Το “after” των Πανελληνίων: Επιτυχίες, αποτυχίες και μύθοι | Πάστα Φλώρα

Γράφει η Λαμπρινή Νταβέλη

Η χρονιά αυτή που πέρασε από την ζωή σου, ίσως να ήταν η πιο τραγική στη προσωπική σου ιστορία. Αμέτρητες ώρες διαβάσματος και φροντιστηρίων, άγχος, στρες, και άλλα πολλά που μόνο εσύ και η ψιχούλα σου ξέρει. Η πολυπόθητη μέρα, λοιπόν, επιτέλους έφτασε.

Ύστερα από τα αποτελέσματα των πανελλαδικών, οι κατηγορίες μαθητών χωρίζονται στις εξής: επιτυχημένοι και αποτυχημένοι. Και σε ρωτάω τώρα εγώ, τι θα πει για σένα αποτυχία; Αποτυχία για σένα θα πει όταν ένας μαθητής πατώνει στους σχολικούς βαθμούς του. Αποτυχία για σένα θα πει όταν ένας μαθητής δε καταφέρνει να επιτύχει την εισαγωγή του σε μία σχολή – συγκεκριμένα, μία υψηλόβαθμη και κατά προτίμηση του πανεπιστημίου σχολή. Αλήθεια, έχεις τα λογικά σου;

Έχω συναντήσει πολλούς γονείς που πίεσαν τα παιδιά τους να κάνουν κάτι το οποίο δε θέλουν, γιατί στη δίκη τους ζωή υπήρξε ένα όνειρο που δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ποτέ. Γονείς που αδιαφόρησαν για την ευτυχία των παιδιών τους. Επίσης, έχω συναντήσει ανθρώπους που χάρηκαν με την αποτυχία των άλλων. Έθεσαν στόχο εκείνον που θεώρησαν ως πιο αδύναμο. Ξέχασαν πως ενώ το ένα δάχτυλο έδειχνε εσένα, τα άλλα δύο δάχτυλα έδειχναν αυτούς τους ίδιους. Δε μπορείς να περιμένεις από ένα παιδί στα 18 του έτη, να γνωρίζει τι θέλει να κάνει για το υπόλοιπο της ζωής του. Μία ρόδα είναι και γυρίζει. Κάτι που τώρα σε γεμίζει, στη πορεία μπορεί να σε πνίγει.

Για σένα, λοιπόν, που απέτυχες. Απέτυχες σε μία μόνο εξέταση. Όχι, όμως, στην ίδια την ζωή. Προσπάθησες και απέτυχες. Προσπάθησες με όση δύναμη είχες, είτε λίγη είτε πολύ. Μην κατακρίνεις τον εαυτό σου. Αυτό μπορούσες, αυτό έκανες. Εισέπραξες εμπειρίες και γνώσεις πολύτιμες. Και μη ξεχνάς, έχεις το δικαίωμα της δεύτερης ευκαιρίας. Αν το θες, πίστεψε το πως μπορείς και είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρεις.

Για σένα που απέτυχες, αλλά αποφάσισες ν’ αλλάξεις πορεία. Μία πορεία που πολλοί θα θεωρήσουν ως τον δρόμο ενός χαμένου από χέρι. Γιατί εσύ δεν επέλεξες τον δρόμο της δημόσιας εκπαίδευσης. Δεν συμβιβάστηκες με τα δεδομένα που σου προσέφεραν και αποφάσισες ν’ ακολουθήσεις το όνειρο σου με οποιονδήποτε τρόπο και τίμημα. Συνέχισε, λοιπόν, να παλεύεις γι’ αυτά που λαχταράς.

Για σένα που πέτυχες. Οι κόποι σου ανταμείφθηκαν. Τα κατάφερες. Πέρασες από χίλιες μπόρες αυτή τη χρονιά, όμως άξιζε. Δεν άξιζε; Ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σου. Είσαι έτοιμος/-η γι’αυτό; Συγχαρητήρια, λοιπόν! Συγχαρητήρια και σε σένα, αλλά και σε όλα τα παιδιά.

Η ζωή δεν σταματάει σε μία εξέταση. Σίγουρα θα υπάρξουν επιτυχίες και αποτυχίες. Η κάθε συνθήκη μας οδηγεί σε μία νέα εμπειρία. Η κάθε εμπειρία ανοίγει νέους ορίζοντες. Εσύ γιατί κόλλησες εδώ; Ονειρέψου. Συνέχισε να προσπαθείς για τα θέλω σου. Ίσως, να χαθείς κάπου κάπου. Καμία σημασία δεν έχει! Τον δρόμο σου θα τον βρεις.

Αυτό που εμένα με νοιάζει είναι το εξής: Σε κάνει ευτυχισμένο/-η; Για κάθε σου επιλογή, κάθε σου επιτυχία αλλά και κάθε σου αποτυχία, να ρωτάς πάντα στον εαυτό σου αυτό. Μόνο τότε θα ξέρεις ότι βαδίζεις σωστά, κι άσε τους άλλους να λένε!

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top