Τι και γιατί είναι τα ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ | Πάστα Φλώρα

Άρθρο 1: Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα.

Άρθρο 2: Κάθε άνθρωπος δικαιούται να επικαλείται όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που προβλέπει η Διακήρυξη, χωρίς καμία απολύτως διάκριση […].

Άρθρο 3: Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική του ασφάλεια.

Άρθρο 4: Κανείς δεν επιτρέπεται να ζει υπό καθεστώς δουλείας ή καταναγκαστικής εργασίας. Η δουλεία και το δουλεμπόριο υπό οποιαδήποτε μορφή απαγορεύονται.

Άρθρο 5: Κανείς δεν επιτρέπεται να υποβάλλεται σε βασανιστήρια ή σε σκληρή, απάνθρωπη, ταπεινωτική μεταχείριση ή ποινή.

Άρθρο 6: Κάθε άτομο όπου και αν βρίσκεται έχει δικαίωμα να γίνεται σεβαστό από το νόμο.

Παραπάνω διαβάζετε τα 6 από τα 30 άρθρα της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Σημείο καμπής της ιστορίας του ανθρώπου. Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του ανθρώπου για τον άνθρωπο.

Η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 10 Δεκεμβρίου του 1948. Αφορμή στάθηκε η κτηνωδία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενός από τους μεγαλύτερους πολέμους, που στιγμάτισε την ανθρωπότητα.

Ανθρώπινα Δικαιώματα, λοιπόν, είναι τα θεμελιώδη δικαιώματα που αφορούν όλους τους ανθρώπους, χωρίς περιορισμούς, χωρίς διακρίσεις. Είναι καθολικά κι αναφαίρετα. Αλληλοεξαρτώμενα κι αδιαίρετα.

Χωρίς διακρίσεις σημαίνει ότι ο κάθε άνθρωπος έχει δικαιώματα. Έτσι, απορρίπτονται χαρακτηριστικά, όπως φύλο, εθνικότητα, θρησκεία και ούτω καθεξής.

Καθολικά σημαίνει ότι πρέπει να προστατεύονται από τα μέλη-κράτη πάση θυσία, ανεξάρτητα από τα πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά τους συστήματα.

Αναφαίρετα, ότι δε πρέπει να στερούνται για κανένα λόγο, πλην ειδικών περιστάσεων.

Τα δικαιώματα, είτε είναι ατομικά και πολιτικά, είτε κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά χαρακτηρίζονται ως αλληλοεξαρτώμενα και αδιαίρετα. Δηλαδή, η στέρηση τους ενός επηρεάζει αρνητικά και τα άλλα.

Επιπλέον, τα ανθρώπινα δικαιώματα ενέχουν και οι υποχρεώσεις. Τα κράτη έχουν υποχρέωση να προστατεύουν, να σέβονται και να προωθούν τα δικαιώματα του ανθρώπου. Όπως, και σε ατομικό επίπεδο πρέπει να σεβόμαστε τα δικαιώματα των άλλων ανθρώπων.

Γιατί είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Γιατί η καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων οδήγησε σε θηριώδεις πράξεις βαρβαρότητας που εξευτέλισαν τον άνθρωπο. Γιατί ο σεβασμός και η αποδοχή αυτών είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την ευημερία, την ειρήνη και την ελευθερία των λαών.

Γιατί, έτσι, ενισχύεται ο αλληλοσεβασμός και οι φιλικές σχέσεις των λαών. Διότι προλαμβάνεται η εξαθλίωση των ανθρώπων και τους δίνεται η ευκαιρία για μια αξιοπρεπή ζωή.

Διότι ανυψώνεται η αξία της ανθρώπινης ζωής. Διότι αν δεν υπήρχαν θα ήμασταν δούλοι εξουσιών, συστημάτων και των «δυνατών» αυτού του κόσμου.

Διότι αποφεύγεται ο διχασμός των ανθρώπων σε κατηγορίες. Διότι καταλύεται οποιαδήποτε εξουσία, η οποία πιστεύει στην ανωτερότητα κάποιας φυλής έναντι άλλων.

Διότι, τελικά, είναι απλή λογική να υπάρχουν δικαιώματα στη ζωή, τη δικαιοσύνη, την ισότητα, την ελευθερία.

Τα λόγια είναι ωραία. Όπως και τα Ανθρώπινα δικαιώματα. Βέβαια και εξουσίες που πιστεύουν στην ανωτερότητα της φυλής τους έναντι άλλων έχουμε. Και σκλαβιά υπάρχει.

Και κατηγοριοποιήσεις των ανθρώπων υπάρχουν. Φυλετικές, πολιτισμικές, οικονομικές, φύλου και πάει λέγοντας. Και τα κράτη που έχουν ταχτεί υπέρ την προστασία αυτών στρέφουν το κεφάλι από την άλλη μεριά.

Ο αγώνας για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου υφίσταται κάθε μέρα από το 1948 έως και σήμερα.

Γιατί βρισκόμαστε στον 21ο αι. κι ακόμα αγωνιζόμαστε καθημερινά για τα δικαιώματα μας.

Γιατί καταπατώνται συνεχώς. Δικαιώματα που είναι κατοχυρωμένα. Κι όμως, είναι αναγκαίο να παλεύουμε για αυτά.

Γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και σκληροί.

Γιατί τα πιο απλά και δεδομένα δικαιώματα καταπατώνται στο όνομα μιας «δήθεν» ιδεολογίας, των εξουσιών, των πολυεθνικών και ανθρώπων που ξέχασαν τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.

Ποτέ, λοιπόν μην επαναπαύεστε. Ποτέ μην στρέφετε το κεφάλι από την άλλη μπροστά στην αδικία. Μην τους αφήνετε να σας στερούν τα δικαιώματα σας. Είμαστε άνθρωποι και είναι αναφαίρετα δικαιώματα μας. Όλων μας.

Γεωργία Μακρή


ΠΗΓΗ : https://www.amnesty.gr/universal-declaration-of-human-rights

Αρχική Σελίδα

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top