Ο Δρ. Σταύρος Μπαρούτας στην Πάστα Φλώρα

Συνέντευξη στην Δώρα Αναστασίου

Με αφορμή το τριήμερο σεμινάριο του Δρ. Σταύρου Μπαρούτα το οποίο θα λάβει χώρα την 1η Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη με θέμα “΄Τα Μονοπάτια της Επιτυχίας και Πως τα Θέλω γίνονται Μπορώ” και στοχεύει στην ανάδειξη τρόπων τόσο επαγγελματικής όσο και προσωπικής ανάπτυξης, συναντήσαμε τον ίδιο και μας μίλησε σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης. O ρόλος του ως Coach είναι να δημιουργεί με τις κατάλληλες διεργασίες το σωστό “συνεταιρισμό” με τον εκάστοτε πελάτη του και μέσα από διάφορες δημιουργικές διαδικασίες, να προκαλεί τη σκέψη του και να τον εμπνέει να μεγιστοποιήσει το προσωπικό και επαγγελματικό του δυναμικό, βοηθώντας τον να εστιάσει στη λύση του προβλήματος και όχι στο πρόβλημα αυτό καθεαυτό, φέρνοντάς τον έτσι πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων και των επιθυμιών του.


Ένας Coach χρειάζεται έναν συνδυασμό στοιχείων για να θεωρηθεί επαγγελματίας. Ποια δικά σας στοιχεία συνθέτουν αυτή σας την ιδιότητα;

Καταρχήν να διευκρινίσω ότι ασχολούμαι με την έννοια της ηγεσίας, την δημιουργικότητα και τις σπάνιες και εξαίρετες συμπεριφορές τα τελευταία είκοσι σχεδόν χρόνια. Διαβάζω, γράφω, διδάσκω, εκπαιδεύομαι και προσπαθώ όλη αυτή την γνώση να την μεταφέρω στην καθημερινότητα. Αυτό συνδυάζεται άμεσα με το coaching, την καθοδήγηση και την ενασχόλησή μου με τους ανθρώπους, με σκοπό την ανάδυση ηγετικών, ξεχωριστών, εξαίρετων ικανοτήτων / δυνατοτήτων, με μοναδικό σκοπό την εκπλήρωση των στόχων του άλλου ατόμου. Απαντώντας λοιπόν στην ερώτησή σας, πολλά στοιχεία είναι σημαντικά από μόνα τους αλλά ταυτόχρονα συνδέονται μεταξύ τους σαν χημικές ενώσεις. Καμία χημική ένωση δεν αποτελείται μόνον από ένα στοιχείο αλλά από πολλά και διαφορετικά που μπορούν και συνδέονται με ποικίλους δεσμούς. Με αυτό στο μυαλό μας, μπορώ να πω ότι τα προσωπικά στοιχεία που συνθέτουν αυτή την ιδιότητα μου πέραν των τυπικών προσόντων που μου έδωσαν σημαντική γνώση και κατεύθυνση για την εσωτερική βελτίωση, ανάπτυξη και δημιουργία, είναι:

– Η αίσθηση του καθήκοντος και του εξαιρετικού αποτελέσματος σε ότι κάνω, σε ότι αναλαμβάνω

– Η ενσυναίσθηση, να καταλαβαίνεις τα συναισθήματα των άλλων – τι έχει περάσει στην ζωή του, σε ποιό σημείο βρίσκεται τώρα και πόσο πολύ θέλει αυτό που θέλει.

– Η μεθοδολογία σε ότι προσπαθώ να πετύχω

– Μοναδικά συμπεριφορικά projects


Σε προσωπικό επίπεδο μέσω ποιας διαδικασίας μπορεί το Coaching να βοηθήσει κάποιον ώστε να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητές του και να κατακτήσει τους στόχους του;

Προσωπικά μιλώντας ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να περάσει από μια διαδικασία τριών σταδίων για την κατάκτηση των στόχων του. Το πρώτο στάδιο, στο οποίο πρέπει ο ίδιος να συνειδητοποιήσει ότι χρειάζεται να αλλάξει κάτι σε αυτά που κάνει, έτσι ώστε να είναι ευχαριστημένος και ευτυχισμένος. Να μπορέσει δηλαδή να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι ικανός να εκπληρώσει αυτά που επιθυμεί, σύμφωνα με αντικειμενικά κριτήρια, ή ότι δεν έχει τον τρόπο πλέον για να τα πετύχει. Να καταλάβει ότι χρειάζεται υποστήριξη από κάποιον που μπορεί να δει τις καταστάσεις ‘’έξω από το κουτί’’.

Στο δεύτερο στάδιο στο οποίο πλέον ο ενδιαφερόμενος βρίσκεται με τον coach. Σε αυτό το στάδιο απαιτείται αφοσίωση σε αυτά που θα συζητήσουν και θα συμφωνήσουν μαζί. Και τέλος, το τρίτο στάδιο στο οποίο πλέον «κατευθύνεται» μόνος του προς αυτό που επιθυμεί, με μικρή καθοδήγηση ή συμβολή από τον coach.

Ας περάσουμε στο επαγγελματικό κομμάτι. Θα ήθελα να μας περιγράψετε τους τρόπους με τους οποίους μέσω του Coaching θα βοηθηθεί ο εκάστοτε επιχειρηματίας, ώστε να οργανώσει και να διοικήσει καλύτερα και πιο αποδοτικά τις λειτουργίες της επιχείρησής του.

Πριν απαντήσω στην ερώτηση σας να ξεκαθαρίσω ότι, εφόσον συζητάμε για επιχειρήσεις, επιχειρηματίες και στελέχη, συζητάμε για business ή executive coaching. To executive coaching αναπτύσσει επί το πλείστων, τις ηγετικές ικανότητες ενός CEO σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Έτσι λοιπόν, ένας επιχειρηματίας μπορεί να βοηθηθεί ο ίδιος για τις ηγετικές του ικανότητες ή κενά τα οποία ο ίδιος έχει και απαιτούνται για την θέση του. Τις περισσότερες φορές δεν έχει αναγνωρίσει αυτή την ανάγκη. Το executive coaching μπορεί όμοια να αναπτύξει τα στελέχη όλων των βαθμίδων αναπτύσσοντας ηγετικές ικανότητες και αναδεικνύοντας ξεχωριστές συμπεριφορές. Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα συμπεριφορικά projects, o executive coach, μπορεί να μετρήσει τα ταλέντα και τα αδύνατα σημεία ενός στελέχους, κατευθύνοντας το στέλεχος ή τον επιχειρηματία, προς ωφέλιμες για τον ίδιο συμπεριφορές. Πετυχαίνοντας στελέχη και επιχειρηματίας/CEO ηγετικές συμπεριφορές, όσο τους το επιτρέπουν οι ικανότητες και οι δυνατότητές τους – τα ταλέντα τους, αλλάζουν όλη την κουλτούρα του οργανισμού δείχνοντας αυξημένα αποτελέσματα με εξαιρετικές – ηγετικές – συμπεριφορές.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της αυτοεκτίμησής σε σχέση με τους άλλους;

Πολύ ωραία ερώτηση. Όλοι μας έχουμε έναν πυρήνα, από τον οποίο αντλούμε δύναμη για να δημιουργούμε ή να προσπαθούμε να πετύχουμε ότι προσωπικούς στόχους θέτουμε. Ενέργεια αντλούμε από τα πιστεύω μας και από τα προηγούμενα έργα μας. Έτσι λοιπόν, απλά και πολύ εύκολα, η αυτοεκτίμησή μας αντλείται από ότι έχουμε πετύχει. Το δύσκολο σε αυτό είναι ότι πολλοί δεν ‘’βλέπουν’’ τι έχουν καταφέρει, με αποτέλεσμα να μην πιστεύουν στον εαυτό τους. Η αυτοεκτίμησή μας, εύκολα μπορείτε να διαβάσετε σε βιβλία ή στο ίντερνετ, εάν μάθουμε την θέση της στην ψυχολογία μας, μπορούμε να είμαστε σχεδόν ακλόνητοι απέναντι σε άλλες απόψεις ή στην προσωπική μας στοχοθέτηση.

Μπορούμε μέσα από ένα σεμινάριο να καταφέρουμε ν’ αλλάξουμε τη ζωή μας ανακαλύπτοντας τους τρόπους που θα μας βοηθήσουν και εν τέλει θα μας οδηγήσουν σ’ αυτήν την αλλαγή;

Μπορούμε, αρκεί το σεμινάριο να μην είναι μια απλή παρουσίαση ενός αρχείου PowerPoint. Τα «Μονοπάτια επιτυχίας» παρουσιάζουν διαδραστικά, στοιχεία επιτυχίας και σε συνδυασμό με αρκετές ασκήσεις, προκαλεί τον ενδιαφερόμενο να σχεδιάσει την νέα του προσωπική πορεία. Διατίθεται -κατά αποκλειστικότητα- με έξτρα κόστος ένα μοναδικό συμπεριφορικό μοντέλο (μόνο στα αγγλικά) περίπου 70 σελίδων, το οποίο φανερώνει τα κίνητρα, τις επιθυμίες και τα «γιατί» της ανθρώπινης συμπεριφοράς πολύ απλά και μετρήσιμα. Μπορεί λοιπόν ένα σεμινάριο να μας βοηθήσει, αρκεί να θέλουμε και να είμαστε «πεινασμένοι» για αλλαγή κατεύθυνσης.

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο νούμερο ένα λόγος που οι άνθρωποι αθετούν τα σχέδιά τους;

Αρκετά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει την τελευταία δεκαετία ο σημερινός Έλληνας πολίτης λόγω της κρίσης. Ειδικότερα όμως πέραν των οικονομικών δυσκολιών, οι λόγοι που δεν τον στηρίζουν στην εκπλήρωση των σχεδίων τους, κατά την άποψή μου δυο, όχι ένας.

  • Eίναι η έλλειψη προτύπων, αυτών που μας κατευθύνουν στην δημιουργία, όχι μόνον του εξωτερικού μας -εύκολου- εαυτού
  • H δυσκολία της αφοσίωσης στους στόχους. Να δεσμευτούμε σε αυτούς χωρίς να αλλάξουμε, χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις, χωρίς να σκεφτούμε τι θα πουν οι άλλοι για τα δικά μας σχέδια/στόχους

Τα παραπάνω είναι κατά την άποψη μου οι δύο σημαντικότεροι λόγοι που μας υποστηρίζουν στην αθέτηση των προσωπικών μας στόχων και άρα στην μη ευχαρίστησή μας, στην απώλεια της ευτυχίας μας ή της επιτυχίας μας.

Το να γνωρίζουμε το γιατί θέλουμε να πετύχουμε ένα στόχο είναι θεωρώ πολύ σημαντικό. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να βάλουμε όρια μεταξύ εφικτού και ανέφικτου;

Θεωρώ ότι οποιοσδήποτε μεγάλος στόχος, στην αρχή, φαντάζει ανέφικτος. Είναι σαν να θέλουμε να ξεκινήσουμε να ανέβουμε στο Κιλιμάντζαρο χωρίς να έχουμε πρώτα προσπαθήσει να ανέβουμε σε μικρότερα βουνά. Όταν όμως, συγκεκριμενοποιήσουμε τον στόχο μας, του δώσουμε ένα χρονικό διάστημα – φυσικά τον χωρίσουμε σε μικρότερα χρονικά διαστήματα και ξεχωριστούς στόχους – τότε δεν μένει παρά να ξεκινήσουμε προσηλωμένα προς την επίτευξή του. Υπάρχουν φυσικά μεγάλα όνειρα και επιθυμίες που εκπληρώνονται. Αρκεί να έχει κάποιος χρόνο και δυνατή θέληση για τα πετύχει. Ένα κοριτσάκι έξι ετών μου είπε κάποια στιγμή ¨ Όλα τα πετυχαίνουμε αρκεί να έχουμε υπομονή, επιμονή και πάθος¨. Το εφικτό με το ανέφικτο τα χωρίζει μόνον η ανοργανωσιά, η έλλειψη προετοιμασίας και πλάνου, οι ικανότητες του πρωταγωνιστή και φυσικά η μοναδική έλλειψη παρουσίας ενός μέντορα.

Έχει τύχει να σας προσεγγίσουν κάποιοι άνθρωποι λέγοντάς σας ότι η ζωή τους άλλαξε και κατάφεραν να κάνουν τους στόχους τους πραγματικότητα;

Φυσικά και έχει τύχει αυτό λόγω των πολλών ετών που ασχολούμαι με την ηγεσία, την παρακίνηση και το coaching, επιλεκτικά φυσικά. Πολλές φορές την ικανοποίηση και την ευχαρίστησή τους την βλέπεις στα μάτια τους όταν συναντιέσαι μαζί τους. Άλλοι στέλνουν μηνύματα λέγοντάς μου πόσο πολύ τους βοήθησε το τελευταίο μου βιβλίο και μου ζητάνε να συναντηθούμε. Ίσως ένας σημαντικός λόγος, για εμένα προσωπικά αλλά και όλοι μας θα έπρεπε να βοηθούμε κάποιους να βρουν τον δρόμο τους, αρκεί να το θέλουν. Αυτό το λέω διότι έχω στο μυαλό μου μερικά άτομα, τα οποία τα βοήθησα να αλλάξουν την ζωή τους συνειδητοποιώντας τις πραγματικές τους επιθυμίες, τους πραγματικούς τους στόχους.

Ποια στοιχεία θα αποκομίσουν οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο σας που θα τους βοηθήσουν στην ολοκλήρωση και υλοποίηση των σχεδίων που έχουν για τη ζωή τους;

Πέραν πολλών θεωριών που υπάρχουν και κυκλοφορούν παντού και ίσως είναι το ευκολότερο για κάποιον που ενδιαφέρεται να τις αποκτήσει, αυτό που διαφοροποιεί το σεμινάριο μου από άλλα του είδους είναι, οι πρακτικές συμβουλές-ασκήσεις και διάδραση που υπάρχει ανάμεσα στους συμμετέχοντες και εμένα. Το σημαντικότερο στοιχείο από όλα είναι η προσωπική σχεδίαση της πορείας του καθενός στο σεμινάριο, λαμβάνοντας ένα μεγάλο αριθμό συμβουλών και «λύνοντας» ασκήσεις συνδέοντας την τωρινή πορεία τους με την επιθυμητή. Ουσιαστικά γίνεται μια μεταφορά από μια πραγματικότητα στην μελλοντική. Η εκπλήρωση της αυθεντικότητας μας απαιτεί ηρεμία, χρόνο και κάποιον να μας παρακινήσει. Η παρακίνηση είναι το ίδιο σημαντικό και μας χρειάζεται για να αποφασίσουμε να αλλάξουμε θέση από το Α στο Β. Παρακίνηση, επιθυμίες, όνειρα, ταλέντα. Να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τα θέλω μας.

Τι συμβουλές θα δίνατε στους αναγνώστες του Πάστα Φλώρα ώστε να τους δώσετε την απαιτούμενη ώθηση που θα τους βοηθήσει ν’ αρχίσουν σιγά σιγά να πραγματοποιούν τους δικούς τους στόχους;

Να βρουν την προσωπική τους αποστολή. Δύσκολο, αλλά θα τους βοηθήσει στην μετέπειτα πορεία τους. Να αξιοποιήσουν την μοναδική τους ευκαιρία που τους έχει δοθεί και να δημιουργήσουν στην ζωή τους. Η ικανοποίηση της δημιουργίας δεν μετριέται με κανένα χρηματικό ποσό. Να μην αφήνουν τον χρόνο να ‘’πετάει’’ γιατί με αυτό τον τρόπο αφήνουν την ζωή τους να ‘’πετάει’’. Να διαβάζουν όσο μπορούν και να ζουν όσο μπορούν.

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

Εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά!

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top