Τι κρύβεται πίσω από τα όνειρα μας; | Πάστα Φλώρα| Πάστα Φλώρα

Καλά καταλάβατε. Θα μιλήσουμε για τα όνειρα. Ένα θέμα που έχει απασχολήσει κάθε λογής ανθρώπους, από επιστήμονες που μελετούν τον ύπνο, ψυχολόγους μέχρι και τη γιαγιά στο χωριό μας.

Ο καθένας με τη δική του πτυχή για αυτές τις φαντασίες που πάνε και έρχονται, όταν εμείς κοιμόμαστε.

Αναρωτιέμαι, λοιπόν, γιατί ασχολούμαστε με τα όνειρα. Γιατί όλοι μας σκαλίζουμε τον «άγνωστο» αυτό κόσμο των ονείρων; Γιατί ψάχνουμε να βρούμε τι σημαίνει αυτό που είδαμε το προηγούμενο βράδυ;

Μήπως γιατί μας έκανε να νιώσουμε καλά, μάς προκάλεσε μια έκλυση όμορφων συναισθημάτων;

Μήπως τρομάξαμε τόσο που φοβηθήκαμε; Μήπως ήταν τόσο περίεργο και ακαταλαβίστικο που μας μπέρδεψε;

Δε θα ξεκινήσω να εξηγώ τι είναι τα όνειρα, τι υποστηρίζει ο κάθε θεωρητικός, πως υφίστανται.

Θα ήθελα να προχωρήσω στο τι κρύβουν από πίσω. Ή έστω σε κάποιες πεποιθήσεις που υπάρχουν.

Γενικά, οι θεωρητικοί μέχρι και σήμερα είναι διχασμένοι. Από τη μία, αυτοί που πιστεύουν ότι τα όνειρα είναι απλά προϊόν της δραστηριότητας του εγκεφάλου και δεν έχουν νόημα.

Από την άλλη, κάποιοι βρίσκουν νόημα.

Η πιο αρχαϊκή μέθοδος ερμηνείας είναι ο ονειροκρίτης. Από τη γενιά των γιαγιάδων μας, αν και δεν είναι λίγοι που εμπιστεύονται τον ονειροκρίτη σήμερα.

Δε μας έλεγαν ότι αν δούμε φίδι σημαίνει εχθρός και ότι αν πέφτουν τα δόντια μας σημαίνει κάτι κακό;

Βέβαια, επιστημονικά αποδεδειγμένο δεν είναι, για να λέμε και την αλήθεια.

Για καλή μας τύχη, στις 4 Νοεμβρίου 1899 δημοσιεύεται για πρώτη φορά «Η Ερμηνεία των Ονείρων», του πατέρα της ψυχανάλυσης, Sigmund Freud.

Πίστευε ότι:

«Η ερμηνεία των ονείρων είναι η βασιλική οδός για την εξερεύνηση του υποσυνείδητου».

Για αυτόν, τα όνειρα δεν είναι τίποτα άλλο από κρυμμένες πεποιθήσεις και προσδοκίες που καταπιέζονται στο ασυνείδητο.

Έτσι, με τη μορφή των ονείρων αναδύονται στη συνείδηση μας, με συμβολικό τρόπο.

Οι κρυμμένες αυτές επιθυμίες είναι για τον Freud κατά βάση σεξουαλικής φύσεως. Οι κριτικές πολλές, ο Freud, ωστόσο, έθεσε τη βάση για τις ψυχολογικές θεωρίες, όσον αφορά την ερμηνεία των ονείρων.

Εν τέλει, το πως ζούμε την κάθε μέρα, ίσως να μας επηρεάζει. Ίσως το υποσυνείδητο να προσπαθεί να μας πει κάτι. Όχι τόσο για τις καταπιεσμένες μας σεξουαλικές επιθυμίες, αλλά για πράγματα που ίσως να μας περνούν απαρατήρητα.

Ίσως μέσα από τα όνειρα μας, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τους φόβους μας, με σκέψεις και επιθυμίες. Ίσως ανακαλύψουμε μια άλλη πτυχή του εαυτού μας.

Ίσως οι δυσκολίες της καθημερινότητας και το στρες αποτυπώνονται στα όνειρα μας, αλλά συμβολικά. Ίσως αυτός ο συμβολικός χαρακτήρας να μας μπερδεύει στην ερμηνεία.

Για παράδειγμα, αν δω ότι είμαι σε μια βάρκα μέσα στη θάλασσα, μπορεί να σημαίνει πολλά.

Θα μπορούσε να συμβολίζει άγχη στη ζωή μου, μοναξιά γιατί είμαι μόνη μου ή άπλα να είναι μια βάρκα στη θάλασσα.

Δε μπορείς απόλυτα να ξέρεις τι πραγματικά σημαίνει. Ανάλογα με ποια προσέγγιση θα πορευτείς, θα βρεις τι μπορεί να κρύβουν.

Όμως, αφού μιλάμε για ερμηνεία, καλό είναι να λέμε ότι για το κάθε άτομο υπάρχει διαφορετική ερμηνεία. Μιλάμε, δηλαδή, για εξατομίκευση, για κάτι ατομικό. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, άρα και το τι κρύβουν από πίσω τα όνειρα του θα είναι διαφορετικό.

Η βάρκα που ανέφερα παραπάνω, για εμένα ίσως σημαίνει μοναξιά, για κάποιον άλλον ίσως συμβολίζει την ηρεμία που ψάχνει.

Η μαγεία των ονείρων έγκειται στο ότι μερικές φορές είναι περίεργα, αλλόκοτα και γεμάτα συμβολισμούς. Και οι άνθρωποι ως περίεργα όντα θέλουμε να ξέρουμε τι σημαίνουν.

Για το λόγο αυτό ίσως ασχολούμαστε τόσα χρόνια.

Ίσως γιατί ακόμα δεν έχει ανακαλυφθεί τι ακριβώς σημαίνουν για εμάς ή τι πραγματικά κρύβεται από πίσω. Ίσως οι διαφορετικές θεωρίες μάς μπερδεύουν. Αυτή η έλλειψη γνώσης μάς προκαλεί ένα δέος με μια εσάνς ανησυχίας, μήπως κρύβουν κάτι κακό. Ταυτόχρονα μας εξιτάρει και δελεάζει για περαιτέρω ανακάλυψη.

Γεωργία Μακρή

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top