Τι συμβαίνει μετά τον θάνατο; | Πάστα Φλώρα

Το ερώτημα αυτό έχει συνδεθεί με την θρησκεία, την φιλοσοφία και σίγουρα η απάντηση του δεν είναι γνωστή. Ο καθένας έχει την δική του αντίληψη, είτε βασισμένη στην θρησκευτική του πίστη, είτε κάτι που τον κάνει να νιώθει ασφάλεια.

Ο φόβος του θανάτου είναι έμφυτος στον άνθρωπο και κάθε σχετική σκέψη απελευθερώνει αρνητικά συναισθήματα, τα οποία πρέπει κάπως να καλυφθούν. Αυτό ακριβώς έρχονται να καλύψουν οι θρησκείες και οι διάφορες θεωρίες περί του μυστηρίου που περιβάλλει τον θάνατο και το μετά. 

Ξεκινώντας από την αρχαία Ελλάδα, οι πρόγονοί μας πίστευαν πως όσοι είχαν ζήσει ευπρεπώς πήγαιναν στα Ηλύσια Πεδία. Αντίθετα, όσοι πέρασαν απαρατήρητοι και δεν εκμεταλλευτήκαν τα χαρίσματα που τους δόθηκαν από τους θεούς, κατέληγαν στον Άδη. Εκείνοι που είχαν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα, κατέληγαν στα Τάρταρα. 

Ο χριστιανισμός, πατώντας πάνω στην αντίληψη των αρχαίων, μιλάει για τον παράδεισο και την κόλαση. Μετά τον θάνατο, οι άνθρωποι μπαίνουν σε αναμονή για την Δευτέρα Παρουσία, στην οποία ο Ιησούς θα κρίνει ζωντανούς και νεκρούς σύμφωνα με τις πράξεις τους όσο ήταν στη ζωή.

Ο παράδεισος παρουσιάζεται ως ένα ονειρεμένο μέρος όπου καταλήγουν εκείνοι που έζησαν σύμφωνα με τις εντολές και τα διδάγματα του Θεού και όπου, όσοι βρεθούν, θα ζήσουν για πάντα στο Βασίλειο του Θεού.  Η κόλαση από την άλλη περιγράφεται ως ένα μέρος γεμάτο φωτιές και βάσανα, όπου θα βασανίζονται αιωνίως όσοι αμάρτησαν χωρίς να ζητήσουν συγχώρεση. 

Το ισλάμ μιλάει επίσης για παράδεισο και κόλαση, τα οποία έχουν 7 επίπεδα. Οι ενάρετοι μουσουλμάνοι, μετά τον θάνατό τους, καταλήγουν σε μεγάλους όμορφους κήπους όπου θα νιώθουν μόνο θετικά συναισθήματα. Η κόλαση του ισλάμ έχει κι αυτή φωτιές και βασανιστήρια από τα οποία δεν γλιτώνει ο καταδικασμένος. 

Στον ινδουισμό δεν συναντούμε την κόλαση και τον παράδεισο όπως στις δυτικές θρησκείες αλλά κυριαρχεί η αντίληψη της μετενσάρκωσης. Οι πράξεις της μίας ζωής καθορίζουν το είδος της επόμενης (κάρμα).

Οι αντιλήψεις των θρησκειών είναι γραμμένες και ξεκάθαρες αλλά πλέον εκείνοι που τηρούν και πιστεύουν κατά γράμμα τα λεγόμενα μίας θρησκείας δεν είναι τόσοι όσο τα παλαιότερα χρόνια.

Η έλευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που δίνουν την δυνατότητα της άμεσης ανταλλαγής ιδεών, επηρεάζουν την πίστη των ανθρώπων. Καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι του δυτικού κόσμου έχουν πλέον πρόσβαση σε ανώτερη εκπαίδευση, είναι όλο και πιο δύσκολο να πιστέψουν τυφλά τις οδηγίες κείμενων που έχουν γραφτεί χιλιάδες χρόνια πριν.

Ρωτώντας άτομα του κοντινού μου περιβάλλοντος κατέληξα στο συμπέρασμα πως ο καθένας έχει και μία διαφορετική άποψη για τον θάνατο, η οποία μπορεί να βασίζεται ή να απέχει πολύ από την θρησκεία.

Το σίγουρο είναι πως οι περισσότεροι μου είπαν κάτι αισιόδοξο που τους βοηθά να βλέπουν τον θάνατο με λιγότερο φόβο. 

Μαίρη Γρηγοριάδη

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top