Τι συμβαίνει τελικά όταν σβήνουν τα φώτα και οι καλλιτέχνες κατεβαίνουν από τη σκηνή; | Πάστα Φλώρα

Τι συμβαίνει τελικά όταν σβήνουν τα φώτα και οι καλλιτέχνες κατεβαίνουν από τη σκηνή;

Πριν από μερικές μέρες έγινε ευρέως γνωστό ότι, ακόμα ένας διάσημος καλλιτέχνης της μουσικής βιομηχανίας, πάσχει από κάποια ψυχική διαταραχή. Πρόκειται για τον Αμερικανό στιχουργό και τραγουδιστή της ραπ Κάνιε  Γουέστ, ο οποίος λίγες ημέρες πριν προέβη σε ένα δημόσιο “παραλήρημα”στην πρώτη προεκλογική του ομιλία, με δηλώσεις για την ιδιωτική του ζωή 

Η δήλωση της συζύγου του, Κιμ Καρντάσιαν, στον λογαριασμό της στο Instagram αποτελεί το πρώτο δημόσιο σχόλιό της, έπειτα από εβδομάδες ασυνάρτητων συνεντεύξεων, δημοσίων εμφανίσεων και αναρτήσεων στο Twitter από τον Γουέστ, οι οποίες ήγειραν ανησυχία σχετικά με την ψυχική υγεία του τραγουδιστή. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο ράπερ σύζυγός της, υποφέρει από διπολική διαταραχή και ζήτησε τη συμπόνια και ενσυναίσθηση όλου του κόσμου, καθώς εκείνος και η οικογένειά του προσπαθούν να διαχειριστούν την ασθένειά του.

Και άλλοι όμως διάσημοι του Hollywood που υποφέρουν από την συγκεκριμένη ή άλλες ψυχικές διαταραχές, θέλησαν να μιλήσουν και να μοιραστούν τα προβλήματά τους προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σχετικά με τις δυσκολίες που προκαλούνται από τα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Μερικά παραδείγματα είναι: η Ιρλανδή τραγουδίστρια Σίνιντ Ο’Κόνορ, ο ηθοποιός Μελ Γκίμπσον, η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς, η 25χρονη τραγουδίστρια Ντέμι Λοβάτο, ο θρυλικός κιθαρίστας της ροκ Τζίμι Χέντριξ και ο συνιδρυτής του συγκροτήματος Νιρβάνα Κερτ Κομπέιν και η διάσημη Αμερικανίδα τραγουδίστρια Μαράια Κάρεϊ.

Η Διπολική Διαταραχή αποτελεί μια εγκεφαλική διαταραχή που προσβάλει την διάθεση του ατόμου, τη γνωστική του λειτουργία, αλλά και την συμπεριφορική.

Πρόκειται για ένα φάσμα, όπου ο ασθενής βιώνει έντονες και αιφνίδιες ψυχολογικές μεταπτώσεις, που κινούνται ανάμεσα στο μανιακό (έντονο αίσθημα εφορίας) και στο καταθλιπτικό επεισόδιο. Τα άτομα που βιώνουν αυτή την διαταραχή παρουσιάζουν ένα ή περισσότερα μανιακά επεισόδια και ένα μείζον καταθλιπτικό.

Η πλειοψηφία των ασθενών εμφανίζει συμπτώματα διάθεσης που περιλαμβάνουν μια χρονική περίοδο παρουσίας ενός πλήρη μανιακού επεισοδίου και στη συνέχεια μια περίοδο που είναι εντελώς απαλλαγμένα από αυτό.

Ωστόσο, η περίοδος της ομαλής λειτουργίας δεν είναι σταθερή και αναπόφευκτα το άτομο ολισθαίνει προς την πλευρά του μείζον καταθλιπτικού επεισοδίου.

Η Διπολική Διαταραχή (γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη) είναι μια ψυχιατρική ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από δυο συναισθηματικές διαταραχές, τη μανία και την κατάθλιψη.

Τα επεισόδια μανίας και κατάθλιψης επαναλαμβάνονται καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής του ασθενή, ωστόσο οι περισσότεροι ασθενείς δεν παρουσιάζουν εμφανή συμπτώματα της διαταραχής μεταξύ των επεισοδίων.

Μόνο το 1/3 των ασθενών παρουσιάζουν συμπτώματα μεταξύ των επεισοδίων μανίας και κατάθλιψης.

Το DSM καθορίζει τις διαταραχές διάθεσης (διπολικές διαταραχές) με βάση δύο κατηγορίες επεισοδίων: τα μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια και διπολικά επεισόδια, που εμφανίζονται ως μανιακά, μεικτά ή υπομανιακά. Τα επεισόδια χρησιμεύουν ως αφετηρία και παρέχουν πληροφορίες για το εάν το εκάστοτε επεισόδιο πληροί τα κριτήρια της διαταραχής.

Η διαταραχή μπορεί να εμφανιστεί είτε με ένα καταθλιπτικό είτε με ένα μανιακό επεισόδιο. Όποιο από τα δυο και αν συμβεί, τα συμπτώματα έρχονται σταδιακά και έχουν κλιμακούμενο ρυθμό.

Η κατάθλιψη, όπως ανέφερα και παραπάνω, αποτελεί ένα από τα επεισόδια που εμφανίζονται στις διπολικές διαταραχές και για αυτό τον λόγο έχει ιδιαίτερη σημασία η κλινική της εικόνα.

Τα καταθλιπτικά συμπτώματα εισβάλουν ύπουλα στη ζωή του ατόμου, με αποτέλεσμα οι αλλαγές στη διάθεση του ασθενή να είναι ανεπαίσθητες και στην αρχή μπορεί να τις υποτιμήσει. Τις περισσότερες φορές το καταθλιπτικό επεισόδιο εμφανίζεται ύστερα από ένα διάστημα, όπου το άτομα παρουσιάζει συμπτώματα αυπνίας, ατονίας, κόπωσης, απώλεια όρεξης και μη συμμετοχή στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Το καταθλιπτικό επεισόδιο χαρακτηρίζεται από αρνητικά συναισθήματα όπως είναι η λύπη και η απογοήτευση. Ταυτόχρονα το άτομα δεν επιθυμεί να πραγματοποιήσει τις καθημερινές του δραστηριότητες και χάνει το γενικότερο ενδιαφέρον του για τη ζωή.

Ο ασθενής δεν είναι σε θέση να πάρει πρωτοβουλίες, καθώς δεν έχει επιθυμίες και η ψυχοκινητική του δραστηριότητα είναι μειωμένη. Το πιο καθοριστικό σύμπτωμα στο καταθλιπτικό επεισόδιο είναι η ανηδονία που νιώθει το άτομο, η έλλειψη της ικανότητας να εκφράσει την ευχαρίστηση ή την  δυσαρέσκειά του σε καταστάσεις που το απαιτούν. 

Στην κλινική εικόνα της μανίας βασικό χαρακτηριστικό είναι οι διαταραχές στην διάθεση.

Σύμφωνα με το DSM- IV, για να διαγνωστεί ο ασθενής με Διπολική Διαταραχή πρέπει να εμφανίζει επεισόδια μανίας σε παθολογικό βαθμό με τρία από τα επτά συμπτώματα που αναγράφονται στο εγχειρίδιο για διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων.

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται στο μανιακό επεισόδιο είναι η αίσθηση μεγαλείου, η μειωμένη ανάγκη για ύπνο, η αίσθηση ότι οι σκέψεις καλπάζουν, η διάσπαση προσοχής, η αυξημένη σκόπιμη δραστηριότητα μέχρι το άτομο να εξαντληθεί και η εμπλοκή του σε επικίνδυνες δραστηριότητες.

Επίσης, ο ασθενής εμφανίζει το χαρακτηριστικό της “ιδεοφυγής”, σύμφωνα με το οποίο εμφανίζονται διαταραχές στον λόγο του. Σύμφωνα με αυτό ο ασθενής μιλάει ακατάπαυστα και γρήγορα. 

Η έναρξη του μανιακού επεισοδίου μπορεί να είναι απότομη ή να προηγείται μια περίοδος, που είτε το άτομο διανύει τη φάση της υπομανίας και χαρακτηρίζεται από καλή διάθεση, υπερθυμία, υπερδραστηριότητα και αυπνία, είτε παρουσιάζει συμπτώματα δυσθυμία, υποδραστηριότητα και διαταραχές ύπνου.

Στην περίοδο της υπομανίας, ο ασθενής έχει ένα έντονο αίσθημα εφορίας που ενδέχεται να οδηγήσει σε επιθετική συμπεριφορά.

Διακρίνεται από έντονο ενθουσιασμό, που προκαλεί εντύπωση στους γύρω του καθώς δεν είναι κάτι που τον χαρακτηρίζει. Ωστόσο, στην περίπτωση που δεν υπάρξει η απαραίτητη προσοχή τότε το άτομο υποτροπιάζει και τα συναισθήματα εφορίας υποκαθιστούνται από βίαιη και επιθετική συμπεριφορά. Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό, είναι η αυξημένη αυτοεκτίμηση του ατόμου.

Ουσιαστικά απουσιάζει του στοιχείο της αυτοκριτικής, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται παραληρητικές ιδέες. Το υπομανιακό επεισόδιο είναι λιγότερο σοβαρό και το άτομο είναι απόλυτα λειτουργικό.

Κατερίνα Ζάχαρη

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top