Je_on Papageorgiou: H τέχνη της φωτογραφίας και της performance

Συνέντευξη με τον Je_on Papageorgiou

Τον Je_on Papageorgiou τον γνώρισα μέσα από τις φωτογραφικές λήψεις που έκανε για την θεατρική ομάδα “bow theater group” για το έργο “Όταν χορεύουν οι Go Go Dancers”. Η ιστορία του για το πώς ξεκίνησε την δημιουργική του ενασχόληση με τη φωτογραφία∙ η αλήθεια είναι πως με συνεπήρε! Εκεί είναι που κατάλαβα πως αγαπά τόσο πολύ αυτό που κάνει μόνο από τον τρόπο που σου μιλούσε! Ο Je-on Papageorgiou είναι ένας φωτογράφος με περίσσεια αγάπη για ιστορίες περαστικών και όχι μόνο.

Αρχικά, πες μας λίγα λόγια για σένα.

Ονομάζομαι Je_on Papageorgiou και είμαι φωτογράφος- performer. Έχω στο ενεργητικό μου 3 ατομικές εκθέσεις καθώς και μία επιμέλεια σε ομαδική.

«Ψ-ηχώ» (2018) στο Athens Museum of Queer Arts (με performance) ομαδική έκθεση «Το σπίτι των εικόνων» (2018)∙ στο Crossing, έχοντας και συμμετοχή στην επιμέλεια.“Plasmatakia Love” (2016)∙ στο “Loukoumi Bar & Loukoumi #10” (διαδραστική) και “Silent Night“ (2014) στο ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο «ΕΜΠΡΟΣ» (με perfomance). Ακόμα έχω συμμετάσχει σε διάφορα festivals και ομαδικές εκθέσεις.

Από πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με την φωτογραφία; Πότε θυμάσαι την πρώτη φορά που πήρες την φωτογραφική μηχανή στο χέρι και ξεκίνησες να πειραματίζεσαι;

Ο πειραματισμός άρχισε από το 2007, έχοντας πάρει την πρώτη μου κάμερα άρχισα να φωτογραφίζω φίλους, τοπία, αντικείμενα· γενικά ό,τι μου έκανε αίσθηση γύρο μου. Για αρκετά χρόνια το είχα αφήσει, μέχρι το 2014 που ξαφνικά  αποφασίζω να δημιουργήσω την πρώτη μου έκθεση – χωρίς να γνωρίζω ούτε φωτογραφία αλλά ούτε και  performance. Παίρνω το ρίσκο όμως και μαζί με φίλους και γνωστούς, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι η έκθεση που επιθυμώ να κάνω θέλω να έχει στοιχεία πιο vintage. Xτίσαμε μια ιστορία μυστηρίου που το κοινό θα έβρισκε την αλήθεια επί σκηνής, μέσα από τις φωτογραφίες. Έτσι λοιπόν μπορώ να πω ότι μετά από αυτό το ρίσκο, ξεκίνησαν όλα. 

Τι σημαίνει φωτογραφία για εσένα;

Χμμ, Νομίζω πως πλέον τα πάντα. Είναι η διέξοδος μου από την καθημερινότητα, είναι ο τρόπος που με κάνει να βλέπω τα πράγματα διαφορετικά, να με κάνει να επικοινωνώ με αμεσότητα με τους γύρο μου και να κρατάει το μυαλό μου σε εγρήγορση μέσα από το παιχνίδι της δημιουργίας. Είναι ένα μόνιμο πάθος που φυσικά δεν έχει να κάνει μόνο με το καλλιτεχνικό κομμάτι αλλά και με την ίδια την ζωή και την εξέλιξη μου. Το ίδιο ισχύει και για την performance. Είναι οι δύο μεγάλες  αγάπες που έχω και που πάντα ήθελα να τις παντρέψω και γι’ αυτό προσπαθώ.  

Ποιο είναι το όραμα για την τέχνη που υπηρετείς; 

Θέλω μέσα από τις εκθέσεις μου και τις performance να δίνω τροφή για σκέψη στο κοινό, για πράγματα που παύουν σιγά-σιγά να υπάρχουν, όπως αυτό της απλότητας, της αλήθειας, της ανθρωπιάς, της επικοινωνίας. Η ζωή τρέχει και εμείς την προσπερνάμε μέσα από τους φόβους μας, τις ανασφάλειες μας, την τεχνολογία, γενικά από την ίδια την καθημερινότητα, που τις περισσότερες φορές μας κάνει να πνιγόμαστε και να αφαιρούμαστε από αυτά που θα έπρεπε να διεκδικούμε οι ίδιοι για μας αλλά και για τους διπλανούς μας. 

Πες μας λίγα λόγια για την προσωπική σου έκθεση με τίτλο “other people”. Από όσο είδα πρόκειται  για μια έκθεση που έχει άμεση σχέση με άλλους ανθρώπους και πόσο μάλλον αναδεικνύεται η διαφορετικότητα. Θα έλεγα μέσα από τις φωτογραφικές σου λήψεις μπορείς να αναδείξεις τη διαφορετικότητα με τον πιο όμορφο τρόπο. Πώς λοιπόν θα συνδέσεις τη φωτογραφία με την performance;

Αρχικά είναι η τέταρτη προσωπική μου έκθεση ·που κυρίως οι φωτογραφίες έχουν να κάνουν με πορτρέτα από περαστικούς εντός και εκτός Αθήνας που κρύβoυν ιστορίες και συναισθήματα. Είναι μια αλληλεπίδραση επικοινωνίας με τον εικονιζόμενο και εμένα,  δημιουργίας, εμπιστοσύνης, απλότητας και σίγουρα διαφορετικότητας.

Θεωρώ πως η εποχή μας δεν σηκώνει λέξεις όπως ανθρωπιά, εκτίμηση, κατανόηση, σεβασμό, χαμόγελο ή αγάπη, λέξεις που έχουμε την ανάγκη να τις ξανά βάλουμε μέσα μας, που δυστυχώς  ο τρόπος ζωή,  δεν το επιτρέπει. Εκεί μπαίνει και η performance. Ενώ συνδέομαι με κάποιο τρόπο, που δεν θα πω, με τα πορτρέτα, λέξεις όπου τις έχουμε και στην καθημερινότητα μας και δεν τις χρησιμοποιούμαι αντίστοιχα θα υπάρχουν και στο χώρο.

Από εκεί και πέρα νομίζω ότι θα έρθει η καλή μου “νεράιδα” η drag Queen  Emma Nouell και θα με καθοδηγήσει σωστά. Η έκθεση θα γίνει Σάββατο 27/06 και Κυριακή 28/06 , 19:00 – 23:00, στο Cinemarian ( Σισμανή 16), με είσοδο ελεύθερη και την επιμέλεια της έκθεσης την έχει ο Αντρέας Κατσικούδης. 

Αν δε κάνω λάθος είσαι λάτρης του σουρεαλισμού! Πώς τον εκλαμβάνεις εσύ ως όρο; 

Για μένα – και ας κάνω και λάθος –  είναι το έξω από τη πραγματικότητα, εκεί που συνδέεται ένα όνειρο με έναν εφιάλτη· και όμως, που μέσα από αυτό γεννιέται κάτι όμορφο. Η φαντασία που φτάνει μέχρι την τρέλα, την προσωπική μου τρέλα, και ελευθερώνει τον κόμπο του στομαχιού μέσα από μια έκρηξη δημιουργίας.

Πόσο δύσκολο είναι για έναν άνθρωπο που κάνει βήματα καλλιτεχνικά να αντέξει στις μέρες μας ανάμεσα σε έναν μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών και τι είναι εκείνο που πιστεύεις ότι τον κάνει να ξεχωρίσει; 

Το θέμα είναι ανάλογα με το τι επιζητά, πως το επιζητά, πού το επιζητά και γιατί ο καθένας. Από εκεί και πέρα αυτό που θα κάνει να τον ξεχωρίσει, νομίζω για μένα,  είναι η καθαρή ψυχή, η παιδεία, η συνέπεια, ο στόχος και η πολύ δουλειά. Όσον αφορά την παιδεία, θα ήθελα να αναφερθώ στους ανθρώπους πίσω από αυτή. Η σωστή μόρφωση πάει με του σωστούς δασκάλους που πάντα θα βλέπεις έστω και λίγο τον κόσμο από την δική τους ματιά όπως συμβαίνει και το αντίθετο. Χαίρομαι που έχω τα τελευταία χρόνια τους καλύτερους και στην υποκριτική όπως την ηθοποιό και acting coach Ευγενία Παπαγεωργίου αλλά και στην φωτογραφία τον φωτογράφο και σκηνοθέτη Ανδρέα Κατσικούδη. Τους ευχαριστώ για όλα. 

Το μότο του περιοδικού μας είναι Είμαι η Πάστα Φλώρα και είμαι καλά, το δικό σου;

Στο άπειρο κι ακόμα παραπέρα Buzz Lightyear,  με μία παραλλαγή δική μου:

Φτάσε μέχρι εκεί που δεν έχεις φανταστεί.

Ευχαριστώ!

Συνέντευξη στην Αθηνά Γεωργακοπούλου

See Also
© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top