Ecotivity School Gr: Ένα σχολείο για το περιβάλλον | Πάστα Φλώρα

Είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε στην σελίδα μας το πρώτο οικολογικό θερινό σχολείο της Ελλάδας, στοχευμένο στην βιωσιμότητα και την περιβαλλοντική ηθική υπό την αιγίδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στην Γιώτα Μαστροσαββάκη.

Τι είναι το Ecotivity School και πως ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα;

Το Ecotivity School είναι ένα πενθήμερο θερινό σχολείο, το οποίο διοργανώνεται εθελοντικά από νέους και απευθύνεται σε νέους ηλικίας 18-25 ετών και περιλαμβάνει ομιλίες, βιωματικά εργαστήρια (workshops), activities, με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και αφύπνιση των νέων σε κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα της εποχής, τη μείωση του ανθρώπινου αποτυπώματος στον πλανήτη και την υιοθέτηση ενός πιο οικολογικού και βιώσιμου τρόπου ζωής. Το πρόγραμμα έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, καθώς λειτουργεί βάσει νόμου και βρίσκεται υπό την αιγίδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.


Πιο συγκεκριμένα, η ιδέα του Ecotivity School ξεκίνησε ως μία συνεργασία της Ομάδας Εθελοντισμού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τρεις ακόμα ομάδες προερχόμενες από Γαλλία, Αγγλία και Ρωσία μέσω της συμμετοχής της στο φόρουμ NCG (Nante Creative Generations) και συγκεκριμένα στον διαγωνισμό του NCG Cooperation Awards. Το συγκεκριμένο φόρουμ διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Νάντη της Γαλλίας και χρηματοδοτείται από το Nantes Metropole, έχοντας ως σκοπό να φέρει κοντά δημιουργικά και καινοτόμα προγράμματα που διαχειρίζονται νέοι ηλικίας 18 έως 30 ετών, από όλη την Ευρώπη. Η Ομάδα Εθελοντισμού συμμετείχε τον Οκτώβριο του 2018 στο συγκεκριμένο φόρουμ, αποτελώντας την μοναδική Ελληνική συμμετοχή και σε συνεργασία με τις υπόλοιπες ομάδες κέρδισαν στον προαναφερόμενο διαγωνισμό προκειμένου να ξεκινήσουν την ιδέα του Ecotivity School.

Το πρώτο Ecotivity School στην Ελλάδα, έλαβε χώρα 22 με 26 Ιουλίου 2019, εντός του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ανάμεσα σε 103 αιτήσεις, και ύστερα από εκτενή αξιολόγησή τους, επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν 24 νέοι ηλικίας 18 έως 25 χρονών, προερχόμενοι από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας. Οι νέοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το πενθήμερο θερινό σχολείο, αποτελούμενο από ομιλίες, βιωματικά εργαστήρια, δραστηριότητες και επισκέψεις σε χώρους περιβαλλοντικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα, η βάση του οποίου ήταν ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.  

Η λέξη “Ecotivity” προέρχεται από την σύνδεση των λέξεων Ecology και Activity, περιγράφοντας απόλυτα την ιδέα του προγράμματος αυτού.

3 αξίες που πρεσβεύει το Ecotivity School.

Οι βασικές αξίες που πρεσβεύονται μέσα από την ιδέα του Ecotivity School είναι ο σεβασμός προς το περιβάλλον, η ενίσχυση του εθελοντισμού και της ομαδικής εργασίας.


Πως είναι να ανήκεις σ’ ένα τέοιο Project;

Η συμμετοχή των εθελοντών σε ένα Project με καθαρά περιβαλλοντικό χαρακτήρα είναι πολύ ευχάριστη, καθώς τα επίκαιρα περιβαλλοντικά θέματα της εποχής με τα οποία ασχολούμαστε, είναι ζητήματα που μας αφορούν όλους και γι’ αυτό τον λόγο επιλέγουμε ως νέοι που σέβονται το περιβάλλον που τους «φιλοξενεί», να ενισχύουμε την οικολογική συνείδηση των νέων, οι οποίοι αποτελούν το μέλλον του πλανήτη μας. Μέσα από αυτή τη καινοτόμο δράση μαθαίνουμε και εμείς νέα πράγματα μέσα από συζητήσεις, οι οποίες μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε για την υιοθέτηση πιο οικολογικού και βιώσιμου τρόπου ζωής σε καθημερινή βάση.

Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής;

Το Ecotivity School απευθύνεται σε νέους ηλικίας 18 έως 25 χρονών από όλη την Ελλάδα. Η επιλογή των συμμετεχόντων πραγματοποιείται με βάση το ενδιαφέρον που προβάλλουν για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και έπειτα από αξιολόγηση, επιλέγονται οι νέοι που θα παρακολουθήσουν το θερινό Ecotivity School.

Μπορείτε να μας περιγράψετε τι είναι η βιωσιμότητα για όσους δεν γνωρίζουν με 5 λέξεις;

Η έννοια της βιωσιμότητας μπορεί να περιλαμβάνει πολλούς ορισμούς και να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ερμηνείας, παρόλα αυτά θα μπορούσαμε να πούμε πως συνδέεται κυρίως με τους όρους της οικολογίας, της ανακύκλωσης, της περιβαλλοντικής συνείδησης, του ποιοτικού οικονομικού συστήματος και της ενίσχυσης πράσινων τεχνολογιών. Συνοπτικά δηλαδή έχει ως γνώμονα τρεις άξονες: το περιβάλλον, τη κοινωνία και την οικονομία.  

Τι είναι η πράσινη εκπαίδευση και πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί εύκολα στον εκπαιδευτικό τομέα;  

Η πράσινη εκπαίδευση συνδέεται άμεσα με τη βιώσιμη ανάπτυξη, μπορεί φυσικά να συνδέεται με τη σχολική εκπαίδευση, δεν παύουν όμως τα περιβαλλοντικά ζητήματα να μας αφορούν όλους, ισόβια. Ειδικότερα, οι μαθητές ήδη από τις τάξεις του δημοτικού θα πρέπει να ενημερώνονται και να σέβονται το περιβάλλον, έτσι μεγαλώνοντας θα έχουν κατανοήσει τη σπουδαιότητα υιοθέτησης ενός βιώσιμου και οικολογικού τρόπου ζωής στη καθημερινότητα τους, υιοθετώντας οικολογική συνείδηση. Το σχολείο με τη σειρά του θα πρέπει να καθοδηγεί τους νέους προς το κομμάτι της οικολογίας και του σεβασμού προς το περιβάλλον, μέσα από ομιλίες, παρουσιάσεις, περιβαλλοντικές εξορμήσεις, αλλά και δραστηριότητες. Κατ’ αυτό τον τρόπο οι νέοι θα είναι εξοικειωμένοι με τις έννοιες της οικολογίας και της βιωσιμότητας γενικότερα, έχοντας υιοθετήσει περιβαλλοντικές συνήθειες σε βάθος χρόνου.

Πως μπορεί αυτό το Project να βοηθήσει τους πολίτες να αναθεωρήσουν το «μη βιώσιμο lifestyle» τους;

Το Ecotivity School έχει ως κύριο σκοπό μέσα ομιλίες, βιωματικά εργαστήρια, δραστηριότητες και επισκέψεις σε χώρους περιβαλλοντικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα να βοηθήσει τους νέους να κατανοήσουν πως η καθημερινότητα δεν είναι απαραίτητο να επηρεαστεί αν επιλέξουν να αλλάξουν κάποιες συνήθειες, όπως είναι για παράδειγμα η μείωση χρήσης του πλαστικού και η αντικατάσταση του με επαναχρησιμοποιούμενα είδη ή η αγορά ρούχων από δεύτερο χέρι. Η καθημερινότητα με αυτό τον τρόπο δεν θα αλλάξει, αλλά θα έχει έναν πιο οικολογικό χαρακτήρα, χωρίς κόπο ή επιπλέον χρήματα θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν την όποια καθημερινή δραστηριότητά τους, με ένα περισσότερο “βιώσιμο lifestyle”.         

Πόση μεγάλη είναι η σημασία του εθελοντισμού αλλά και η γνώση πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα για τέτοια εγχειρήματα;

Ο εθελοντισμός δίνει την δυνατότητα σε καθένα από εμάς να ασχοληθούμε και να υποστηρίξουμε σε σημαντικό βαθμό ζητήματα που αφορούν όλους μας ξεχωριστά, καθώς το περιβάλλον αποτελεί το σπίτι μας και πρέπει να το σεβόμαστε. Η γνώση είναι σημαντική, αλλά συνεχώς διαβάζουμε και μαθαίνουμε, ώστε να είμαστε ενημερωμένοι. Όταν βάζεις μεράκι σε κάτι, δύσκολα θα σε απογοητεύσει το αποτέλεσμα. Έτσι, με ομαδικότητα και συζήτηση προσπαθούμε να ενημερωνόμαστε για τα περιβαλλοντικά θέματα που υπάρχουν και προκύπτουν ανά τον κόσμο, ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί και οργανωμένοι στο εγχείρημα μας, με στόχο τη καλλιέργεια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Ένας απλός τρόπος που μπορεί να μάθει στο παιδί αλλά και στον ενήλικα, πως να είναι πιο βιώσιμος για το περιβάλλον του;

Πιστεύουμε πως οι απλές καθημερινές δραστηριότητες στη φύση, μας κάνουν να εκτιμούμε τον πλανήτη και το περιβάλλον μας, αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο την υιοθέτηση συνηθειών οι οποίες μπορεί να είναι βλαβερές για τον πλανήτη. Ένα μικρό παιδί βέβαια είναι πιο εύκολο να μάθει και να υιοθετήσει ήδη από την παιδική του ηλικία έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής, ειδικά αν του υποδείξουν συνήθειες με οικολογικό χαρακτήρα από το οικείο του περιβάλλον, ενώ ένας ενήλικας πρέπει να πάρει τη συνειδητή απόφαση και να αλλάξει ριζικά συνήθειες που πιστεύει ότι είναι αντίθετες με έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής.

H Ελλάδα και οι νέοι της, όσον αφορά την βιωσιμότητα και την οικολογία, που πιστεύετε ότι βρίσκονται;

Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα έχει δρόμο ακόμα να διανύσει, ώστε να φτάσει τα επιθυμητά επίπεδα οικολογικής συνείδησης για μια χώρα που σέβεται το περιβάλλον, παρόλα αυτά σήμερα οι νέοι της χώρας φαίνεται να είναι πιο συνειδητοποιημένοι. Φαίνεται λοιπόν πως έχουν αντιληφθεί ότι η δράση για να δούμε αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει τώρα, γι’ αυτό τον λόγο οι νέοι μέσα από τις καθημερινές τους συνήθειες φαίνεται πως ακολουθούν έναν οικολογικό τρόπο ζωής προστατεύοντας το περιβάλλον κατά τον δυνατό τρόπο, αποφεύγοντας τη χρήση πλαστικού για παράδειγμα ή επιλέγοντας να κάνουν ανακύκλωση καθημερινά. Οι νέοι πλέον προστατεύουν τον πλανήτη, μαθαίνοντας από τα λάθη των προηγούμενων γενεών, παλεύοντας με αυτό τον τρόπο για ένα καλύτερο μέλλον.

Όνειρα και σχέδια του Ecotivity School για τον μέλλον;

Δεν θα σας κρύψουμε ότι μέσα στα όνειρα το Ecotivity School είναι  να καταφέρει να γίνει ένας ετήσιος θεσμός, ώστε να ενημερώσει, ευαισθητοποιήσει και δραστηριοποιήσει ακόμα περισσότερους νέους ανθρώπους σε ζητήματα σχετικά με το περιβάλλον και την οικολογική συνείδηση.

Πιστεύουμε ότι η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι ένα θέμα συνεχώς εξελισσόμενο, με πτυχές σε παγκόσμιο, εθνικό, τοπικό και προσωπικό επίπεδο και για τον λόγο αυτό στοχεύουμε στην ενδυνάμωσή της μέσω της υλοποίησης του συγκεκριμένου θερινού σχολείου, που ορίζεται στα πλαίσια της μη τυπικής εκπαίδευσης. Συνεπώς, πέρα από το καθιερωμένο θερινό σχολείο, μέσα στα σχέδια μας είναι η υλοποίηση δραστηριοτήτων καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου με αποδέκτες παιδιά δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σκοπός αυτής της δράσης θα είναι η αφύπνιση και η πληροφόρηση τους, τόσο για τα οικολογικά προβλήματα της σύγχρονης εποχής, όσο και για τις διάφορες περιβαλλοντικές δράσεις που λαμβάνουν χώρα για την ανάδειξη και επίλυση τέτοιων θεμάτων.

Social Media:

https://www.facebook.com/pg/EcotivitySchoolGr/about/?ref=page_internal

https://www.instagram.com/ecotivityschool/

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top