Η Γωγώ Δελογιάννη και το “Super last meal” της | Πάστα Φλώρα

Την γνωρίσαμε μέσα από την μαγειρική εκπομπή “MasterChef” την αγαπήσαμε μέσα από το κανάλι της στο Youtube, την θαυμάσαμε μέσα από την δουλειά της. Η Γωγώ Δελογιάννη δεν είναι μια απλή Chef. Έχει χιούμορ, αισθητική και ήθος. Μίλησε στην Πάστα Φλώρα για το Bios, την εμπειρία της στο Μάτι και πολλά άλλα. Πάμε να την γνωρίσουμε.


Ποια είναι η αγαπημένη σου ανάμνηση όσο αναφορά το φαγητό;

Δύσκολο… Πολλά χρόνια πριν στο χωριό μου στο Άργος, πολλή μικρή σε ηλικία (πέντε με έξι ετών), η γιαγιά είχε μια σόμπα μέσα στο σπίτι και δίπλα στην σόμπα ζύμωνε. Κάθε πρωί ξυπνούσα από τον ήχο που έκαναν τα χέρια της μέσα στο ζυμάρι και σκεφτόμουν μέσα μου “Α, η γιαγιά ζυμώνει, θα φάμε τηγανόψωμα”. Κράταγε λίγο ζυμάρι και μας έφτιαχνε τηγανόψωμα να φάμε το πρωί.

Είναι σίγουρα μια από τις πιο αγαπημένες μου αναμνήσεις.

Ποιο υλικό δεν λείπει ποτέ από την κουζίνα σου;

Κρεμμύδι.


IMG_6879_1


Τι σ’ αρέσει να τρως όταν είσαι σπίτι; Μαγειρεύεις γενικά;

Όχι, καθόλου. Μου αρέσει να τρώω τοστ και πατατάκια.

Τα Do και τα Don’t στην κουζίνα σου;

Οπωσδήποτε στα Do είναι η καθαριότητα, η ταχύτητα και η συνεννόηση. Tώρα τα Don’ts είναι πάρα πολλά. Προτιμώ να δουλέψω μ’ έναν άνθρωπο λιγότερο, παρά μ’ έναν άνθρωπο που θα φέρει φασαρία στην ομάδα. Προτιμώ να δουλέψω με έναν άνθρωπο λιγότερο, από το να ταλαιπωρήσω έναν συνεργάτη μου που πιθανά εκείνη την μέρα να είναι άρρωστος.

Δουλεύω πάντα για την ομάδα οπότε περιμένω κάπως και η ομάδα να δουλεύει για την ίδια την ομάδα. Το κακό team spirit είναι σίγουρα στα Don’ts.

Υπάρχει σεξισμός στην κουζίνα; Εσύ έχεις βιώσει ποτέ;

GOGO-square

Υπάρχει σεξισμός στην κουζίνα, υπάρχει ρατσισμός σε όλα τα επαγγέλματα στα οποία έχουμε συνηθίσει κατά το πλείστον, να βλέπουμε άντρες. Αυτό είναι όμως κάτι το οποίο μόνες πρέπει να το αλλάξουμε, γιατί κάνεις άλλος δεν θα το κάνει για μας σε άλλη περίπτωση.

Τώρα σε προσωπικό επίπεδο θα σου είμαι ειλικρινής, το έχω βιώσει, όλες μας το έχουμε βιώσει. Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις μια γυναίκα που να δουλεύει σε κουζίνες και να μην το έχει βιώσει. Είμαι “σχεδόν βέβαιη” γι’ αυτό.

Έχουμε αφήσει τους άντρες να έχουν το πάνω χέρι με πολύ λανθασμένο τρόπο. Δεν θέλω να ξεκινήσω κάποιο φεμμινιστικό μανιφέστο, απλώς πολλές φορές το μεγάλωμα των αντρών είτε chef, είτε γενικώς εργαζόμενοι, προάγει την άποψη ότι είναι καλύτεροι από εμάς. Αυτό είναι κάτι που ξεκινάει από το σπίτι. Φυσικά τεράστιο ρόλο παίζει η γνώση και η παιδεία. Δεν θα ζητήσω το γιατί σ’ έναν άνθρωπο 60 ετών. Δεν μπορώ κι όμως να σκεφτώ ότι ένας άνθρωπος στην δική μου ηλικία θα υποτιμήσει μια γυναίκα γιατί απλά είναι γυναίκα.

Έχω ακούσει ατάκα του τύπου “Εσείς είστε για την κρύα κουζίνα, αφήστε μας ήσυχους”.


Αν έρθει και μου πει κάτι τέτοιο ένας άνθρωπος 60 ετών, θα πω ότι έτσι έχει γαλουχηθεί γιατί η νοοτροπία του είναι άλλων δεκαετιών, αλλά σε άτομα δικών μας γενιών είναι απαράδεκτο. Όπως προείπα είναι θέμα παιδείας στην τελική.

Επί την ευκαιρία αύριο είναι η Παγκόσμια μέρα Γυναίκας. Θα ήθελες να μας δώσεις κάποιο μήνυμα;

42857472_561220990981762_6637529629894639616_n

Θα σου μιλήσω ειλικρινά.

Δεν με ενδιαφέρει καθόλου η Γιορτή της Γυναίκας, δεν γιορτάζω καμία γιορτή που ξεπλένει τις “βρομιές” του ανθρώπινου είδους. Γιατί να την γιορτάζω; Είμαστε όλοι το ίδιο όλες τις ημέρες του χρόνου. Έχουμε κάνει τόσα χρόνια αμέτρητα εγκλήματα κατά της γυναικείας φύσης και κατά της γυναικείας υπόστασης και ξαφνικά γίνονται όλα “μέλι, γάλα” σε μια μέρα; Ξεπλένουμε δυστυχώς μια ντροπή ετών.

Να πούμε τώρα ξαφνικά εγώ κι εσύ “Τι ωραία αύριο γιορτή της γυναίκας να βγούμε να το γιορτάσουμε”, δεν το λες πραγματικότητα. Ξέρουμε πολύ καλά τι είναι πραγματικότητα και ότι τίποτα δεν είναι εύκολο σ’αυτή την ζωή. Καμία δουλειά δεν είναι εύκολη. Για τις γυναίκες αυτή την στιγμή η αγορά εργασίας είναι πολλή σκληρή. Αυτό είναι μια πραγματικότητα και όχι οι υπερβολές όπως φιέστες στην Ημέρα της Γυναίκας και ούτω καθεξής.

Από που εμπνέεσαι για μια συνταγή;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη πηγή. Συνήθως από έναν άνθρωπο που μου την ζητάει, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα πρέπει να είναι πολύ αγαπημένος μου ώστε να το κάνω σωστά. Κατά τ’ άλλα οι πηγές είναι πάρα πολλές. Θα εμπνευστώ μια συνταγή όταν θα έχω στα χέρια μου ένα πάρα πολύ καλό υλικό, θα προσπαθήσω δηλαδή να δημιουργήσω κάτι γύρω του που να του ταιριάζει και να του αξίζει, οπότε κι αυτός είναι ένας τρόπος που μπορώ να εμπνευστώ μια συνταγή. Κατά τρίτον η έλλειψη υλικών.

Παραδείγματος χάριν, εχω φτιάξει μια συνταγή για την οποία είμαι πάρα πολύ χαρούμενη και περήφανη. Αλμυρός χαλβάς σιμιγδαλένιος. Ήθελα να συνοδεύσω ένα ψάρι με κάτι όμορφο, μικρό και σπυρωτό και όχι βαρύ. Αντί να βάλω σιρόπι και ξηρούς καρπούς, έβαλα μυρωδικά και ζωμό. Σε άλλη περίπτωση δεν θα το είχα σκεφτεί αν είχα μπροστά μου κάποια πατάτα, ρύζι η κινόα. Οπότε ένα καλό υλικό ή η έλλειψη του, μπορεί να με φτάσει σε μια συνταγή.

31265223_10214861431863200_5846917421289684901_n

Πες μια σύντομη και εύκολη συνταγή.

Η αγαπημένη μου συνταγή για καλοκαίρι.

Τριμμένη ντομάτα, ελαιόλαδο, φέτα, φρέσκα μυρωδικά ανακατεμένα όλα με ζεστά μακαρόνια.

Το Youtube πως προέκυψε;

Έφτιαξα το κανάλι μετά το “MasterChef”, με προέτρεψαν και κάποιοι άνθρωποι τότε και γενικώς το προχωρήσαμε, είχαμε ιδέες. Είμαστε ένα πολύ καλό team, και η ομάδα που δουλεύω τώρα και η προηγούμενη. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, ιδέες έρχονται συνέχεια και προχωράμε. Τώρα πάμε με την ροή, γενικώς εμένα με χαρακτηρίζει το “Go with the flow”, όπως πάει η ροή, έτσι κινούμαι κι εγώ.

i-natassa-bofiliou-kai-i-sef-gogo-delogianni-iframe-width560-height315-srchttpswwwyout.col-12

Δυστυχώς αυτό που έγινε στο Μάτι το καλοκαίρι που μας πέρασε, ήταν μια μεγάλη απώλεια για όλους. Η στήριξη στους πληγέντες ήταν τεράστια. Να αναφέρουμε και στον κόσμο ότι εσύ πήγαινες καθημερινώς και μαγείρευες στους πληγέντες μαζί με άλλους γνωστούς όπως Μαίρη Συνατσάκη και Νατάσα Μποφίλιου και καταφέρατε να ακουστεί ακόμα παραπάνω η έκκληση για βοήθεια. Τι σου δίδαξε αυτή η εμπειρία, σ’ έκανε να αναθεωρήσεις;

Η εμπειρία στο Μάτι ήταν μια ζωή ολόκληρη!

Αυτό που μου έμαθε και προσπαθώ οπωσδήποτε να το έχω μπροστά, μπροστά στο κεφάλι μου και να μην το ξεχνάω ποτέ, είναι ότι σε καταστάσεις μαζικές και καταστροφικές μας οδηγεί μόνο ένα πράγμα, η συλλογική ανοχή. Το ότι εμείς τόσα χρόνια ανεχόμαστε ο καθένας χωριστά το μικρό ή το μεγάλο σφάλμα του διπλανού μας, είτε αυτό σημαίνει χτίζω μέσα στο ρέμα, είτε πετάω τα σκουπίδια μου στο δάσος, είτε το τσιγάρο μου, και κανείς δεν μιλάει, είναι από τους λόγους που η συλλογική ανοχή ευτελίζει, έχοντας στο τέλος της ημέρας μόνο μαζικές καταστροφές.

Το Μάτι μου έμαθε ότι η νοοτροπία του ωχαδερφισμού και του “δε βαριέσαι” πρέπει να σταματήσουν να υιοθετούνται. Είναι δουλειά όλων μας και κανενός ταυτόχρονα το να μπορούμε να διαφυλάσσουμε αυτό που θεωρούμε σημαντικό.

Όλες αυτές οι φιλανθρωπικές οργανώσεις και δωρεές από τεράστιες εταιρίες και ανθρώπους που εκμεταλεύονται τόσα χρόνια τις ζωές των ανθρώπων και του περιβάλλοντος έδωσαν γιγαντιαία χρηματικά ποσά και καθάρισαν συνειδησιακά;

Το πιο βασικό όμως που μου έμαθε το Μάτι είναι πως όταν θέλουμε, μπορούμε να βοηθήσουμε πολύ ο ένας τον άλλον. Η αξία των ανθρώπων μετριέται όταν τα πράγματα είναι δύσκολα. Είμαστε γεμάτοι από καλούς ανθρώπους στην ζωή απλώς δεν τους βλέπουμε. Το μεγαλείο του ανθρώπου είναι ότι ενώνεται πάντοτε στα δύσκολα, κάτι που έβλεπα καθημερινά στο Μάτι.

To επόμενο Σαββατοκύριακο, είναι και το τελευταίο σου σαββατοκύριακο στο Bios. Το project Ταβέρνα φτάνει στο τέλος τους και το μόνο που έχει να πει ο κόσμος είναι τα καλύτερα. Πράγμα που με κάνει να ζηλεύω καθώς δεν κατάφερα να έρθω να δοκιμάσω τις νοστιμότατές σου συνταγές. Τώρα προς στο τέλος λοιπόν ποια είναι η προσωπική σου απολογία για όλο αυτό το εγχείρημα;

Κέρδισα πολλές καινούριες εμπειρίες, κάθε μέρα και από μια. Κέρδισα επίσης πολλούς ανθρώπους. Έχτισα μια ομάδα την οποία εμπιστεύομαι και με εμπιστεύεται οι οποίοι είναι δικοί μου άνθρωποι που ήρθαν και θα φύγουν μαζί μου. Γνώρισα συνεργάτες έστω και για λίγο χρονικό διάστημα οι οποίοι με βοήθησαν πάρα πολύ. Το Bios μου χάρισε ελευθερία και την δύναμη να πιστέψω στον άνθρωπο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη απ’ αυτή που σου δίνουν οι άνθρωποι.

Κέρδισα ανθρώπους, το πιο σημαντικό επίτευγμα απ’ όλα.

Σχέδια για το μέλλον;

Υπάρχουν πάρα πολλά, αλλά ακόμα δεν μπορώ να ανακοινώσω κάτι. Προτιμώ να μιλάω για κάτι όταν είναι όλα έτοιμα. Το πιο σημαντικό σχέδιο που μπορώ να σου ανακοινώσω με σιγουριά είναι ότι στις επόμενες 10 ημέρες ανεβαίνει το καινούριο μου site, έχω κοντά τρεις μήνες που δουλεύω πάνω σε αυτό. Θα έχει βιντεάκια από το Youtube κανάλι μου, έναν μεγάλο αριθμό συνταγών και πολλά άλλα.

To site θα είναι το εξής: www.gogodelogianni.

Τελευταία ερώτηση. Εδώ και πολλά χρόνια chef ανά τον κόσμο παίζουν το παιχνίδι “My Last Supper meal” , όπου ρωτάνε και ερωτώνται ένα πολύ απλό αλλά παρ’ όλα αυτά, πολύ δύσκολο ερώτημα. Ποιο θα ήταν το τελευταίο σου γεύμα πάνω στην γη. Ήρθε η σειρά σου λοιπόν Γωγώ να ερωτηθείς.

Μακαρόνια με κιμά. Μόνο μακαρόνια με κιμά.

Όχι μικρά και κοντά, μόνο μακριά, σπαγγέτι Νο. 6 με κοκκινιστό κιμά και μπόλικο κεφαλοτύρι.

Αυτό θα ήταν το ιδανικό γεύμα πάνω στην Γη.


Μπορείς να την βρεις:

https://www.facebook.com/Gogo-Delogianni-310127076091156/

https://www.instagram.com/gogodelogianni/

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top