Οι Super Stereo στην Πάστα Φλώρα | Μαίρη Κουνενάκη

 

Οι Super Stereo δημιουργούν εναλλακτικούς ήχους με lo-fi, rock, ψυχεδελικές και λοιπές επιρροές ήδη από το 2004. Τα μέλη του συγκροτήματος, στην σημερινή του σύνθεση (Θανάσης Dzingovic- Guitar Vocals / Ανθή Κύρκου- Keys & More/ Ευα Ντούρου- Keys & Theremin/ Δημήτρης Οικονόμου- Drums/ Μπίλης Βασιλόπουλος- Bass/ Ορέστης Μπενέκας- Ήχος και κουμπάκια) προσδίδουν ενδιαφέρον και νόημα στο σύγχρονο στίχο ελληνικής γλώσσας και πρωτότυπου ήχου.

*Απαντάν ο Θανάσης Τζίνγκοβιτς και η Εύα Ντούρου*

 

Πώς γνωριστήκατε;
Ε.Ν.: Η κοινότητα των μουσικών στη Θεσσαλονίκη είναι μεγάλη και μικρή συγχρόνως. Υπάρχουν πολλές πολυκατοικίες με στούντιο, μπάντες μπαινοβγαίνουν κι όλοι λίγο πολύ γνωριζόμαστε κι έχουμε τζαμάρει μαζί, έχουμε βρεθεί σε συναυλίες και στέκια.
Κάπως έτσι γνωριστήκαμε στα μέσα των ’00s στην πολυκατοικία στο Βαρδάρη, όπου βρίσκεται το στούντιο μας μέχρι σήμερα. Με τους περισσότερους φυσικά παίζαμε ήδη σε διάφορα σχήματα μαζί, πριν δημιουργήσουμε την μπάντα.
Πως προέκυψε το όνομα Super Stereo;

 

Ε.Ν.: Από το πρώτο συνθετικό του ονόματος μιας αγαπημένης μας 90s brit pop μπάντας και από τον τίτλο ενός κομματιού μιας αγαπημένης μας 90s αμερικάνικης alternative μπάντας…

 

 

 

 

Έχετε δεχτεί την επιτυχία που θα θέλατε; Στοχεύετε
γενικότερα στην εμπορικότητα των δίσκων σας;
Θ.Τ.: Το να φτιάχνεις ένα δίσκο δεν είναι σα να φωνάζεις για τραπέζι τους φίλους σου στο σπίτι και να σκέφτεσαι τι αρέσει στον καθένα για να το μαγειρέψεις. Ένας δίσκος αποτελείται από κομμάτια που έχουν γραφτεί επειδή κάτι σε βασάνιζε, πήρες την κιθάρα σου κι έφτιαξες ένα τραγούδι κι αισθάνθηκες καλύτερα. Από κει και πέρα, όταν αποφασίζεις κάτι τέτοιο να το κυκλοφορήσεις προφανώς και σε ενδιαφέρει η ανταπόκριση του κόσμου και χαίρεσαι όταν αυτό αρέσει, όπως όταν οι καλεσμένοι σου λένε ότι τους άρεσε το φαγητό και ίσως πολύ παραπάνω. Αυτό είναι για μένα επιτυχία. Φυσικά αν η ανταπόκριση είναι τόσο μεγάλη που σημαίνει ότι βγάζεις και χρήματα απ᾽αυτό, με αποτέλεσμα η ζωή σου να γίνεται πιο εύκολη, τότε τόσο το καλύτερο. Αυτό όμως δεν είναι αυτοσκοπός, γιατί αν είναι αυτοσκοπός, τότε ένας δίσκος θα είναι σα να καλώ τους φίλους μου στο σπίτι και να μαγειρεύω ό,τι τους αρέσει. Και η επιτυχία θα είναι να ανοίξω ταβέρνα. (φυσικά το τι αντιλαμβάνεται κανείς σαν επιτυχία είναι κάτι το
υποκειμενικό…)
Ποιοι είναι οι καλλιτέχνες και τα είδη μουσικής που σας
δίνουν έμπνευση;

 

Ε.Ν.: Οι Beatles. Οι Beatles. Οι Beatles.

Και ο Beck, η tropicalia, ο Πουλικάκος κι ο Σιδηρόπουλος,
οι Air, ο Ηendrix, ο Marley, η space age pop, το theremin, ο
Jonathan Richman, ο Nick Drake, o Lou Reed, η ψυχεδέλεια, το
αμερικάνικο lo-fi, η αγαπημένη μας σαλονικιώτικη τριάδα Τρύπες-
Σπαθιά-Xaxakes κι άλλοι πολλοί.

 

Το δεύτερο άλμπουμ σας κυκλοφόρησε και σε βινύλιο. Πώς
πάρθηκε η απόφαση να κάνετε αυτήν την κίνηση; Είναι μια αγορά
που το ελληνικό κοινό κάνει εύκολα;
Ε.Ν.: Μας αρέσει να ακούμε την αγαπημένη μας μουσική σε βινύλιο, γιατί ο ήχος του είναι ζεστός, άμεσος και ζωντανός. Γι αυτό το λόγο θέλαμε και η δική μας μουσική να υπάρχει σ᾽ αυτή τη μορφή. Στην Ελλάδα, υπάρχει ένα μικρό, αλλά πιστό και φανατικό
κοινό που αγαπάει αυτή την κουλτούρα, που δεν αρκείται στο απεριόριστο downloading μεμονωμένων κομματιών και του αρέσει να ακούει ολόκληρους δίσκους. Γι αυτό αποφασίσαμε κι εμείς να κάνουμε αυτήν την κίνηση, παρ όλο το μεγάλο κόστος. Δεν μετανιώνουμε για την επιλογή μας γιατί ο δίσκος σαν αντικείμενο είναι διαχρονικό και δεν χάνει την αξία του.

 

 

Πόσος καιρός χρειάζεται περίπου για την ολοκλήρωση
ενός άλμπουμ;

 

Θ.Τ.: Εξαρτάται από τα standards που θέτεις. Όσο δεν υπάρχει κάποια εταιρία που να σου βάζει χρονικά περιθώρια, όπως συμβαίνει στην περίπτωσή μας, μπορείς να αφιερώσεις όσο χρόνο και υπομονή χρειάζεται για να ολοκληρωθεί μία παραγωγή. Εμείς ακολουθούμε την αργή μέθοδο, δίνουμε πολύ έμφαση στον ήχο μας, γράφουμε ξαναγράφουμε, αλλάζουμε πράγματα..Είναι μια διαδικασία που μπορεί να πάρει αρκετό καιρό…Κι επειδή όπως προείπα δεν έχουμε και κάποιο συμβόλαιο με μια εταιρία που εκτός από το να  βάζει χρονικά περιθώρια, αναλαμβάνει και τα έξοδα της παραγωγής, τότε καταλαβαίνεις πως αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στο να μη βγαίνει πάντα ένας δίσκος στην ώρα του.

 

Ποιο πιστεύετε πως είναι το πιο αντιπροσωπευτικό
σας κομμάτι;

 

Ε.Ν.: Αυτό το κομμάτι που έχει τις πιο πολλές προβολές στο youtube.

 

Τι νεότερο να περιμένουμε από εσάς;
Ε.Ν.: Τον τρίτο δίσκο μας που θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του 17 συνοδευόμενο φυσικά με live εμφανίσεις.

 

995091_692009824219945_3089199341968083430_n

 

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top