Κλαίρη Δημοπούλου: H αίσθηση ελαφράδας και ευκινησίας που προσφέρει το να μην μαζεύεις περισσότερα υλικά αγαθά απ’ όσα μπορείς ρεαλιστικά να διαχειριστείς, είναι για μένα απελευθερωτική | Πάστα Φλώρα

Είναι όμορφη, ταλαντούχα, ειλικρινής με το κοινό της και αφοσιωμένη στην δική της τέχνη. Η Κλαίρη Δημοπούλου μπορεί να μην βρίσκεται μόνιμα εντός των ελληνικών συνόρων, όμως κατάφερε να διαπρέψει στο ελληνικό Youtube και να μας έκανε να την αγαπήσουμε από την πρώτη κιόλας ματιά. Έτσι, μιλάει αποκλειστικά στο site μας σχετικά με την επιτυχημένη της επαγγελματική πορεία, τα όνειρα της για το μέλλον και τη ζωή της στο Λονδίνο. 

Πες μας κάποια πράγματα για τα παιδικά σου χρόνια

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1987, όπου και έζησα μέχρι τα 28 που μετακόμισα στο Λονδίνο. Είχα πολύ ευτυχισμένα παιδικά χρόνια και, όταν έφυγα από το πατρικό μου στα 25, έπιασα σπίτι στο Θησείο, μία από τις αγαπημένες μου περιοχές την οποία επισκέπτομαι κάθε φορά που πηγαίνω στην Ελλάδα, κι αν ήταν να επιστρέψω μόνιμα, πιθανότατα θα έμενα εκεί.

Το μακιγιάζ ήταν πάντα κάτι το οποίο σε ενδιέφερε από μικρή;

Η ζωγραφική με ενδιέφερε από μικρή. Ασχολιόμουν πάντοτε με το σχέδιο (ως αυτοδίδακτη) κι έτσι μεγαλώνοντας το ενδιαφέρον αυτό μεταφέρθηκε από το χαρτί στο πρόσωπο και το σώμα, παίρνοντας τη μορφή του body painting και του beauty makeup.

Σε ποια ηλικία άρχισες να βάφεσαι;

Γύρω στην τρίτη γυμνασίου ξεκίνησα να μακιγιάρομαι για ειδικές περιστάσεις όπως σχολικούς χορούς και πάρτι, σε καθημερινή βάση δεν έχω υιοθετήσει ακόμη αυτή τη συνήθεια.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς επαγγελματικά με κάτι εντελώς διαφορετικό από το αντικείμενο σπουδών σου;

Το αντικείμενο των σπουδών μου (Γαλλική φιλολογία) ήταν κάτι με το οποίο εξαρχής δεν επρόκειτο ποτέ να ασχοληθώ επαγγελματικά, απλώς εκεί έτυχε να περάσω. Στα φοιτητικά μου χρόνια ξεκίνησα να ασχολούμαι με το μακιγιάζ ως χόμπι παρακολουθώντας βίντεο στο Youtube, ώσπου μετά από κάποια χρόνια συστηματικής προσωπικής εξάσκησης, ήταν για μένα πλέον μονόδρομος, δεν μπορούσα να με φανταστώ σε κανένα άλλο επάγγελμα.

Ήταν δύσκολη η απόφαση να φύγεις από την Ελλάδα;

Όχι ιδιαίτερα, καθώς το να ζήσω στο Λονδίνο ήταν κάτι που ήθελα από τα 22 περίπου, καθώς μου άρεσε πολύ η κουλτούρα και η αισθητική του. Αντικειμενικά είχα πολλή στήριξη και γνώριζα πως μπορούσα ανά πάσα στιγμή να ζητήσω βοήθεια αν “τα έβρισκα σκούρα”, ή να επιστρέψω στην άνεση της προηγούμενης ζωής μου στην Αθήνα και να συνεχίσω ό,τι έκανα πριν.

Πώς βίωσες την καραντίνα στο Λονδίνο και πώς είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή εκεί;

Η Βρετανία άργησε να πάρει μπρος όσον αφορά τα μέτρα απομόνωσης, κι έτσι παρατάθηκαν αρκετά. 4,5 μήνες καραντίνας σίγουρα δεν είναι εύκολοι για κανέναν, αλλά ευτυχώς είχα το σύντροφό μου και το Youtube, άρα πέρασε όλο αυτό ανώδυνα. Έχουν ανοίξει πλέον τα περισσότερα καταστήματα εδώ, με επιφύλαξη και υπό όρους, και ελπίζουν να παραμείνουν σε λειτουργία χωρίς να προκύψει η ανάγκη για δεύτερο lockdown.

Έχεις στο μυαλό σου το ενδεχόμενο επιστροφής στην Ελλάδα;

Προς το παρόν όχι.

Ποιο είναι το πρότυπο σου;

Η μητέρα μου. Όσον αφορά το μακιγιάζ, εκτιμώ απεριόριστα τον επαγγελματισμό, την κομψότητα και τη διαχρονική προσέγγιση της Lisa Eldridge. Στο body painting, η υπερταλαντούχα fantasy body painter Nelly Recchia.

Ποια τάση στο μακιγιάζ σου αρέσει και ποια όχι;

Μου αρέσει πολύ που έχουν έρθει ξανά στη μόδα τα παχιά φρύδια, ειδικά όταν είναι χτενισμένα προς τα πάνω. Λατρεύω επίσης όταν βλέπω φυσικό δέρμα με διακριτικές λάμψεις, και αυτόπροσπαθώ να αναπαράγω στα δικά μου μακιγιάζ. Μια τάση που με διασκεδάζει αλλά δεν ασπάστηκα ποτέ είναι αυτή του Instagram makeup, δηλαδή πολύ βαρύ μακιγιάζ με έντονες φωτοσκιάσεις, διόγκωση χειλιών, βλεφαρίδες, baking κτλ.

Βάφεσαι στην καθημερινότητα σου;

Πλέον όλο και λιγότερο! Είναι συχνά αναμενόμενο νομίζω από μία makeup artist να αποτελεί κινούμενη διαφήμιση της δουλειάς της, φορώντας βραδινά και “χτισμένα” μακιγιάζ σε καθημερινή βάση – τώρα πια όμως εκτιμώ περισσότερο την απλότητα, την εμφάνιση υγείας και φρεσκάδας και τη διακριτική ανάδειξη των χαρακτηριστικών, άρα για κάθε μέρα δεν βάζω κάτι, και στη δουλειά τα απολύτως βασικά.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το Youtube;

Άνοιξα το αγγλόφωνό μου κανάλι το 2015, και το ελληνικό το 2018. Το πρώτο προέκυψε μετά από περίπου 5 χρόνια εξάσκησης στο μακιγιάζ, που ήθελα πλέον να δημοσιεύσω ορισμένες δουλειές μου έστω πειραματικά, και το δεύτερο το ξεκίνησα έχοντας πλέον εδραιωθεί ως makeup artist και εκπαιδεύτρια μακιγιάζ στο Λονδίνο, με σκοπό την ανάρτηση κυρίως χρηστικών παρά δημιουργικών looks.

Και τα δύο κανάλια δημιουργήθηκαν από ένα πάθος, μια άψη, να ασχοληθώ ακόμη περισσότερο με το χόμπι (πλέον επάγγελμα) που αγαπώ, χωρίς περιορισμούς όσον αφορά το χρόνο περάτωσης ή το περιεχόμενο.

Έχεις δημιουργήσει βιντεάκια με μινιμαλιστικό περιεχόμενο. Πες μας λίγο για τη σχέση σου με τον μινιμαλισμό.

Θεωρώ πως τα τελευταία χρόνια έχω απλοποιήσει με αρκετούς τρόπους τη ζωή μου, ένας από τους οποίους είναι και το ότι προσπαθώ να μην συγκεντρώνω πια περιττά αντικείμενα, και κυρίως να αντιστέκομαι στην καταναλωτική τάση που διέπει το επάγγελμά μου και την εποχή μας γενικότερα.

Κάτι που ξεκίνησε από ανάγκη προτού μετακομίσω στο Λονδίνο, το να κάνω δηλαδή γερές εκκαθαρίσεις στα υπάρχοντά μου προκειμένου να μην κουβαλήσω σε άλλη χώρα έξτρα βάρος, εξακολούθησε τελικά ως ιδεολογία και στάση ζωής καθώς, ειδικά για όποιον μετακινείται συχνά (μετακομίσεις, ταξίδια), η αίσθηση ελαφράδας και ευκινησίας που προσφέρει το να μην μαζεύεις περισσότερα υλικά αγαθά απ’ όσα μπορείς ρεαλιστικά να διαχειριστείς, είναι για μένα απελευθερωτική και χαρίζει τεράστια ευελιξία.

 

Ο δρόμος σε οδήγησε και στο τραγούδι σωστά;

Αρχικά ναι, ήταν το κύριο χόμπι μου πριν το μακιγιάζ. Συμμετείχα σε 6 μουσικά σχήματα μέσα στα 6 χρόνια που ασχολήθηκα, από τα 19 ως τα 25, ώσπου με “κέρδισε” το makeup.

Πού θα ήθελες να φτάσεις όσον αφορά την καριέρα σου;

Αποφεύγω να θέτω μακροχρόνιους στόχους τα τελευταία χρόνια, προτιμώ να αξιοποιώ στο έπακρο ό,τι εκτυλίσσεται φυσικά. Έχω διαπιστώσει πως δεν είμαι αυτό που λέμε “επιχειρηματικό μυαλό”, δεν έχω βλέψεις για δική μου σχολή ή σειρά προϊόντων ή πινέλων κτλ. Δεν θα απέκλεια βέβαια τίποτα για το μέλλον, αλλά προς το παρόν αυτό που κάνω ήδη, δηλαδή φωτογραφίσεις μόδας, μακιγιάζ πασαρέλας, μεμονωμένες δουλειές ως ελεύθερος επαγγελματίας, παράλληλα με το Youtube, αυτή τη στιγμή με γεμίζει απόλυτα – αν τα δεδομένα αλλάξουν, θα το επανεξετάσω τότε.

Διδάσκεις και σε σχολή μακιγιάζ αν δεν κάνω λάθος. Το εκπαιδευτικό κομμάτι βρισκόταν πάντα στα σχέδια σου;

Οι δύο σχολές μακιγιάζ στις οποίες διδάσκω creative makeup είναι η London School Of Makeup του Λονδίνου και η London Makeup Institute της Θεσσαλονίκης. Η διδασκαλία του μακιγιάζ δεν ανήκε ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα παλιότερα, αλλά όταν η Ιωάννα Μητακίδου από τη σχολή της Θεσσαλονίκης είδε ένα δημιουργικό βίντεο μου στο αγγλόφωνο κανάλι μου το 2015 και με κάλεσε για παρουσίαση στη σχολή της, ενθουσιάστηκα με αυτή τη νέα μορφή ενασχόλησης με το μακιγιάζ και έτσι την αναζήτησα ενεργά και εδώ στο Λονδίνο αργότερα.

Ποιο είναι το βασικότερο βήμα που δεν παραλείπεις ποτέ σε ένα makeup look;

Το κονσίλερ! Ακούγεται αυτονόητο αλλά θεωρώ πως αν χρησιμοποιηθεί σωστά έχει σημαντικές μεταμορφωτικές ιδιότητες σε ένα φορέσιμο μακιγιάζ.

Μια (makeup / skincare) συμβουλή για τις αναγνώστριες μας;

Αντηλιακό 365 μέρες το χρόνο όταν βγαίνουμε έξω!

Μια συμβουλή για αυτούς που επιθυμούν να ασχοληθούν με το μακιγιάζ επαγγελματικά;

Πολλή, πολλή εξάσκηση. Ανεξαρτήτως αφετηρίας (π.χ. σχολή μακιγιάζ), ο καθένας μας πιστεύω χρειάζεται τεράστια τριβή με το αντικείμενό του προκειμένου να αποκτήσει την απαιτούμενη εμπειρία για να σταθεί στο ύψος της οποιασδήποτε πρόκλησης. Όσο περισσότερα δέρματα και χρώματα διαχειριζόμαστε, τόσο πιο σύντομα θα φτάσουμε εκεί που θέλουμε.


Βρες την Κλαίρη Δημοπούλου εδώ:

youtube,

instgram

Συνέντευξη στην Ιωάννα Καλφόγλου

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top