Ο σύλλογος Λάμψη δίπλα στα παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες | Πάστα Φλώρα

Ο σύλλογος ΛΑΜΨΗ ιδρύθηκε το 1987 στη Θεσσαλονίκη (απόφαση 1364/1987 του πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης) από γονείς απ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα που τα παιδιά τους προσβλήθηκαν από κακοήθες νόσημα και νοσηλεύτηκαν στα παιδο-ογκολογικά τμήματα της Θεσσαλονίκης. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 2 παιδο-ογκολογικά τμήματα, ένα στο Ιπποκράτειο Γ.Ν. Θεσσαλονίκης κι ένα στο ΑΧΕΠΑ που εντάσσεται στη Β΄ Παιδιατρική κλινική ενώ αντίστοιχη κλινική στο Γ.Ν. Θ. Παπανικολάου φιλοξενεί εφήβους και παιδιά που οδηγούνται προς μεταμόσχευση του μυελού των οστών.

Πείτε μας λίγα λόγια για την ίδρυση και τους σκοπούς του Συλλόγου.

Ο σύλλογος ΛΑΜΨΗ ιδρύθηκε το 1987 στη Θεσσαλονίκη (απόφαση 1364/1987 του πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης) από γονείς απ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα που τα παιδιά τους προσβλήθηκαν από κακοήθη νοσήματα και νοσηλεύτηκαν στα παιδοογκολογικά τμήματα της Θεσσαλονίκης. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 2 παιδοογκολογικά τμήματα, ένα στο Ιπποκράτειο Γ.Ν. Θεσσαλονίκης κι ένα στο ΑΧΕΠΑ που εντάσσεται στη Β΄ Παιδιατρική κλινική ενώ αντίστοιχη κλινική στο Γ.Ν. Θ. Παπανικολάου φιλοξενεί εφήβους και παιδιά που οδηγούνται προς μεταμόσχευση του μυελού των οστών. Οι σκοποί του Συλλόγου μας είναι:

-Η άριστη ιατρική και παιδιατρική φροντίδα των παιδιών που πάσχουν από κακοήθη νοσήματα.

-Η δημιουργία, οργάνωση στελέχωση και εξοπλισμός εξειδικευμένων Ογκολογικών, Αιματολογικών, Ακτινοδιαγνωστικών μονάδων.

-Η ηθική, κοινωνική και οικονομική συμπαράσταση για τη θεραπεία, αγωγή, εκπαίδευση και κοινωνική επανένταξη των παιδιών.

-Η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας, πληροφόρησης και άλλης μορφής συμπαράστασης στις οικογένειες των πασχόντων παιδιών.

-Η συνεργασία με κάθε αρμόδια αρχή για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι οικογένειές τους.

-Η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινωνίας για τον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου και η άρση στερεοτύπων και προκαταλήψεων.

Ποιες είναι οι προκλήσεις και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε καθημερινά;

Ο εθελοντισμός είναι ένας διαρκής αγώνας. Όλα τα μέλη του ΔΣ καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να μπορούμε να καλύπτουμε κάθε ανάγκη που ενδέχεται να προκύψει. Οι μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η ενημέρωση του κόσμου ώστε να «σπάσουν» όλες οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που αφορούν τον παιδικό καρκίνο και φυσικά η διαρκής αναζήτηση πόρων και δωρεών είτε σε χρηματικό είτε σε υλικό επίπεδο για να μπορούμε με τη σειρά μας να προσφέρουμε βοήθεια σε όλα τα παιδιά που νοσηλεύονται και στις οικογένειές τους.

Εξηγήστε μας τι είναι οι νεοπλασματικές ασθένειες (για όσους δε γνωρίζουν).

Ο όρος νεοπλασματικές ασθένειες, για εμάς είναι μια «ωραιοποίηση». Ουσιαστικά μιλάμε για καρκίνους και λευχαιμίες. Εδώ επανερχόμαστε στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις και στον αγώνα που δίνουμε έτσι ώστε να μην υπάρχουν αυτά στο μέλλον. Όλα τα παιδιά, όταν διαβάζουν στο διάδρομο τις λέξεις «παιδοογκολογικό τμήμα», καταλαβαίνουν που βρίσκονται. Εμείς προσπαθούμε να ενημερώσουμε όλο τον κόσμο, για να μη βιώσουν οι επόμενες γενιές ασθενών, καταστάσεις που βιώσαμε οι ίδιοι όσον αφορά την επιστροφή στην κανονικότητα, είτε μιλάμε για το σχολικό περιβάλλον, είτε για την εργασία σε άτομα που υποτροπίασαν σε μεγαλύτερη ηλικία.

Πώς ήταν η κατάσταση εν μέσω του κορονοϊού για τα παιδιά και το Σύλλογο;

Ήταν ένας αιφνιδιασμός για όλους μας. Για τα παιδιά μας, για το ΔΣ και για το προσωπικό της Λάμψης (επιστημονικό και διοικητικό). Οι προκλήσεις ήταν πολλές και δύσκολες. Από τη μια μέρα στην άλλη βρέθηκαν τα τμήματα χωρίς την υποστήριξη των ψυχολόγων μας, λόγω απαγόρευσης εισόδου στα τμήματα και ο Σύλλογος στερήθηκε σημαντικά έσοδα αλλά και προβολή λόγω αναβολής των bazaar που διοργανώνουμε αλλά και διάφορων άλλων εξωτερικών δράσεων ενημέρωσης και ενίσχυσης. Τα αντανακλαστικά μας όμως λειτούργησαν αστραπιαία και δώσαμε άμεσα εναλλακτικές λύσεις για όλα τα προβλήματα που προέκυψαν όσο κράτησε το lockdown.

Ποιες είναι οι επιθυμίες των παιδιών και των οικογενειών τους;

Οι επιθυμίες και ταυτόχρονα και οι ανάγκες των παιδιών της Λάμψης είναι κυρίως η σωστή, άρτια και χωρίς ελλείψεις ιατρική φροντίδα, η ολοκληρωμένη ψυχολογική, κοινωνική και οικονομική στήριξη, κατά τη διάρκεια της νόσου και μετά το πέρας αυτής, κατά τη διάρκεια της θεραπείας συντήρησης αλλά και σε πολλές περιπτώσεις και μετά το τέλος της. Υπάρχουν αρκετές οικογένειες που αποζητούν (κυρίως ψυχολογική) υποστήριξη και μετά την ασθένεια του παιδιού τους ή και σε ορισμένες περιπτώσεις για τη διαχείριση ενδεχόμενης απώλειας.

Η Λάμψη έχει μεριμνήσει και για αυτό το κομμάτι με τη σύναψη συνεργασιών με εξωτερικούς ψυχολόγους οι οποίοι αναλαμβάνουν την ψυχολογική στήριξη οποιουδήποτε μέλους της οικογένειας το έχει ανάγκη (γονείς, αδερφάκια κλπ.).

Ο εθελοντισμός στο εξωτερικό είναι κάτι με το οποίο μεγαλώνει ο κόσμος. Πώς είναι κατά την άποψή σας τα πράγματα στην Ελλάδα;

Αυτή είναι μια αλήθεια η οποία φαίνεται να αλλάζει τα τελευταία χρόνια, κυρίως όμως με την παρέμβαση και το έργο ορισμένων Συλλογικοτήτων.

Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, για να φτάσουμε σε μια Ελλάδα, στην οποία η ενημέρωση θα ξεκινάει από την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση και θα συνεχίζεται μέχρι την ενηλικίωση, έτσι ώστε να έχουμε έναν ικανοποιητικό αριθμό συνειδητοποιημένων ενήλικων εθελοντών, οι οποίοι θα προσφέρουν αίμα, παράγωγα (αιμοπετάλια, πλάσμα κλπ.), μυελό των οστών, το χρόνο τους σε ομάδες εθελοντών οι οποίες θα πλαισιώνουν συλλόγους ασθενών σε διάφορες δράσεις.

Η Λάμψη έχει τέτοιες ομάδες εθελοντών, οι οποίοι έρχονται σε μας ενθουσιασμένοι και με μεγάλη όρεξη να προσφέρουν στο έργο του Συλλόγου αλλά αυτό γίνεται είτε κατόπιν ιδιωτικής πρωτοβουλίας, είτε από κάποιες Πανεπιστημιακές σχολές κατόπιν ενημέρωσής τους από συγκεκριμένους καθηγητές. Ο στόχος είναι να μπει επίσημα η ενημέρωση μέσα στην εκπαίδευση και στην κοινωνία γενικότερα, με την Πολιτεία να έχει ενεργό ρόλο σε αυτό το κομμάτι.

Υπάρχει στήριξη από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας; Είναι ο κόσμος ενημερωμένος; 

Η τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης (και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας με λαμπρό παράδειγμα το παράρτημα της Δράμας), γνωρίζει τη Λάμψη και είναι κοντά μας, αυτό αποτελεί όμως είναι έναν διαρκή αγώνα που δίνουμε καθημερινά και δε μας χαρίστηκε. Από το 1987 μέχρι και σήμερα, τα ΔΣ που έχουν περάσει από το Σύλλογο, το έχουν «χτίσει» βήμα βήμα για να έχουμε σήμερα τη Λάμψη που γνωρίζετε. Ο κόσμος δείχνει πρόθεση να ενημερωθεί αλλά εμείς δε θα είμαστε ποτέ ευχαριστημένοι από τους εαυτούς μας μέχρι να μάθουν όλοι ότι ο παιδικός καρκίνος και ο καρκίνος γενικότερα, είναι κάτι που μπορεί να «μπει» μέσα σε οποιοδήποτε σπίτι. Είναι προσωπική ήττα του καθενός μας αν έστω και ένα παιδί που πάσχει από καρκίνο, χάσει το χαμόγελό του.

Με ποιους τρόπους μπορεί κάποιος να στηρίξει το Σύλλογο;

Οι τρόποι που μπορεί να στηρίξει κάποιος το Σύλλογο είναι πάρα πολλοί και εξίσου σημαντικοί. Οικονομική ενίσχυση στους λογαριασμούς του Συλλόγου, εγγραφή στις λίστες αιμοπεταλιοδοτών μας, συμμετοχή στις δράσεις μας, συμμετοχή στις αιμοδοσίες μας, στα bazaar μας, ακόμα και μια απλή βόλτα από τα γραφεία του Συλλόγου για να γνωριστούμε από κοντά και να μάθετε όλα όσα έχει κάνει η Λάμψη στην πορεία της μέχρι σήμερα.

Για λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας https://lampsi.org/

Συνέντευξη στην Αναστασία Ππαπαδοπούλου

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top