Βιβλία & Supermarkets | Πάστα Φλώρα

Σάββατο πρωί. Η καθιερωμένη επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ για τα ψώνια της εβδομάδας. Σε ένα διάδρομο δίπλα στο ψυγείο με τα γάλατα αντικρίζω για πρώτη φορά έναν μικρό πάγκο με βιβλία διαφόρων εκδοτικών οίκων.Μυθιστορήματα ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, κλασικά βιβλία, παραμύθια ανακατεμένα με κάτι σταυρόλεξα αλλά και παζλ.

Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να δω τους τίτλους. Τα περισσότερα ήταν νέες κυκλοφορίες και μου έκανε εντύπωση πως οι εκδοτικοί οίκοι τα διέθεσαν στα σούπερ μάρκετ.

Έτυχε να το συζητήσω με άλλους βιβλιόφιλους και οι απόψεις ήταν διαφορετικές. Οι περισσότεροι θεώρησαν λανθασμένη μια τέτοια κίνηση, υπήρχαν όμως και κάποιοι που την θεώρησαν ιδιαιτέρως «έξυπνη».

Οι επισκέψεις στα γειτονικά βιβλιοπωλεία έχουν μειωθεί αρκετά καθώς οι περισσότεροι προμηθεύονται βιβλία από μεγάλες αλυσίδες,από το διαδίκτυο και κάποιοι στράφηκαν στα e-books.Αν βλέπουμε το βιβλίο δίπλα στα καθημερινά μας αγαθά,θα ξεχάσουμε την συνήθεια να πηγαίνουμε να αγοράζουμε τα βασικά βιβλία,να αναζητούμε,να ψάχνουμε.

Επίσης, μην ξεχνάμε πως δε ξέρουμε τα κριτήρια που προωθούνται αυτά τα συγκεκριμένα βιβλία,αφού φυσικά δεν βρίσκουμε όλους τους τίτλους του συγκεκριμένου συγγραφέα ή του οίκου που εντάσσεται.Αυτά υποστηρίζουν όσοι είναι αντίθετοι με αυτή την πρωτοβουλία.

Η άλλη πλευρά έχει σαν βασικό επιχείρημα πως μια τέτοια κίνηση μπορεί να φέρει πιο κοντά στο βιβλίο ανθρώπους που δεν συνηθίζουν να επισκέπτονται βιβλιοπωλεία ελλείψει χρόνου, αλλά κυρίως ανθρώπους που δεν διαβάζουν συχνά. Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν μπορεί να κοντοσταθεί στον πάγκο και να ξεφυλλίσει ένα βιβλίο που του κέντρισε το ενδιαφέρον εκείνη τη στιγμή.

Μπορεί να μην το αγοράσει, μπορεί να το αγοράσει την επόμενη φορά κι ίσως μετά να πάει και σε ένα βιβλιοπωλείο να ψάξει κι άλλα βιβλία. Σε όποια πλευρά και να βρισκόμαστε,ο χρόνος θα δείξει αν ένα τέτοιο εγχείρημα θα έχει θετικά η αρνητικά αποτελέσματα…Αν θα στοιβάζουμε στο καρότσι μας και βιβλία δίπλα στα προϊόντα και δεν θα μας κάνει εντύπωση ή οι πάγκοι θα μείνουν μόνο με τα σταυρόλεξα και τα παζλ…

Ιωάννα Αλεξοπούλου. 

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top