Ο συγγραφέας παιδικού βιβλίου Στέφανος Γανωτης στην Πάστα Φλώρα

Συνέντευξη στην Δώρα Αναστασίου

Ο συγγραφέας, μουσικός και εκπαιδευτικός Στέφανος Γανωτής μιλά στο Πάστα Φλώρα για το βιβλίο του “H πολυαπασχολούπολη και η τεμπελοχώρα”. Πρόκειται για ένα τρυφερό παραμύθι απ’ αυτά που όλοι μας έχουμε ανάγκη, μικροί και μεγάλοι. Ένα διαδραστικό ταξίδι σ’ έναν κόσμο που ίσως να είναι η δική μας πραγματικότητα. Γονείς που “πεθαίνουν” μέσα στην καθημερινότητα και παιδιά που το μόνο που ζητούν είναι αγάπη. Ένας καλόκαρδος γίγαντας που ξυπνώντας έπειτα από εκατό χρόνια και κοιτάζοντας μέσα από το τεράστιο τηλεσκόπιο του βλέπει πως έχουν αλλάξει όλα γύρω του, θα γίνει ο συνδετικός κρίκος ανάμεσά τους γεμίζοντας τις καρδιές τους με χρώματα και μουσικές και θυμίζοντάς τους πως αυτό που έχει πραγματική αξία στη ζωή είναι η ουσιαστική επαφή των γονιών με τα παιδιά τους.

IMG_20190503_170402


Όταν διαβάζω ένα βιβλίο συνήθως η πρώτη μου σκέψη είναι πόσο θα ήθελα να γνωρίσω τον δημιουργό του, να μάθω τον τρόπο σκέψης του και τι ήταν αυτό που του έδωσε το έναυσμα για τη συγγραφή του. Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε στο συγκεκριμένο βιβλίο;

Ως δάσκαλος χορού στο δημοτικό σχολείο είχα πολλές φορές την εμπειρία να έρχονται τα πιτσιρίκια να τα πάρω αγκαλιά φωνάζοντάς με «μπαμπά». Αυτό, για έναν νεαρό δάσκαλο εικοσιπέντε χρονών όπως ήμουν τότε που έγραψα το παραμύθι, ήταν κάτι το πρωτόγνωρο και πραγματικά δυσκολευόμουν πολύ να το διαχειριστώ. Για αυτό όταν μου ζητήθηκε να μιλήσω στους γονείς των μικρών μου μαθητών προτίμησα να το πω με ένα παραμύθι, καθώς η μικρή μου σχετικά ηλικία δεν μου επέτρεπε να μιλήσω «διδακτικά» σε μεγαλύτερους από εμένα γονείς παιδιών.

Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας.

Το βιβλίο αυτό είναι το πρώτο μου βιβλίο και κυκλοφορεί σε επανέκδοση από τις εκδόσεις ΠΟΡΦΥΡΑ. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα «πολυβιβλίο» μιας και εμπεριέχει ένα σωρό διαδραστικές σελίδες, σελίδες που παίζουν τον ρόλο μικρής εγκυκλοπαίδειας για τα μουσικά όργανα, για τα ζώα, για τα βιβλία. Δίνει τη δυνατότητα στους μικρούς αναγνώστες να αυτενεργήσουν , να επέμβουν δημιουργικά πάνω στο ίδιο τους το βιβλίο και να αποκτήσουν πολλές γνώσεις με ευχάριστο τρόπο.

IMG_20190503_170339.jpg


Ποια είναι τα νοήματα που θέλετε να περάσετε στους μικρούς αλλά στους μεγάλους σας αναγνώστες;

Πρώτα από όλα τη σημασία της σχέσης γονέων και παιδιών. Την ανάγκη ποιοτικής προσέγγισης των παιδιών μας με ουσιαστικό και δημιουργικό τρόπο. Τη δύναμη επίσης της μουσικής και τη σημασία της στη ζωή και στην ψυχή των μικρών παιδιών. Θέλω να προβληματιστούμε όλοι μας, γονείς και εκπαιδευτικοί στη μεγάλη ευθύνη που φέρουμε όσον αφορά στην ουσιαστική παιδεία των παιδιών μας και στην ενδεχόμενη απειλή να τα «κερδίσει» κάποιος επιτήδειος όσο εμείς βρισκόμαστε ουσιαστικά μακριά τους.

Πόση ευκολία σας παρέχει το γεγονός ότι έχετε και την ιδιότητα του δασκάλου και την ιδιότητα του γονέα, οπότε η καθημερινότητά σας είναι γεμάτη από παιδιά;

Νομίζω ότι αυτό μου προσθέτει περισσότερες ευθύνες και κάνει επιτακτική την υποχρέωσή μου να παρατηρώ, να ασχολούμαι και να προτείνω ενδεχομένως κάποιες λύσεις στα προβλήματα που καθημερινά δημιουργούνται στη σχέση μας με τα παιδιά.

Ο κόσμος του βιβλίου είναι ένας υπερβατικός κόσμος γεμάτος φαντασία που κατά τη γνώμη μου έχει μια ιδιαίτερη γοητεία που καμιά οθόνη δε μπορεί να συναγωνιστεί. Θεωρείτε ότι ισχύει το ίδιο και για τα σημερινά παιδιά τα οποία μεγαλώνουν στην κοινωνία της τεχνολογίας;

Όσο και εάν τα σημερινά παιδιά κατακλύζονται με τα «(υπο)προϊόντα» της τεχνολογίας ποτέ δεν παύουν να αναζητούν το παραμύθι και με τις δύο ετυμολογικές του σημασίες: «παρά τω μύθω», δίπλα στον μύθο αναζητούν την «α-λήθεια», ψάχνουν δηλαδή να αναγνωρίσουν το πρότυπο μιας πραγματικότητας που ήδη γνωρίζουν από τη στιγμή της γέννησής τους και παράλληλα αποζητούν «παραμυθία», δηλαδή παρηγοριά για όλα όσα τα βασανίζουν καθημερινά.

IMG_20190503_170244.jpg


Ως συγγραφέας και δάσκαλος υπάρχουν κάποιες συμβουλές που θα θέλατε να δώσετε στους γονείς ώστε να κάνουν τα παιδιά τους να αγαπήσουν τα βιβλία;

Το πιο βασικό είναι να τους βλέπουν τα παιδιά τους να διαβάζουν και αυτοί κάποιο λογοτεχνικό βιβλίο. Είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά η εικόνα του γονιού που διαβάζει ένα βιβλίο, λειτουργεί ως πρότυπο. Είναι επίσης σημαντικό να αφήνουμε τα παιδιά μας να διαλέγουν αυτά το βιβλίο που θέλουν να διαβάσουν, κάτι το οποίο απαιτεί να αφιερώνουμε αρκετό χρόνο παρέα με τα παιδιά μας σε μια τακτική βόλτα σε κάποιο βιβλιοπωλείο, κατά προτίμηση συνοικιακό.

Τι ιδιαιτερότητες έχουν οι μικροί μας φίλοι ως αναγνώστες;

Είναι πολύ απαιτητικοί, ειλικρινείς, απόλυτοι «κριτές» της ποιότητας ενός βιβλίου και δεν μπορείς με τίποτα να τους κοροϊδέψεις προτείνοντάς τους κάτι «φτηνό». Αργά ή γρήγορα θα λατρέψουν το καλό βιβλίο και αντίστοιχα θα πετάξουν το σκάρτο.

Είναι εύκολο θεωρείτε ένας ενήλικας να προσεγγίσει τον τρόπο σκέψης ενός μικρού παιδιού;

Δεν ξέρω, θα το μάθω όταν μεγαλώσω!

Ποιοι είναι οι δικοί σας αγαπημένοι συγγραφείς και ποια έργα τους αισθάνεστε ότι συνέβαλαν και επηρέασαν την απόφασή σας να γίνετε συγγραφέας;

Η Αντιγόνη Μεταξά και ο Στέλιος Σπεράντζας ήταν οι πρώτες μου αναμνήσεις , τα λαϊκά-παραδοσιακά παραμύθια τα πρώτα μου αναγνώσματα, η Αγγελική Βαρελλά, η Γαλάτεια Σουρέλλη, η Άλκη Ζέη, η Ζωρζ Σαρρή και ο Μενέλαος Λουντέμης με διδάξανε πολλά, ο Ιούλιος Βερν με ταξίδεψε, ο Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ με στιγμάτισε με τον «Μικρό Πρίγκιπα», ο Όσκαρ Ουάιλντ με ενέπνευσε, η Πηνελόπη Δέλτα με πάθιασε με την ιστορία. Αργότερα ο Θερβάντες με μάγεψε με τον Δον Κιχώτη, ο Σαίξπηρ με συνεπήρε με τους απίστευτους χαρακτήρες του, ο Βίκτωρας Ουγκώ, ο Έκτορας Μαλώ και ο Μαρκ Τουαίν και από τους Έλληνες ο Βιντσέντζος Κορνάρος και ο Φώτης Κόντογλου. Όμως οι πιο αγαπημένοι μου κλασσικοί συγγραφείς είναι ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκυ. Με λίγα λόγια αγάπησα και αγαπάω πολύ τη λογοτεχνία και όλους αυτούς τους θεωρώ κατά κάποιον τρόπο «δασκάλους μου» και πολύ θα ήθελα έστω και λίγο να τους μοιάσω.

Ποια είναι τα όνειρα σας για το μέλλον τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο;

Έχω γράψει πολλά βιβλία και ελπίζω κάποια στιγμή να τα δω να εκδοθούν, να κυκλοφορήσουν και να αρέσουν στους μικρούς και στους ενήλικες αναγνώστες μου. Όσον αφορά σε προσωπικό επίπεδο θα ήθελα να γίνω ένας καλός μπαμπάς και αργότερα ένας καλός παππούς!


Θα σας ενδιέφερε να ασχοληθείτε και με κάποιο άλλο είδος συγγραφής;

Ήδη ασχολούμαι με πολλά και διάφορα: γράφω ποίηση (δυο μου ποιήματα βραβεύτηκαν στο ελληνικό φεστιβάλ κινηματογράφου στο Λονδίνο), ετοιμάζω ένα μυθιστόρημα για ενήλικες, έχω ολοκληρώσει τρία σενάρια για μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες και ένα για θεατρική παράσταση.

Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες του Πάστα Φλώρα που θα διαβάσουν τη συνέντευξή σας;

Να είναι καλά, να διαβάζουν πολύ και να παίζουν ακόμα πιο πολύ (μικροί και μεγάλοι) και να μην απασχολούν πολύ το μυαλό και τα χέρια τους με τα κινητά και τις κάθε είδους οθόνες. Είναι πολύ όμορφη η φύση και η αληθινή ζωή, δεν χρειαζόμαστε την εικονική πραγματικότητα για να είμαστε ευτυχισμένοι. Τις καλύτερες εικόνες τις δημιουργούμε εμείς με τη φαντασία μας και όχι οι διάφορες εταιρίες που μας τις δίνουν έτοιμες και απρόσωπες.

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ-πολύ για τις ερωτήσεις σας!

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top