12 ερωτήσεις στην Ηλιάνα Μαυρομάτη | Πάστα Φλώρα

Συνέντευξη στην Γιώτα Μαστροσαββάκη

Η Ηλιάνα Μαυρομάτη έχει ταλέντο, ομορφιά και μεράκι. Θα την βρεις ανάμεσα σε σκηνές, τηλεοπτικά γυρίσματα και μαθήματα υποκριτικής. Όπως αναφέρει και η ίδια “Το κάθε μέσον είναι ένας ολόκληρος κόσμος, μου αρέσουν εξίσου αρκεί να γίνονται σε όμορφες και οργανωμένες συνθήκες, με καλούς και ταλαντούχους συνεργάτες”. Το καλοκαίρι που μας έρχεται θα συμμετάσχει στον Προμηθέα Δεσμώτη, σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη και παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και του Φεστιβάλ Αθηνών που θα παρουσιαστεί στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στις 9 και 10 Αυγούστου.


Καλησπέρα Ηλιάνα και καλώς ήρθες στην Πάστα Φλώρα.

Γιατί έγινες ηθοποιός;

Καλώς σας βρίσκω! Ηθοποιός δεν μπορώ να απαντήσω με σιγουριά γιατί έγινα. Κάθε χρόνος που περνά με βρίσκει να καλύπτω διαφορετικές ανάγκες μου μέσα από την ενασχόλησή μου με την τέχνη της υποκριτικής. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι από την πρώτη στιγμή που άρχισα να δουλεύω πάνω σε θεατρικά κείμενα, με ρόλους και «λόγια» που πρέπει να βρω τον τρόπο ενσαρκώσω, ένιωσα υπέροχα, η δημιουργικότητά μου βρήκε έναν χώρο να διοχετευθεί. Αργότερα, άρχισε να παίρνει αξία μέσα μου και η επικοινωνία με το κοινό, να με απασχολεί τί θέλω να προτείνω ως καλλιτέχνης.

MG_2059-960x720


Μετά από μακροχρόνια απουσία της ΕΡΤ στον χώρο της μυθοπλασίας, επιστέφει δυναμικά με μια αυθεντική παραγωγή βασισμένη στο αντιπολεμικό μυθιστόρημα του Στρατή Μυριβήλη «Η ζωή εν τάφω». Στην σειρά σε βλέπουμε ως Στυλιανούλα, μια κοπέλα πρόσφυγα κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πως προέκυψε αυτή η συμμετοχή; Τι σου έχει διδάξει;

Η συνεργασία μου με τον Τάσο Ψαρρά στο συγκεκριμένο έργο του, ήταν για μένα μια πολύ σημαντική εμπειρία. Αντιμετώπισε το υλικό του Μιριβήλη ως τραγωδία και αυτό προσέδωσε ιδιαίτερο ηθικό και ερμηνευτικό μέγεθος στα πράγματα. Το να συμμετέχει ένας νέος ηθοποιός σε μια τέτοια παραγωγή είναι τύχη κι ελπίζω να μου ξανασυμβεί.

Μίλησε μας για τα μαθήματα υποκριτικής και για τα ατομικά/ομαδικά μαθήματα προετοιμασίας εισαγωγικών εξετάσεων δραματικών σχολών.

20141216-Grey-Images-5245-Edit-2

Η ενασχόλησή μου με τη διδασκαλία ξεκίνησε λίγα χρόνια πριν και αμέσως ένιωσα να μου προσφέρει μεγάλη απόλαυση, να ενισχύει τη δημιουργικότητα μου και να με μαθαίνει κι εμένα πολλά. Η επαφή με νέους ανθρώπους, ιδιαίτερα με εκείνους που έχουν μικρή εμπειρία στην υποκριτική, άνθρωποι ανοιχτοί και γεμάτοι επιθυμία να ξεκινήσουν τη σχέση τους με την τέχνη, είναι ένα υπέροχο πεδίο εργαστηριακής δουλειάς που μου έδωσε το θάρρος να οργανώσω και το ομαδικό μάθημα στον δικό μου χώρο. Η προετοιμασία ξεκινά κάθε άνοιξη, με γνώμονα μέχρι το φθινόπωρο που διεξάγονται οι εισαγωγικές εξετάσεις των δραματικών σχολών, ο μαθητής να έχει αποκτήσει ήδη κάποια βασικά εργαλεία για να μπορεί να αντιμετωπίσει κείμενα και ρόλους με βάση τεχνικές αυτοσχεδιασμού.

Σ΄έχουμε δει να πρωταγωνιστείς σε αρκετά επεισόδια του κυρίου Κοκκινόπουλου όπως 3ος Νόμος, Δέκατη Εντολή και τώρα το Ου Φονεύσεις. Είναι ένα είδος τηλεόρασης που προτιμάς; Τα αυτοτελή επεισόδια και γενικότερα content όπως ψυχογράφηση δολοφόνων και εγκλημάτων.

Το σημαντικό για μένα σε αυτήν την συνεργασία, πέρα από το ενδιαφέρον υλικό που κάθε φορά έχουμε να διαχειριστούμε, την ανθρώπινη κατάσταση σε ακραίες συνθήκες, το άβατο της ανθρώπινης ψυχής, είναι ο τρόπος δουλειάς που προτείνει ο Πάνος Κοκκινόπουλος, οι συνθήκες που διαμορφώνει γύρω από τους ηθοποιούς και οι συνεργάτες με τους οποίους διαλέγει εδώ και πολλά χρόνια να δουλεύει. Δεν είναι τυχαία η θέση της σειράς αυτής στις συνειδήσεις του κοινού, υπάρχει σεβασμός, φροντίδα και αισθητική αρτιότητα σε μια φάση που η τηλεόραση την χρειάζεται.

Αν η ζωή σου ήταν ταινία ή θεατρικό έργο ποιο θα ήταν αυτό;

Μάλλον κάποια αρχαία τραγωδία..

Ποιος είναι ο πιο αντιφατικός χαρακτήρας που έχεις ενσαρκώσει είτε στο σανίδι είτε μπροστά στον τηλεοπτικό φακό;

Η Αθηνά Χατζηεσμέρ.

Θέατρο, τηλεόραση, κινηματογράφος. Θα ξεχώριζες κάποιο;

Το κάθε μέσον είναι ένας ολόκληρος κόσμος, μου αρέσουν εξίσου αρκεί να γίνονται σε όμορφες και οργανωμένες συνθήκες, με καλούς και ταλαντούχους συνεργάτες.


iliana-mavromati-savoir-ville-1


Η Ελλάδα είναι μια χώρα που φημίζεται για την πολιτισμική της κληρονομιά και το ταλέντο των ανθρώπων της στον χώρο των τεχνών, κάτι το οποίο αμφισβητείται από πολλούς καθώς έχει εντυπωθεί η γνώμη ότι η σύγχρονη Ελλάδα είναι φτωχή από νέους ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Τι πιστεύεις εσύ γι’ αυτό.

Διαφωνώ στο ότι είμαστε φτωχοί σε δυναμικό νέων ανθρώπων. Θα έλεγα ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι στην ελλιπή πολιτισμική πολιτική που δεν διαμορφώνει το κατάλληλο πλαίσιο για να ανθίσει ένας καλλιτέχνης. Τόσο σε επίπεδο παιδείας όσο και σε επίπεδο παραγωγής έργου.

Αν έδινες μια ευχή στο εαυτό σου για τη μέλλον, επαγγελματική και προσωπική, ποια θα ήταν;

Υγεία, αγάπη και δημιουργικότητα..

Τρείς αξίες με τις οποίες πορεύεσαι στη ζωή σου;

Θάρρος, δικαιοσύνη και αγάπη για τον άνθρωπο.

Τι θα συμβούλευες την έφηβη Ηλιάνα;

Θα της έλεγα ότι η ζωή είναι γεμάτη δυσκολίες και ο τρόπος να τη ζήσεις όμορφα είναι να μπορέσεις να απολαμβάνεις ακόμα κι αυτές.


Μελλοντικά σχέδια, όνειρα;

Το καλοκαίρι θα συμμετέχω στον Προμηθέα Δεσμώτη, σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη και παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και του Φεστιβάλ Αθηνών που θα παρουσιαστεί στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στις 9 και 10 Αυγούστου.

Ευχαριστούμε πολύ. 

Σας ευχαριστώ κι εγώ!


iliana-mavromati

See Also
View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top