Τι να φάω όταν είμαι κρυωμένος; | Πάστα Φλώρα

Η λήψη προληπτικών μέτρων είναι το Α και το Ω για να αποφύγεις τις δυσάρεστες ιώσεις. Όμως, τι να κάνεις στην περίπτωση που αρρωστήσεις; Ειδικά, το κρύωμα και η γρίπη αλλά και ο σε έξαρση κορονοϊός έχουν ως συμπτώματα πυρετό, βήχα και έντονη κόπωση μεταξύ άλλων.

Υπάρχουν τρόφιμα λοιπόν που αν τότε εντάξεις στην διατροφή σου είτε θα μειώσεις την ένταση των συμπτωμάτων είτε τη διάρκεια της ασθένειας, όσο αυτό είναι δυνατό.

Ας τα δούμε με τη σειρά:

  • Χαμομήλι

Το χαμομήλι έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σου. Ο ύπνος δρα προστατευτικά στην λειτουργία του ανοσοποιητικού.

  • Κουρκουμάς

Είναι αντιφλεγμονώδες συστατικό που προάγει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την ανοσολογική απάντηση. Σιγουρέψου ότι συνδυάζεις την κατανάλωση του με μαύρο πιπέρι γιατί έτσι αυξάνεται η βιοδιαθεσιμότητα του. Μερικές ιδέες για να εντάξεις τον κουρκουμά είναι σε smoothies, cookies και σε μαγειρεμένα λαχανικά ή ζυμαρικά.

  • Καρύδια

Έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και μια πλειάδα θρεπτικών συστατικών που προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως είναι η βιταμίνη Ε, Β6, ο χαλκός και το φυλλικό οξύ. Για ένα πλήρες σνακ, συνδύασε το μαζί με κάποιο φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C, όπως είναι τα εσπεριδοειδή και τα μούρα.

  • Σούπες

Ο κυριότερος λόγος για να καταναλώσεις ζωμούς και σούπες είναι να ανακουφίσουν την διαδικασία της πέψης και ακόμα σημαντικότερος η αποφυγή της αφυδάτωσης. Παράλληλα, η προσθήκη λίγου αλατιού βοηθά στη ρύθμιση των ηλεκτρολυτών.

  • Μπανάνα

Είναι ένα από τα πιο «εύκολα» φρούτα για το πεπτικό σου σύστημα και σου παρέχει άμεσα ενέργεια. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει την λειτουργία του ανοσοποιητικού σου γιατί περιέχει έναν συνδυασμό θρεπτικών συστατικών όπως: βιταμίνη C και κάλιο. 

  • Λεμόνι

¼ του φλιτζανιού στημένο λεμόνι παρέχει το 30% των ημερήσιων αναγκών σου σε βιταμίνη C. H βιταμίνη αυτή δρα και ως αντιοξειδωτικό, για να υποστηρίξει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

  • Ρόδι

Ο τρόπος που υποστηρίζει την ανοσολογική απάντηση είναι η αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη του δράση, χάρη στην περιεκτικότητα του σε φλαβονοειδή. Αυτά είναι κιόλας που μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια του κρυώματος μέχρι και 40%. 


Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με M.Sc. Κλινική Διατροφή 

Εξειδίκευση στο Life Coaching και στο NLP (Πανεπιστήμιου Αιγαίου),

Τηλέφωνο: 6984515475, 

E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top