Η συγγραφέας παιδικού βιβλίου Μερόπη Μάττα στην Πάστα Φλώρα

Η οικολογία και ο σεβασμός για το περιβάλλον είναι πλέον απαραίτητο εφόδιο για το μεγάλωμα μικρών παιδιών. Αυτό προσπαθεί να επιτεύξει και η φαρμακοποιός Μερόπη Μάττα μέσα από το το βιβλίο για μικρούς αλλα και μεγάλους “Το σκουπιδονήσι του ωκεανού” από τις εκδόσεις Πορφύρα.

Πώς μια φαρμακοποιός αποφασίζει να γράψει ένα βιβλίο και γιατί το απευθύνει σε παιδιά;

Ως φαρμακοποιός μπορώ να κατανοήσω τις ολέθριες συνέπειες που έχει η αλόγιστη χρήση του πλαστικού στη θαλάσσια ζωή και κατ’επέκταση στην υγεία μας. Συνάμα από μικρή λάτρευα να διαβάζω παραμύθια και να διηγούμαι στις παιδικές μου φίλες τα δικά μου. Μεγαλώνοντας αυτή η αγάπη δεν άλλαξε. Η ιδιότητα της μητέρας μου έδωσε την ευκαιρία να συνεχίζω να διαβάζω με την ίδια λαχτάρα τα παραμύθια και να εξιστορώ τα νέα μου παραμύθια στα παιδιά μου. Κάποια στιγμή αισθάνθηκα την έντονη επιθυμία να μοιραστώ τα παραμύθια μου με περισσότερους μικρούς αναγνώστες.

Άλλωστε το παραμύθι είναι ο ομορφότερος τρόπος για να μιλήσεις ή ακόμα και να διδάξεις κάποια νοήματα στη νέα γενιά. Είναι η ωραιότερη καληνύχτα που μπορεί να πει ο γονιός στο παιδί του και η καλύτερη μέθοδος για να συνδεθεί με αυτό κερδίζοντας αναμνήσεις γεμάτες θαλπωρή.

Ποιο ήταν το κίνητρό σας για να καταπιαστείτε με το θέμα των θαλασσών και πώς αυτές καταστρέφονται από τον ανθρώπινο παράγοντα;

Μένοντας στην Ελλάδα, μια χώρα με 16000 χιλιόμετρα ακτογραμμή, έχω μάθει από μικρή να αγαπώ τη θάλασσα και η εικόνα της να μου φέρνει στο νου τις πιο ευτυχισμένες αναμνήσεις. Είναι η θάλασσα αυτή που μας προσφέρει απλόχερα τα γευστικά της ψάρια, είναι εκείνη που δέχεται τα παιχνίδια και τα γέλια των παιδιών αλλά και χαρίζει στους μεγαλύτερους στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας. Και όμως αυτή η πολυαγαπημένη μας θάλασσα τώρα πλέον κινδυνεύει από εμάς τους ανθρώπους και οιειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Με βάση τα στοιχεία 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού διαρρέουν στις θάλασσες κάθε χρόνο, γεγονός ανατριχιαστικό εάν λάβουμε υπόψη μας ότι κάθε πλαστικό που έχει φτιαχτεί ποτέ παραμένει πάνω στη γη μας και θα συνεχίσει να βρίσκεται αναλλοίωτο για τουλάχιστον άλλα 500 χρόνια, επηρεάζοντας θανάσιμα τη θαλάσσια ζωή. Επιπλέον το πλαστικό που βρίσκεται στη θάλασσα διαβρώνεται από την έκθεση στον ήλιο και στα κύματα και διασπάται σε μικρότερα κομμάτια, τα μικροπλαστικά. Αυτά προσροφούν στην επιφάνειά τους τοξικές χημικές ουσίες με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε «δηλητηριώδη χαπάκια» τα οποία στη συνέχεια καταναλώνονται από το πλαγκτόν και εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα, ενώ αργά ή γρήγορα καταλήγουν στο πιάτο μας. Οι τοξίνες αυτές έχουνσυνδεθεί με καρκίνο, αυτοάνοσα νοσήματα, γνωσιακά προβλήματα, στειρότητα και ενδοκρινικές διαταραχές.

«Το μεγαλύτερο λάθος είναι να μην κάνεις τίποτα επειδή αυτό που μπορείς να προσφέρεις νομίζεις ότι είναι πολύ λίγο», αναφέρετε στο βιβλίο σας «Το Σκουπιδονήσι του Ωκεανού». Ποιες μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορούν να φέρουν αξιοσημείωτα αποτελέσματα;

Ως άτομα είναι αδύνατον να αλλάξουμε όλο τον κόσμο, είμαστε όμως σε θέση να αλλάξουμε τον εαυτό μας και ίσως και τους γύρω μας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το γεγονός ότι το 50% των πλαστικών αντικειμένων που παράγονται χρησιμοποιούνται μια μόνο φορά οπότε το πιο απλό αλλά συνάμα ιδιαίτερα σημαντικό είναι να μειώσουμε το πλαστικό μιας χρήσης που χρησιμοποιούμε. Κάποιες εύκολες αποστολές τόσο για τα παιδιά όσο και για τους μεγάλους είναι:

  • Να γεμίζουμε από τη βρύση και να κουβαλάμε πάντα μαζί μας ένα παγούρι με νερό.
  • Να μη χρησιμοποιούμε ποτέ καλαμάκι αλλά να πίνουμε απευθείας από το ποτήρι.
  • Να έχουμε πάντα μια πάνινη τσαντούλα μαζί μας και να λέμε «όχι» στην πλαστική σακούλα.
  • Να παίρνουμε το κολατσιό μας σε επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες, όπως τα τάπερ.
  • Να μην αγοράζουμε μπαλόνια και σίγουρα να μην τα αφήνουμε ελεύθερα στον ουρανό. Είναι πιθανό τα μπαλόνια αυτά να προσγειωθούν στη θάλασσα πνίγοντας θαλασσοπούλια,χελώνες και θαλάσσιαθηλαστικά.
  • Να μην μολύνουμε ποτέ με σκουπίδια τις θάλασσες και τις ακρογιαλιές μας.
  • Να ανακυκλώνουμε το πλαστικό, το χαρτί, το αλουμίνιο και το γυαλί.

Στο παραμύθι σας παιδιά από όλο τον κόσμο αναλαμβάνουν δράση, εκπαιδεύοντας τους γονείς τους. Πιστεύετε πως οι νέες γενιές θα σεβαστούν περισσότερο τον πλανήτη από ό,τι οι παλαιότερες;

Τα παιδιά είναι μια δυνατή λύση μιας και αποτελούν το μέλλον της κοινωνίας μας και η επίδραση τους στη συμπεριφορά των γονιών τους μπορεί να είναι καταλυτική. Ωστόσο ποτέ δεν είναι αργά να υιοθετήσουμε μια διαφορετική στάση ζωής και εμείς οι ενήλικες. Με το παραμύθι μου «Το Σκουπιδονήσι του Ωκεανού» νιώθω ότι εναποθέτω το δικό μου μικρό λιθαράκι στην ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς απέναντι στην αλόγιστη χρήση του πλαστικού και στην ραγδαία καταστροφή του περιβάλλοντος. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι με βάση τις έρευνες εάν δε ληφθούν άμεσα μέτρα μέχρι το 2050 ο αριθμός των πλαστικών στη θάλασσα αναμένεται να ξεπεράσει αυτόν των ψαριών. Η πανέμορφη θάλασσα όπως μάθαμε να την αγαπάμε με τακρυστάλλινα νερά της, τις καθαρές αμμουδιές και τη μεγάλη της βιοποικιλότητα της δε θα είναι το ίδιο όταν τα παιδιά μας θα ενηλικιωθούν.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top