Βάλε κρασί, βάλε ούζο και ρακή | Πάστα Φλώρα

Είμαστε λαός του κεφιού. Της καλοπέρασης και του χαμόγελου. Έλα παραδέξου το, αυτό το θέμα πρέπει να το δούμε εθνολογικά. Αδιαμφισβήτητα αν σκεφτείς την Ελλάδα εν έτη 2015, θα σε διαπεράσει  ένα συνονθύλευμα λίγης μιζέριας (αν κρίνεις από τη δράση της χώρας τον τελευταίο καιρό), μεγάλης ανατριχίλας, αλλά και αμέτρητης καλοπέρασης.

Ξέρω ότι επικρατούν αρκετά γούστα στην έξοδο. Από σκυλάδικα μέχρι μιούζικαλ και από το βρώμικο στου Λευτέρη μέχρι για σούσι στο Κολωνάκι. Μια όμως είναι η προτίμηση και η επιλογή που όσο και αν χάνεται ή κρύβεται μερικές φορές, μένει αναλλοίωτη στονχρόνο.

«Θέλω τρέλα, θέλω πράγματα ανεβασμένα.»

Όχι, όχι… άλλο.

«Πάμε στον Άδωνη για καφέ που πηγαίνουν τεκνά και φρικιά.»

Όχι, όχι, καμία σχέση.

Δε λες κουβέντα ρε φίλε, εγώ πώς θες να μαντέψω;

Αυτός είσαι!!

Δε λες κουβέντα λοιπόν και φαντάζεστε γιατί μιλάω. Ρεμπετάδικα. Και όχι μόνο, αφού δεν είναι λίγα τα χρόνια που έχουν γεννηθεί τα παιδιά τους. Όπως;

Κρασάδικα, ρακάδικα, ουζάδικα και πάει λέγοντας.

Μιλάμε γι αυτά τα μικρά μαγαζάκια που μπορεί αρκετοί να σνομπάρουν λόγω χωρητικότητας ή εμφάνισης, αλλά με το που μπουν μέσα θα τους αγκαλιάσει μια γλυκιά ζεστασιά και οικειότητα που μόνο το σπίτι μπορεί να σου δώσει.

Και άδικα όμως; Είναι πόλος αγάπης και τέχνης. Φέρνουν τον άνθρωπο πιο κοντά. Δεν έχουν να κάνουν ούτε με πρότυπα και στερεότυπα, ούτε με χλιδές και αξιώσεις. Όχι, επουδενί. Έχουν να κάνουν μόνο με 3 αγαθά. Τον άνθρωπο, τη μουσική και το μεράκι του. Αυτός είναι ο πραγματικός πλούτος της ευτυχίας.

Τον αντέχεις, σε αγκαλιάζει ή σου χαλάει το status;

Σε όποια κατηγορία και από τις τρεις να ανήκεις, πάντοτε θα προτιμάς την επιλογή αυτού του ζεστού χώρου. Όποια μουσική και να ακούς, σε όποια κοινωνική τάξη και να ανήκεις.

Ξέρουμε καλά ότι η διασκέδαση των μπουζουκιών και των club ως mainstream εδώ και πολλά χρόνια, αποτελούν από τις κύριες επιλογές της μάζας και κυρίως της νεολαίας.

Ίσως θεωρούσαμε ότι φύγανε από την μόδα τα κρασάδικα, που κατά την ταπεινή μου γνώμη ποτέ δεν θα κατατάσσονται στο τριπάκι της, γιατί παραμένουν διαχρονικότατα και σταθερά,  ενώ η μόδα αποτελεί ένα θεματάκι μεταβαλλόμενο και αμφιλεγόμενο.

Ανέκαθεν λοιπόν θα ανήκουν μέσα στις επιλογές διασκέδασης, γιατί είναι θέμα Ελλάδας και κληρονομιάς. Είναι θέμα Μπέλλου και Βαμβακάρη, Τσιτσάνη και Παπάζογλου. Είναι θέμα λατέρνας, φτώχειας και φιλότιμου.

Έχει μόνο θετικά, όπως και να το κάνεις. Παραδοσιακό ποτό και πάντοτε καθαρό. Από τσικουδιές μέχρι κρασόμελα. Φαγητό που πάντοτε θα δοκιμάσεις, αφού έχεις να φας τέτοιο από την μέρα που έκανε μεζέδες η γιαγιά σου. Μουσική, πολιτισμική κληρονομιά και χάιδεμα στα αυτιά. Από Στελλάκη και Εσκενάζι μέχρι Μητροπάνο και Θανάση Παπακωνσταντίνου. Χαμόγελο ζεστό και προπάντων αληθινό και το κυριότερο;

Γίνεσαι ένα με τον άνθρωπο. Μοιράζεσαι τα σεκλέτια σου, το μεράκι σου, τη χαρά σου και τον αμανέ σου. Οι φωνές γίνονται μια και εκεί είναι που ακούγεται το ομορφότερο τραγούδι στον κόσμο.

Αυτό που συγκινεί και χαροποιεί είναι η ζωντάνια και η μετάδοση των μαγαζιών αυτών από γενιά σε γενιά. Και εδώ είναι το σημείο που συνειδητοποιείς ότι δεν έχουμε να κάνουμε απλά με έναν τρόπο διασκέδασης που μπορεί να θεωρηθεί καταναγκαστικός η τετριμμένος,  αλλά με αγάπη, φροντίδα και ενίοτε «ωχ αμάν».

Πίνουμε και μεθάμε με τραγούδια του ‘20 και του ‘40. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, παιδιά 20 και 25 χρονών τραγουδάνε και χορεύουν καλύτερα και από τους παπούδες τους αυτά τα τραγούδια.

Γιατί πάντοτε θα τριγυρνάς πιωμένος με την παρέα στα στενά της πόλης και θα αποζητάς σβήσιμο σε ένα τέτοιο μαγαζί. Πάντοτε θα τραγουδήσεις και θα γλεντήσεις αληθινά σ’ αυτό το ζεστό, μικρό χώρο. Πάντοτε θα πιεις με την ψυχή σου και δε θα το μετανιώσεις.

Αλλά ξεχνάμε το βασικότερο. Πάντοτε θα κάνεις τις ομορφότερες συζητήσεις υπό το άκουσμα της Ταμπακιέρας, και θα γελάσεις ή θα τσακωθείς με την παρέα, μέχρι να μπουν τα αεροπλάνα και τα βαπόρια και να γίνουν όλοι ένα, μια ψυχή, ένα χαμόγελο, μια σκέψη.

Εδώ μυρίζει Ελλάδα.

See Also
View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top