Zero Waste Ελλάδα 2020 | Πάστα Φλώρα

Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να πετάξεις τα σκουπίδια σου, κοιταξέ τα προσεκτικά, δες πόσα είναι και σκέψου πως μπορείς να τα μειώσεις.

Τα τελευταία χρόνια, κάθε φορά που βάζω τη ρόμπα μου και κατεβαίνω για να πετάξω τα σκουπίδια μου, σκέφτομαι “Πωπω πόσα πολλά είναι”. Έτσι, στις αρχές του εγκλεισμού μας αποφάσισα να ελατώσω τη χρήση, να μειώσω τα απορρίμματα μου και να προσέχω τί και πόσα πετάω στα σκουπίδια. Αποδείχτηκε εξαιρετικά δύσκολο, βέβαια, καθώς ζούμε σε μια χώρα που τουλάχιστον στα πιο κοινά καταστήματα πρώτων αναγκών, οι περισσότερες συσκευασίες είναι φτιαγμένες με πλαστικό, δεν έχεις την ευκαιρία να αγοράσεις κάτι μόνο του εκτός από φρούτα και λαχανικά, και γενικά δε σε διευκολύνει κανείς. Μπορείς όμως κι έτσι μέσα στο χάος να κάνεις μικρές κινήσεις για να σε βοηθήσουν, έστω να συνειδητοποιήσεις το ό,τι μπορείς να αλλάξεις. 

Πλαστικά μπουκάλια

Όλα τα πλαστικά μπουκάλια μπορούν εύκολα να αλλαχθούν με αυτά από  γυαλί, να καθαριστούν και να επαναχρησιμοποιηθούν. Σε αυτήν την κατηγορία θα εντάξω και τα κυπελάκια από καφέ – καλαμάκια – πλαστικά μαχαιροπήρουνα τα οποία μπορούν να αλλάξουν με οικολογικά αντίστοιχα, μεταλλικά ή και ξύλινα τα οποία πλένονται πολύ εύκολα και διαρκούν στο χρόνο.

Φαγητό

Το μπαλκόνι του σπιτιού μου είναι γεμάτο γλάστρες. Έχουμε μία λεμονιά, μία μουσμουλιά, μία φραουλιά, ντοματίνια, κολοκυθάκια και πατάτες, και όλο και συνεχίζεται η μικρή μας παραγωγή. Αυτό γιατί τα λαχανικά και τα φρούτα που μένουν δεν τα πετάω στα σκουπίδια, αντιθέτως τα φυτεύω. Δεν είναι χρονοβόρο και παράγω κιόλας για τον εαυτό μου. Επίσης φροντίζω να μην πετάω φαγητό που έχει μείνει, οπότε είτε μαγειρεύω όσο θα φάω είτε απλά ταΐζω τα αδεσποτάκια της γειτονιάς.

Φως

Επειδή πολλοί δεν μπορούν να ζήσουν υπό το φως των κεριών, υπάρχει η επιλογή των led, με τα οποία καταναλώνεις πολύ λιγότερο αλλά διαρκεί και περισσότερο, χωρίς να χρειάζεται να αλλάζεις τις λάμπες συχνά. 

Χαρτί και χαρτοπετσέτες

Τουλάχιστον στις περιπτώσεις που μας επιτρέπεται και δεν είμαστε έτοιμοι για εγκατάσταση μπιντέ, το να αλλάξουμε το χαρτί σε ύφασμα είναι εύκολο. Αντί λοιπόν για τις χάρτινες πετσέτες, μία υφασμάτινη είναι εύκολη στη χρήση και πλένεται. Και για τους πιο extreme δε χρειάζεται καν να αγοράσετε καινούριες, απλά πάρτε ένα παλιό σας ρούχο και κάντε το πετσέτα.

Σαπούνια/ Οδοντόκρεμες 

Πλέον υπάρχουν μαγαζιά που παράγουν σαμπουάν και κρέμες μέσα σε γυάλινα δοχεία, βεβαια κάποιες φορές αυτό μπορεί να είναι ακριβό, για αυτό ας μείνουμε στα βασικά. Το σαπούνι των χεριών εκτός του ότι φτιάχνεται πολύ εύκολα, πωλείται και ως μπάρα σε καλές τιμές. Τώρα για τα δόντια, μία οδοντόβουρτσα από μπαμπού που είναι ανακυκλώσιμη είναι η καλύτερη λύση. 

Επιδιορθώσεις

Όταν χαλάει κάτι, όταν κάτι ξεφτίζει, ό,τι κι αν είναι αυτό, από ρούχο έως ηλεκτρονικό, πρώτα δείτε εάν φτιάχνεται. Η καταναλωτική μανία είναι από τα μεγαλύτερα αρνητικά της εποχής μας – ας δούμε μήπως μπορούμε να την μειώσουμε προσπαθώντας να επιδιορθώσουμε πρώτα κι ύστερα να πετάξουμε και να αγοράσουμε εκ νέου. 

Γυναικολογικά αναλώσιμα

Εάν είσαι από τις γυναίκες που χρησιμοποιούν περισσότερο τη σερβιέτα η αλλαγή σε αυτές που είναι από ύφασμα και πλένονται είναι σχετικά εύκολη. Τώρα η αλλαγή από το ταμπόν στο κύπελλο της έμμηνου ρύσεως, είναι μια περίεργη μετάβαση καθώς παίρνει αρκετό καιρό να το συνηθίσεις. Βέβαια δε θα πρέπει να τρομάζει κανέναν αυτό, γιατί είναι πολύ εύκολο να χρησιμοποιηθεί και φυσικά διαρκεί για πολύ περισσότερο καιρό. 

Γραφική ύλη

Από τις αγαπημένες μου αλλαγές στη λίστα, είναι από το πλαστικό στυλό σε πένα που μπορεί να γεμίσει ξανά, εάν είσαι από τους ανθρώπους που γράφουν – σαν εμένα- ειλικρινά δεν υπάρχει πιο καλή λύση! Άσε που νιώθεις και πιο intellectual. Επίσης προσπάθησε όσο μπορείς να ελαττώσεις τη χρήση χαρτιού – ναι είναι δύσκολο- αλλά πλέον γράφουμε και στον υπολογιστή!

Βιβλία – Περιοδικά

Τα περισσότερα περιοδικά υπάρχουν και online, αλλά οκ το καταλαβαίνω είναι διαφορετικό να τα αγοράζεις. Φυσικά δε χρειάζεται καν να πούμε πως δεν πετάμε βιβλία, είναι αυτονόητο. Εάν δε σου χρειάζονται, μαζί με τα παλιά σου περιοδικά, χάρισε τα κάπου όπου θα είναι χρήσιμα και θα βοηθήσουν και άλλους ανθρώπους, ή ακόμη και σε μια βιβλιοθήκη, σε ένα κατάστημα μεταχειρισμένων. 

Τέλος, κανείς δε λέει πως είναι εύκολο, και αυτό είναι μόνο η αρχή. Αλλά είναι μια αρχή η οποία σιγά σιγά θα βοηθήσει τον πλανήτη μας και την ποιότητα ζωής μας και για αυτό αξίζει και η παραμικρή προσπάθεια. 

Αναστασία Παπαδοπούλου 

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top