Μάριος Αθανασίου: Ένας ρόλος είναι μια μικρή ζωή | Πάστα Φλώρα

Από την Αμάντα Παππά

Τον έχουμε παρακολουθήσει και αγαπήσει σε πολλές τηλεοπτικές και θεατρικές δουλειές. Είναι ηθοποιός με ήθος και σεβασμό. Ο Μάριος Αθανασίου μίλησε στην Πάστα Φλώρα για την τηλεοπτική σειρά “Ελεύθερη Σχέση”, τις κακές κριτικές, και το επάγγελμα της ηθοποιίας.


Καλώς ήρθατε στην Πάστα Φλώρα. Που σας βρίσκουμε επαγγελματικά αυτή την περίοδο.

Μόλις ολοκληρώσαμε τον κύκλο παραστάσεων στο θέατρο «Αθηνά» στην παράσταση «Διπλή Ταρίφα». Το έργο πραγματευόταν τη ζωή ενός ταξιτζή την εποχή της δικτατορίας ο οποίος έχει δημιουργήσει «διπλή ζωή» και διατηρεί δύο οικογένειες. Ωστόσο, λόγω της αγάπης του και για τις δύο γυναίκες δεν μπορεί να τις στενοχωρήσει και να πει την αλήθεια. Έτσι, μία μέρα έπαθε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα και όταν τον πήγαν στο νοσοκομείο, έκανε το λάθος και δήλωσε δύο διευθύνσεις. Σε εκείνο το σημείο, οι αστυνομικοί διεξήγαγαν έρευνα, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση. Ουσιαστικά παρακολουθήσαμε την προσπάθεια του, να «αποσιωπήσει» το ψέμα του, το οποίο τελικά δεν καταφέρνει να διατηρήσει κρυφό.

“Ελεύθερη Σχέση”, τηλεοπτική σειρά στο Open Tv, η οποία ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές αλλά διεκόπη στην μέση. Πως ενημερωθήκατε εσείς γι’ αυτήν την απότομη αλλαγή;

Βρεθήκαμε σε μία περίεργη κατάσταση, καθώς δεν πληρωνόμασταν. Είχε σημειωθεί μια σημαντική καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων μας και αυτό ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Στην ελληνική τηλεόραση, οι σειρές, μπορεί να σταματήσουν νωρίτερα ή κατά την διάρκεια της προβολής τους, είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά. Η τηλεθέαση δεν ήταν η αναμενόμενη και υπήρχε η αίσθηση πως τα γυρίσματα θα ολοκληρώνονταν πριν το αναμενόμενο τέλος. Έτσι, μόλις μας έγινε γνωστό πως η σειρά θα διακοπεί, ήταν κάτι που περιμέναμε, αλλά αυτό που μας έφερε σε πιο δύσκολη θέση ήταν πως υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις στα δεδουλευμένα μας.

Πριν την ηθοποιία ασχοληθήκατε και με την τέχνη της κομμωτικής.

Η κομμωτική έδειχνε να είναι η μόνη φυσική επιλογή, γιατί η μητέρα μου ήταν κομμώτρια και πίστευε ότι θα συνέχιζα την επιχείρηση που είχαμε. Απλά δεν περίμενε ότι θα άλλαζα τόσο πολύ τις επιλογές μου (γέλια). Παρότι ήμουν στο μαγαζί της μητέρας μου από μικρός και γνώριζα τον χώρο, ένιωθα πως δεν με ευχαριστούσε στο βαθμό που ο ίδιος επιθυμούσα, προκειμένου να το ακολουθήσω ως επάγγελμα. Έτσι, πήγα στη σχολή κομμωτικής να δω πως είναι, πέρασα μία φανταστική χρονιά, αλλά στη συνέχεια ασχολήθηκα με αυτό που ήθελα να κάνω.

a4905fce2fc8841eca23e18d843098bd


Ποια στοιχεία θεωρείτε πρέπει να έχεις ένας ηθοποιός. Τι συμβουλή θα δίνατε στους νέους ηθοποιούς.

Στην δουλειά αυτή πρέπει να είσαι πρώτα «άνθρωπος», να έχεις μία ευαισθησία, να σε ενδιαφέρει τι συμβαίνει στον κόσμο, να διαβάζεις συνέχεια και να αναπτύσσεις τον συναισθηματικό σου κόσμο. Αν έχεις ταλέντο θα φανεί. Μπορείς να το εξελίξεις αυτό που κάνεις και θα φανεί στη δουλειά. Χρειάζεται, όμως, να μπορείς να αντιληφθείς τι θέλει η κοινωνία, ποιος είναι ο «αδύναμος» και τι σου «ζητάει». Αυτά αν δεν τα κατανοήσεις ως άνθρωπος δεν μπορείς να τα κατανοήσεις και ως ηθοποιός. Ως συμβουλή δίνω να μην γίνει αυτοσκοπός ενός νέου ανθρώπου το χρήμα, η συγκεκριμένη δουλειά αφορά την τέχνη. Δεν έχεις τη δυνατότητα να πεις «Θα βγάλω πολλά λεφτά», δεν πουλάς όπλα (γέλια). Θα υπάρξουν χρονιές δύσκολες, πολύ δύσκολες, αλά σε αυτή τη δουλειά πρέπει να έχεις ήθος, ως άνθρωπος να έχεις ήθος και όταν σου έρθουν δύο, τρεις δυσκολίες, πρέπει να βρεις τη δύναμη και να τις ξεπεράσεις. Στην ηθοποιία δίνεις μάχη με τον εαυτό σου.

Βρισκόσαστε στο χώρο της ηθοποιίας αρκετά χρόνια, μαθαίνετε ακόμα από το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Ήταν και συνεχίζει να είναι μεγάλο κέρδος, το θεωρώ σχολείο, ακόμα μαθαίνω. Νιώθω σαν να βρίσκομαι στο σχολείο και να το συνεχίζω ακόμα, αισθάνομαι μαθητής και δεν αναφέρομαι μόνο στις γνώσεις, γιατί όσο μεγαλώνεις τόσο περισσότερα μαθαίνεις. Η ηθοποιία σου δίνει διαρκώς πληροφορίες, σου διευρύνει τις γνώσεις τόσο σε πρακτικό επίπεδο όσο και στην ίδια την ανθρώπινη ψυχή.

Η τηλεοπτική σειρά “Θα βρεις τον δάσκαλο σου” έγινε μεγαλη επιτυχία και εισέπραξε πολύ αγάπη από τον κόσμο. Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας πιστεύετε;

Ειλικρινά δεν ξέρω, πιστεύω πως οι σειρές που το κοινό τις αγαπάει λίγο περισσότερο, έχουν να κάνουν με την ειλικρίνεια που τους εκπέμπουν. Όταν η ιστορία που διαδραματίζεται μπροστά από τις οθόνες τους, έχει κάτι που τους «αγγίζει» θα μπορούσα να πω. Δημιουργούνται και «παίζονται» με ειλικρίνεια και παρόλο που το θέμα πολλές φορές μπορεί να είναι extreme για το ελληνικό κοινό όπως παραδείγματος η «Ελεύθερη σχέση» όπου το σενάριο δεν είναι τόσο «κοντά» στη νοοτροπία της Ελληνικής κοινωνίας. Σε αυτή την περίπτωση, θεωρώ, πως το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει τη σειρά για τους ηθοποιούς που την απαρτίζουν ή για τον τρόπο που κινηματογραφείται. Ωστόσο, σε μία χώρα που είχε αυτές τις συνήθειες περισσότερο ενταγμένες στην καθημερινότητά της, θα φαινότανε πιο οικείο αυτό το σενάριο. Αν παρουσιάσεις μια κλασσική ελληνική οικογένεια στην Ελλάδα θα είναι ένα φυσιολογικό θέαμα για το εγχώριο κοινό. Αντίθετα, αν τη συγκεκριμένη σειρά την παρακολουθήσουν στην Ολλανδία θα τους φανεί folklore.

athanasiou


Με τις κακές κριτικές τι σχέση έχετε;

Έχω συνηθίσει την κριτική, με ενδιαφέρει να είναι όλα στην εντέλεια, δεν το κάνω από ματαιοδοξία, αλλά είμαι της άποψης, πως όταν κάνεις κάτι, πρέπει να το κάνεις με αγάπη και να το κάνεις καλά, για να βγει ένα ωραίο αποτέλεσμα. Με τον καιρό, έχω αποδεχθεί ευκολότερα τις κακές κριτικές ακόμα και τις κακοπροαίρετες. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εκφράζουν την κριτική τους ακόμα και όταν είμαι δίπλα τους. Με στεναχωρεί προσωρινά όμως. Παραδείγματός χάρη αν πουν: «Α τον καραγκιόζη…» θα στενοχωρηθώ αλλά δεν θα ασχοληθώ περαιτέρω, δεν είμαι άνθρωπος που θα πει: «Α, γιατί το είπες αυτό;». Η ηθοποιία είναι η δουλειά μου, όλες οι δουλειές έχουν «τα πάνω τους και τα κάτω τους».

Πατρότητα και υποκριτική. Μπορούν τελικά να συνδυαστούν εύκολα αυτές οι μεγάλες σχολές;

Βέβαια μπορούν! Η πατρότητα είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί. Να δουλεύεις λιγότερο για να είσαι με τα παιδιά σου δεν γίνεται, όλοι οι γονείς δουλεύουν πολύ και πιστεύω, πως δεν μπορούν να χαρούν τα παιδιά τους όσο θα θέλανε, αλλά πιστεύω γίνεται  και λειτουργεί ο συνδυασμός ηθοποιού-πατέρα.

Έχετε υποδυθεί πολλούς ρόλους. Ποιος είναι αυτός όμως που ταυτιστήκατε περισσότερο;

Τους έχω αγαπήσει όλους πολύ. Διασκέδασα αρκετα στους «Συμμαθητές» και στις «Αέρινες Σιωπές». Τον κάθε ρόλο τον αγαπώ ξεχωριστά. Ένας ρόλος είναι μια μικρή ζωή και η ομάδα είναι μία μικρή «κοινωνία». Έχει αρχή μέση και τέλος. Ακόμα και ένας ρόλος στον οποίο δεν έχω περάσει καλά, ακόμα και αυτόν τον έχω ψηλά.

athanasiou (1)


Αγαπημένη παράσταση που είδατε πρόσφατα;

Εκπληκτική εντύπωση μου έκανε ο «Άμλετ» με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη. Δυστυχώς, εξαιτίας του θεάτρου δεν μπορώ να δω πολλές παραστάσεις. Είμαι της άποψης πως έργα που γίνονται, όπως στο φεστιβάλ Αθηνών, ο κόσμος θα έπρεπε να τα παρακολουθεί όλα, με ένα ενιαίο εισιτήριο για όλα τα θεάματα.

Ποια η συμβουλή θα δίνατε στους νέους;

Να συνεχίσουν να αμφισβητούν τα πάντα! Τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται και να προσπαθούν όσο μπορούν για την κατάκτηση της γνώσης σε όποιο επίπεδο είναι αυτή.

Τα σχέδια σας για το μέλλον;

Έχουμε κάποια πράγματα κάτα νου που δεν μπορούμε να αναφέρουμε ακόμα δημοσίως αυτό το διάστημα, αλλά σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

5645615-8

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top