότητα φαίνεται πολλά υποσχόμενη στην αντιμετώπιση της κοινωνικής αγχώδους διαταραχής | Πάστα Φλώρα

Γράφει η Αποστολία Τσιάπρα

Του Eric W. Dolan

Ο συνδυασμός της γνωσιακής συμμπεριφορικής θεραπείας με την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους που υποφέρουν από την κοινωνική αγχώδη διαταραχή σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Behavioural and Cognitive Psychotherapy.

«Με ενδιαφέρει ο τομέας των θεραπειών που βασίζονται στην εικονική πραγματικότητα καθώς ανοίγουν το δρόμο σε πολλές νέες δυνατότητες. Το περιβάλλον της εικονικής πραγματικότητας είναι ευπρόσιτο, διαδραστικό και προσαρμόσιμο στις ανάγκες του κάθε ασθενή» εξηγεί ο Chris N.W. Geraets, υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Groningen και συντάκτης της έρευνας.
«Συγκεκριμένα ερεθίσματα που προκαλούν άγχος μπορούν να ενσωματωθούν στους κόσμους της εικονικής πραγματικότητας για να δημιουργήσουν το απολύτως ασφαλές περιβάλλον εξάσκησης. Ειδικά για τους ασθενείς με έντονες κοινωνικές αγχώδεις διαταραχές που τείνουν να διστάζουν να συμμετέχουν σε θεραπεία αυτή η μορφή θεραπείας μπορεί να είναι ένα καλό πρώτο βήμα προς την αντιμετώπισή τους».

Στην έρευνα, ψυχοθεραπευτές παρείχαν γνωσιακή και συμπεριφορική θεραπεία σε 15 ασθενείς με γενικευμένες κοινωνικές αγχώδεις διαταραχές. Αυτός ο τύπος θεραπείας συχνά απαιτεί οι ασθενείς να έχουν εκτεθεί σε καταστάσεις που προκαλούν άγχος. Για τη συγκεκριμένη έρευνα αυτό επιτεύχθηκε με τη βοήθεια του περιβάλλοντος της εικονικής πραγματικότητας.

Οι ασθενείς παρακολούθησαν 16 συνεδρίες εικονικής πραγματικότητας που διαρκούσαν 1 ώρα, 1 ή 2 φορές την εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια κάθε συνεδρίας, οι ασθενείς διαχειρίζονταν ένα από τα τέσσερα περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας: ένα δρόμο, ένα λεωφορείο, μια καφετέρια ή ένα σουπερμάρκετ.

Δύο ασθενείς παραιτήθηκαν από τη μελέτη. Αλλά οι ασθενείς που παρέμειναν κατέγραψαν λιγότερο άγχος σε κοινωνικές συναντήσεις, λιγότερη παράνοια στην καθημερινότητά τους, λιγότερο άγχος στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και βελτιωμένη ποιότητα ζωής μετά τη θεραπεία.

«Παρόλο που η εικονική πραγματικότητα δεν είναι αληθινή, είναι αρκετά πραγματική ώστε να προκαλέσει ψυχολογικές και σωματικές αντιδράσεις. Αυτό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να προσφέρουμε θεραπεία με την έκθεση στην εικονική πραγματικότητα σε ομάδες με λιγότερη αντοχή που είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν,» αναφέρει ο Geraets στο PsyPost.

Τα αποτελέσματα παρέχουν κάποια αρχικά στοιχεία για το γεγονός ότι οι θεραπείες που βασίζονται στην εικονική πραγματικότητα μπορούν να είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία του κοινωνικού άγχους. Αλλά περισσότερη έρευνα είναι απαραίτητη.

«Χρειάζεται ακόμα να μελετήσουμε εάν το VR-CBT (γνωστική συμπεριφορική θεραπεία βασισμένη στην εικονική πραγματικότητα) δουλεύει γρηγορότερα ή καλύτερα από το κανονικό CBT (γνωστική συμπεριφορική θεραπεία). Προβλέπουμε ότι αυτό μάλλον ισχύει καθώς μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στο συμπεριφορικό κομμάτι της θεραπείας και επομένως στην εμπειρία του περιβάλλοντος της εικονικής πραγματικότητας και της εξάσκησης μέσω της συμπεριφοράς» εξηγεί ο Geraets.

«Επιπλέον, ακόμα και μετά τη θεραπεία υπάρχει χώρος για τη βελτίωση των συμπτωμάτων. Έτσι, πιστεύω ότι χρειάζεται να μάθουμε περισσότερα για το πώς μπορούμε να ενσωματώσουμε καλύτερα αυτό το είδος θεραπείας».

Το λογισμικό και ο εξοπλισμός της εικονικής πραγματικότητας βελτιώνονται συνεχώς. Ένα πράγμα που παραλείψαμε είναι η ευέλικτη αλληλεπίδραση, σήμερα αυτό είναι δυνατόν με το λογισμικό που χρησιμοποιούμε,» πρόσθεσε ο Geraets.

Η έρευνα, «Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία με βάση την εικονική πραγματικότητα για ασθενείς με γενικευμένη κοινωνική αγχώδη διαταραχή: πιλοτική μελέτη» συντάχθηκε από τους Chris N.W. Geraets, Wim Veling, Maartje Witlox, Anton B.P. Staring, Suzy J.M.A. Matthijssen, και Danielle Cath.

Πρωτότυπο κείμενο:

https://www.psypost.org/2019/04/virtual-reality-based-therapy-shows-promise-in-the-treatment-of-social-anxiety-disorder-53433

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top