Τι είναι τελικά το body positivity | Πάστα Φλώρα

Στην έρευνα μου για το κίνημα του body positivity, body acceptance και ολα τα γνωστά χασταγκς που βλέπουμε κατα καιρούς στα κοινωνικά μέσα, έπεσα σε ένα άρθρο κατα της νέας μόδας και πως όλο αυτό έχει δημιουργηθεί στο βωμό των γυναικών που είναι “τεμπέλες” και το βρίσκουν σαν δικαιολογία να μην προσέχουν την υγεία τους.

Έρχομαι λοιπόν να τονίσω ότι άλλο να νιώθεις αυτοπεποίθηση με τις ραγάδες, την κυτταρίτιδα, την έντονη περιφέρεια, με ότι πιστεύει κάποιος ότι δεν είναι τέλειο που μπορεί να οφείλεται  απο τα παραπανίσια κιλά του, και άλλο να ειπώνεται ότι δεν φροντίζει την υγεία του, επειδη πολύ απλά δεν έχει εμφανώς γυμνασμένο καλλίγραμμο  σώμα. 

Body positive σημαίνει αγαπώ το σώμα μου και κατ’ επέκταση δεν κρίνω και σέβομαι την διαφορετικότητα στα σώματα των άλλων.

Το κίνημα αυτό έγινε ευρέως γνωστό στα μέσα του 20ου αιώνα όταν στο επίκεντρο της μόδας έγινε έμφαση στο “fat shaming”. Ακόμη και τότε το κίνημα αυτό έχει σαν βάση του τους ακτιβιστές του 1960 που εστίασαν όχι στο ότι όλα τα σώματα είναι όμορφα, αλλά συγκεκριμένα στην διάκριση και τα κοινωνικά δικαιώματα των ανθρώπων που είνα στην κατηγορία: παχύς. Το 1969 ιδρύθηκε η εθνική ένωση National Association to Advance Fat Acceptance (NAAFA) για την καθημερινή αντιμετώπιση του βάρους και της εμμόνή μας να γίνουμε “λεπτοί”. 

Μια απο τις βασικές αρχές τους είναι το πως διαδίδεται και προωθείται η ιδέα της υγείας, ενω αντίθετα υποστηρίζεται το μοντέλο του Health At Every Size. Σε αυτό το πλαίσιο, εν ολίγοις, δεν έχει σημασία το σχήμα του σώματος. Όλοι ενθαρρύνονται να ασχολούνται με ένα υγιεινό τρόπο ζωής που στόχο έχει να μην δημιουργεί αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία (πχ αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη κτλ.)

Επομένως, το body positivity σημαίνει ζω, απολαμβάνω το σώμα που έχω, το φροντίζω και δεν νιώθω άσχημα για τυχόν αλλαγές (εγκυμοσύνη, γήρανση, ραγάδες). 

Τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην αναζωπύρωση του κινήματος, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν όλοι ακόμη και μεγάλοι οίκοι μόδας, περιοδικά, εταιρείες και να αλλάξουν την προσέγγιση τους στο αγοραστικό κοινό τους (για παράδειγμα ρεαλιστικές φωτογραφίες γυναικών χωρίς photoshop).

Η αγάπη για το σώμα μας θα πρέπει να είναι καθημερινή και για κανέναν απολύτως λόγο, να μην κρίνουμε το σώμα των υπολοίπων, γιατι στο τέλος της ημέρας δεν ξέρουμε τι θέμα υγείας μπορεί να αντιμετωπίζουν (ορμονικά, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, lifestyle  κ.α).

Τώρα που είναι καλοκαίρι είναι ευκαιρία να αφήσουμε πίσω τις ανασφάλειες μας και να μην χάσουμε καμία βουτιά στην θάλασσα.

ΙΩΑΝΝΑ ΓΟΥΡΓΟΥΛΕΤΗ

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

(Απόφοιτος Queen Margaret University of Edinburgh)

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top