Βία απέναντι στα ζώα: Πώς εξηγείται επιστημονικά; | Πάστα Φλώρα

Γράφει η Κωνσταντίνα Πελώνη

Όλο και περισσότερες άσχημες ειδήσεις ακούμε καθημερινά με κακοποιημένα ζώα, με τις λεπτομέρειες να σοκάρουν. Δε ξέρω αν είναι η ιδέα μου, αλλά τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σημαντικά στη χώρα μας.

Τι λέει όμως η επιστημονική κοινότητα για όλη αυτή την έκρηξη βίας;

Κατά καιρούς έχουν γίνει έρευνες οι οποίες συνδέουν το προφίλ του ατόμου που κακοποιεί τα ζώα με εκείνο το άτομο που μπορεί να κακοποιήσει έναν άνθρωπο ή ακόμη να διαπράξει και έγκλημα.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους η βία προέρχεται από τα βιώματα του κάθε ανθρώπου στην παιδική του ηλικία. Παιδιά παρατημένα, χωρίς υψηλή αυτοπεποίθηση, να έχουν υποστεί βία θεωρείται ότι είναι πιθανό να εμφανίσουν τέτοιες συμπεριφορές απέναντι στα ζώα. Η κακοποίηση έχει να κάνει με την επιβολή και την άσκηση ελέγχου απέναντι σε ένα αθώο και ανυπεράσπιστο πλάσμα το οποίο δε θα αντιδράσει. Άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση, με εκρήξεις θυμού, επιθετική συμπεριφορά και χωρίς ευαισθησίες φαίνεται να είναι συνήθως το προφίλ εκείνων που κάνουν τέτοιες πράξεις.

Είναι σημαντικό να καταγγέλουμε κάθε τέτοια ανάρμοστη συμπεριφορά που θα πέσει στην αντίληψή μας. Τα ζώα έχουν δικαιώματα και κανείς δεν μπορεί να τα κακομεταχειρίζεται. Δεν πρέπει να φοβόμαστε να καταγγέλουμε τους ανθρώπους που συμπεριφέρονται βίαια σε ανθρώπους και ζώα. Στηρίζουμε το έργο των φιλοζωικών οργανώσεων, υιοθετούμε, δεν αγοράζουμε και στειρώνουμε τα κατοικίδιά μας.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top