Αντώνης Μιτζέλος: Περί Κιθαρωδίας | Πάστα Φλώρα

Τι γίνεται όταν η Κιθαρωδία αποτελεί ευκαιρία για την πιο ανατρεπτική συνάντηση – τη συνάντηση της rock με την κλασική μουσική και την ανάμιξή τους με εθνικές μουσικές; Απώτερος στόχος μια παράσταση απρόσμενη, με μοναδικό και διαφορετικό σε κάθε συναυλία αρμονικό αποτέλεσμα.

Ο Αντώνης Μιτζέλος, ο πιο ταλαντούχος ‘Έλληνας rock κιθαρίστας, συνθέτης και εκτελεστής, από τους πιο καταξιωμένους και αγαπημένους, συναντιέται επί σκηνής με καλλιτέχνες έλληνες και ξένους, βιρτουόζους της κιθάρας, τολμηρούς συνοδοιπόρους στην μουσική αυτή περιπέτεια. Σε κάθε κύκλo παραστάσεων, ένας καλεσμένος μουσικός ή ερμηνευτής, συμμετέχει σε μουσικές εκτελέσεις που γεννιούνται επί τόπου. Το πρόγραμμα Κιθαρωδία | Kitharodia |The Music Project περιλαμβάνει παραστάσεις σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, Ευρώπης και Αμερικής, συναντήσεις με άλλους αξιόλογους καλλιτέχνες αλλά και θεατές/κοινωνούς αυτής της εμπειρίας, καθώς και νέους μαθητές/σπουδαστές μουσικής. Παραστάσεις σε θέατρα και μουσικές σκηνές, σεμινάρια σε ωδεία και άλλους χώρους.


Η κιθαρωδία είναι ένα μουσικό είδος όπως για παράδειγμα το rock & roll, ένα αντίστοιχο αρχαίο είδος δηλαδή, σαν να λέμε το δικό μας το ρεμπέτικο ένα πράγμα, αθάνατο. Είναι λοιπόν ένα αρχαίο μουσικό είδος που ξεκίνησε από την Ελλάδα τον 6ο αιώνα π.Χ στην Πελοπόννησο, με κέντρο το Άργος και τις Μυκήνες, εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και εξακολουθεί να εξαπλώνεται μέχρι σήμερα.

Αποτελεί μια μουσική επανάσταση, αφού η μέχρι τότε μουσική, η οποία ακολουθούσε μεγάλη ανάπτυξη, είχε στεγανά επί της ουσίας της παγκόσμιας μουσικής. Οριοθετήθηκε έτσι η θεωρία της μουσικής, η οποία δεν είχε αλλάξει μέχρι σήμερα ούτε ένα ρούπι αφού ούτε το πιο σύγχρονο μουσικό πανεπιστήμιο δεν μπορεί να προσθέσει έστω μια φράση στην θεωρία της. Είναι τρομερά ανέγγιχτη στον χρόνο.

Μετά τη λήψη αυτής της γνώσης, οι ιδιότητες ήταν σαφώς διαχωρισμένες. Ο συνθέτης, αυτός ο οποίος παράγει τον ήχο, τη μουσική, έπρεπε να ξέρει τη θεωρία για να παράξει τη σωστή μουσική. Πώς εκλαμβάνουμε όμως τη σωστή μουσική; Σωστή μουσική αποτελούσε σύμφωνα με τον τότε πολιτισμό, αυτή που ευθυγράμμιζε την ψυχή και το σώμα με την πηγή προέλευσής της.

Πηγή προέλευσής της είναι η γη, η οποία είναι από συμπαντικό υλικό, είναι ένα υλικό του ηλιακού μας συστήματος τουλάχιστον και μετά από τον γαλαξία μας, οτιδήποτε είναι μέσα σε αυτόν το γαλαξία αποτελείται από το ίδιο το υλικό, άρα και η μουσική.

Αυτός που την πράττει έτσι, θα πρέπει να κατανοεί τι είναι η πηγή, πώς προέρχεται και ποιες είναι οι ανάγκες ευθυγράμμισης και ο τρόπος ώστε εμείς να διαμειφθούμε παράλληλα με όλο το ηλιακό μας σύστημα.

Η κιθαρωδία βλέπουμε ότι είναι αλληλένδετη με την κοσμολογία. Δεν μπορείς αλλιώς να γράψεις τέτοιου είδους μουσική, γιατί υπάρχει κα η άλλη μεριά της, η λεγόμενη διασκευαστική, εξίσου σημαντική, γοητευτική και ωραία. Πρέπει κάπου να διαχωρίσεις. Τότε όμως επικρατούσαν και τα δυο στο τομέα της σοβαρής -ας το πω έτσι- μουσικής. Υπήρχε λοιπόν αυτή η μουσική όπου ο δημιουργός κατείχε την γνώση, με την προϋπόθεση ότι έπρεπε να είχε μυηθεί.

Τα στάδια της μυήσεως ήταν πολλαπλά και κράταγαν πάρα πολλά χρόνια, έτσι το να γράψεις μουσική για αυτή τη χρήση είχε τεράστιο βάρος αλλά ήταν και ελάχιστοι οι άνθρωποι που μπορούσαν να το κάνουν.

Παράλληλα με αυτό ακολουθούσαν οι τραγουδιστές, οι οποίοι έπρεπε να τραγουδήσουν αυτές τις μελωδίες, που μέχρι τότε ήταν οι λεγόμενοι ραψωδοί που έπαιζαν μια λύρα, μια κιθάρα και έλεγαν κατά κανόνα τις ραψωδίες του Ομήρου οπότε και η μουσική χαρακτηριζόταν ελαφρώς μοτιβική , βασιζόταν δηλαδή σε ένα μοτίβο επαναλαμβανόμενο, συγκεκριμένο, μουσικό και μετατρεπόταν ο στίχος κάτι σαν τον Ερωτόκριτο με την Αρετούσα.

Τον 6ο αιώνα π.Χ, παράλληλα με αυτό αναπτύσσεται και μια τάξη μουσικών. Καθώς έχουν αναπτυχθεί αρκετά οι μουσικές σχολές, οι κιθαρίστες έχουν γίνει επαγγελματίες και τα θέατρα χτίζονται με διαφορετικό τρόπο για να δίνουν καλύτερη απόδοση ήχου. Δουλεία του μουσικού είναι με αυτό τον τρόπο να ασκεί την λεγόμενη ψηλή κιθάριση, τη δεξιοτεχνία όπως λέμε σήμερα.

Αυτό βέβαια είναι κάτι το οποίο κάνει τους φιλοσόφους έξαλλους διότι αρνούνται ότι είναι εφικτό να παράγεται δόνηση που δε συνοδεύεται με λόγο, διότι ξεφεύγει της αρχής της μυήσεως του Ιερατείου.

Θα πρέπει πάντα να είναι συνοδευόμενο με λόγο ώστε να προηγείται ο λόγος και όχι η ωμή δόνηση και αυτό διότι ο λόγος απευθύνεται και στο ασυνείδητο και στο συνειδητό μαζί, ενώ η μουσική κατά κανόνα απευθύνεται κυρίως στο ασυνείδητο, σε πάει εν ριπή οφθαλμού σε όποιον πλανήτη θες. Καταλήγοντας, ο κιθαρωδός ήταν ο δημιουργός, μύστης δηλαδή, ο οποίος ασκούσε την ψηλή κιθάριση, ήταν ψηλός δεξιοτέχνης, καλλίφωνος και φωτεινός ώστε να βγει και να τον κερδίσει σε πέντε η δεκαπέντε χιλιάδες ανθρώπους.

Κάνει την επανάσταση, πετυχαίνει εμμέσως, η μουσική από μοτιβική αρχίζει και ανθεί. Κάθε φράση μελοποιείται με τον τρόπο που πρέπει να μελοποιηθεί σε σχέση με το σύστημα του Πυθαγόρα και ξεκινάει για την ανθρωπότητα η μελοποίηση του λόγου με τον τρόπο που σήμερα γίνεται. 

Η κιθαρωδία εξελίχθηκε, εξαπλώθηκε, κορυφώθηκε μέχρι που τα πρώτα βυζαντινά χρόνια κυριαρχούσε, μετά με το κλείσιμο των πανεπιστημίων στην Ελλάδα από τους χριστιανούς και γενικά με την κατόπτευση του ελληνικού πολιτισμού παρέμεινε σαν ιδέα, ξεχάστηκε το τυπικό και η βαθύτατη ουσία και αυτό το πράγμα μεταλλάχθηκε και μετατράπηκαν σε λαϊκοί μουσικοί οι κιθαρωδοί, το οποίο εξαπλώθηκε και σε άλλους λαούς, μιλάμε για ένα είδος μουσικής παγκοσμιοποίησης. Εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι και σήμερα με μια ελαφριά μορφή, αλλά πάντα συνεχίζει και γοητεύει .

Μεγάλος καθαρόαιμος κιθαρωδός στη Ελλάδα αποτελούσε ο ρεμπέτης Μανώλης Χιώτης, το όργανό του ήταν το μπουζούκι, αν και βέβαια το κανονικό του όργανο ήταν η κιθάρα.

Μεγάλος κιθαρωδός στην Ελλάδα, εφάμιλλος του Μανώλη Χιώτη ήταν ο κολλητός του, ο κύριος Ζαμπέτας, μακράν μεγάλη μουσική μορφή του περασμένου αιώνα στην παγκόσμια μουσική. Υπηρέτησε με έναν τρόπο μοναδικό τη μουσική και τον ελληνικό λαό.

Ο Αντώνης Μιτζέλος και η σημερινή κιθαρωδία είπαν να ξαναφέρουν όλη αυτή την τέχνη, τους χαμένους και κρυμμένους νόμους. Το ξαναδιδάσκει και επαναφέρει μαζί με αυτή την έννοια της κιθαρωδίας, μια νέα θεωρία της μουσικής, η οποία πηγάζει από εκεί και η οποία έχει να κάνει με την σύγχρονη jazz εναρμόνιση, την αβανγκάρντ κλασική μουσική, ένας νέος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την δόνηση και να τη θέσουμε με μια πολύ βασική διαφορά η οποία αιχμαλωτίζει αρκετές ψυχές. Την ηθική της συνθέσεως.

Η κιθαρωδία έρχεται να αντισταθεί σε οποιαδήποτε μορφή κακού και να πράξει το κατά δύναμη καλό και το κατά δύναμη ηθικό χωρίς την εξασφάλιση χρημάτων, για αυτό και εννιά στις δέκα συναυλίες που πραγματοποιεί η κιθαρωδία είναι δωρεάν για τον κόσμο. Ο κόσμος την έχει αγκαλιάσει, έχει τεράστια ανταπόκριση, οι περισσότερες βέβαια είναι κρυφές συναυλίες.

Αυτό το καλοκαίρι οι συναυλίες συνεχίζονται και πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες κιόλας μια μικρή συναυλία στο αρχαιολογικό μουσείο Βόλου, το Αύγουστο θα παίξουμε σε μια μικρή πλατεία, έξω από το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο. Αναμένουμε δυο τρεις ακόμα που δυστυχώς δεν μπορούμε να τις ανακοινώσουμε γιατί δεν έχουμε πάρει τις άδειες ακόμα από τους αρχαιολογικούς χώρους.

Θέλουμε να ξατοποθετησουμε, να εφαρμόσουμε αυτή την παγκόσμια πλέον τέχνη, αφυπνίζοντας τους κιθαρίστες υπενθυμίζοντας την τεράστια δύναμη που κατέχουν. Κιθαρωδιά είναι η νέα θεωρία της μουσικής την οποία διδάσκω πλέον σε σεμινάρια  και προς καθηγητές αλλά και προς μαθητές μουσικής θεωρίας η κιθάρας. Από Οκτώβριο θα κάνουμε στη μουσική σχολή Πειραιά «Gig» δυο δίμηνα σεμινάρια γιατί μέχρι τώρα το κάναμε μονοήμερο ή διήμερο, κάτι σαν ένα μικρό εργαστήρι, όπου θα διδάσκω με λεπτομέρεια όλα αυτά που προσπαθώ να σου περιγράψω. Επίσης, μέσα στο 2016 με τεράστια χαρά η κιθαρωδία γίνεται βιβλίο και σε ένα χρόνο θα βρίσκεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Στα σχέδια της Κιθαρωδίας, πάλι με το νέο χειμώνα, είναι ένας ραδιοφωνικός σταθμός, ο οποίος θα παίζει τη δουλειά της κιθαρωδίας και ότι άλλο συνάδει της ίδιας λογικής, από την ελληνική και την παγκόσμια μουσική.

Αυτά περί Κιθαρωδίας, είναι λίγο μεγαλόπνοο, αλλά είναι ταπεινό παράλληλα. Είστε ευπρόσδεκτοι όλοι να μετέχετε ή να επισκεφτείτε την παρέα μας και να μοιραστούμε όλοι μαζί τη σημαντική αυτή τέχνη που συνδέει όλο τον κόσμο με κύριο παρονομαστή την αγάπη. Τη μουσική.

Μάθετε περισσότερα για την «Κιθαρωδία»: https://www.facebook.com/Kitharodia?fref=ts

See Also
View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top