Η ψυχολογία του θυμού και οι τρόποι διαχείρισης του | Πάστα Φλώρα

Γράφει η Ειρήνη Μάραλη

Κεφάλαιο θυμός, μεγάλες και άεναες οι συζητήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν γύρω από αυτό και ακόμα περισσότερο το κλειδι του που είναι οι τρόποι διαχείρισης.

Εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται πως είμαι το κατάλληλο άτομο να μιλήσω για θυμό διότι συνήθως διακατέχομαι από πραότητα, λογική σκέψη και κάθε μου αντίδραση χαρακτηρίζεται από ωριμότητα και ηρεμία.

Και έδω έρχεται να τα ανατρέψει όλα ένα μεγάλο βαρύ σαν ιστόρία αλλά,το συναίσθημα είναι πάντα εκεί για να τα διαλύσει όλα,να σε αποδιοργανώσει,να σε μπουνταντήσει όπως λέμε εμείς νησιώτικα,να σε μετατρέψει σε ένα κακέκτυπο του εαυτού σου.

Εδω λοιπόν ξεκινάω να έχω το λόγο απλόχερα να μιλήσω για το θυμό.Το θυμικό κοινώς ο θυμός κατά τον Πλάτωνα αποτελεί το ένα απο τα τρια μέρη της ψυχής,ακολουθούν το λογιστικό,που όσοι το κατέχουν το κατέχουν(δεν είναι πρακτικά προνόμιο όλων) και το επιθυμητικο.

Κατ’ εμε όλη η παρτίδα σκάκι περιστρέφεται γύρω από το θυμικό. Αν μάθεις να χειρίζεσαι αυτό,έχεις καταφέρει να χειρίζεσαι τον εαυτό σου στο μέγιστο βαθμό του και κατ’επέκταση την ίδια σου τη ζωή και την ομαλή έκβαση της.

Ο θυμός δεν είναι μια απλή υπόθεση, δεν είναι ένα ακόμα στιγμιαίο συναίσθημα,πολύ συχνά είναι ένα συσσωρευμένο συναίσθημα που κάποια στιγμή τινάζει τα πάντα στον αέρα η έχει την πρόθεση να το κάνει. Μπλοκάρει όλα τα υπόλοιπα συναισθηματα και πάντα υπάρχει αλλά δεν φαίνεται η φαίνεται σε μικρότερες εκφάνσεις που ίσως είναι και πιο ανέμακτες.

Σε περιπτώσεις που εκτινάσονται πυροτεχνήματα θυμού εκεί χρειάζεται διαχείρίσή και να μην άφήνουμε το συναίσθημα να μας παρασύρει διότι οι συνέπειες μπορεί να είναι δραμάτικες όχι για τους άλλους αλλα για έμας τους ιδιους.

Ο θυμός θυμάται, ο θυμός έχει μνήμη μην τον παραγκωνίζουμε, είναι αυτή η κλωστή που κρέμεται ενοχλητικά απο μια άκρη και κόβεται χωρίς να ερωτηθούμε για να μας υπενθυμίσει ότι το δίκιο μας, η αγανάκτηση μας, η μοναξιά μας, η ηθική μας, ο πόνος μας, τα βιώματα μας, η απελπισία μας, δεν αφορούν τους άλλους παρά μόνον εμάς. Σαφώς και το ανθρώπινο στοιχειό συντελεί υπέρμετρα στο να εκτινάξει το θυμό στα άκρα αλλά η δύναμη της ψυχής και του μυαλού ακόμα περισσότερο είναι τόσο αδιάτρητα που μπορούν να τα φέρουν όλα σε μια ισσοροπία σαν να μην είχε όυτε 5 μποφόρ η άλλωτε τρικυμισμένη θάλασσα, ταξίδι με μπουνάτσα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το να θυμώνουμε με τους ανθρώπους που μας θυμώνουν είναι τόσο ανώφελο,τόσο αστείο,τόσο ψυχοφθόρο και ο χρόνος μας είναι πολύτιμος για ασημαντότητες.

Ουσιαστικα θυμώνουμε με εμάς και τις ενίοτε επιλογές μας και αυτό είναι το πιο σκληρό, να φθάνεις σε σημείο να αναιρείς την ίδια σου την επιλόγη διότι όταν την έκανες δεν ήσουν ο άνθρωπος που είσαι τώρα.

Μιλάμε φυσικά για ανθρώπους που εξελισσονται η τουλάχιστον αυτό ποθούν, το καλύτερο τους όχι να μένουν βαλτομένοι και στάσιμοι χωρίς ίχνος αλλαγής και βελτιστοποίησης.

Όσον αφόρα τρόπους έξυπνους διαχείρισης του θυμικού μας, η επαφή με τη φύση καταπράύνει ακόμα και τον άνθρωπο που γεννηθηκε θυμωμένός, ηρεμεί, επαναφέρει, αναδιοργανώνει. Αποφέυγουμε να τσακωνόμαστε δεν ωφελεί σε τίποτα παρά μόνο στη δική μας εσωτερική επιβάρυνση. Κανείς δεν θα καταλάβει πέρα απο αυτό που ξέρει και ήδη καταλαβαίνει.  Κανείς δεν χρωστάει να δώσει δίκιο σε κανέναν, κανείς δεν μπορεί να δει πέρα απο το μεγάλο εγώ του κάτι πιο πέρα, κανείς δεν έχει πρόθεση να κατανοήσει παρα μόνο να απαντήσει, οπότε στρίβει δια της λογομαχίας.  Άλλοι τρόποι που εξοστρακίζουν στρες και θυμό είναι η γιόγκα και οι άνθρωποι πουέχουν στο μάτι τη δίψα για ζωή, αν γνωρίσετε τέτοιους ανθρώπους που δεν είναι μίζεροι, μοιρολάτρες και δυστυχείς για τα πάντα με ένα χαμόγελο τσοκόντα ακόμα και εαν δεν έχουν τα απαραίτητα τους, μην τους αφήσετε απ’τη ζωή σας είναι εφόδιο λιγότερου θυμού.  Αυτα τα ολίγα σαν οδηγίες για να θυμώνουμε ελάχιστα και να ζούμε γελαστά και ξένοιαστα ότι τρικυμία κι αν μας φέρει η ζώη στο διάβα μας.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top