Πέτρος Κουμπλής: Δε θυμάμαι μέρα της ζωής μου χωρίς μουσική | Πάστα Φλώρα

Συνέντευξη στην Γιώτα Σταματάκου

Πέτρος Κουμπλής. Ένα φωτεινό αγόρι με θαλάσσια μάτια. Ένα Αυγουστιάτικο αγόρι που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο αθηναϊκό τοπίο. Σπούδασε και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, έχει γράψει δύο βιβλία, τη «Θεία Δική» και τα «12 ιστορίες που ονειρεύονται να γίνουν παραμύθια». Είναι συγγραφέας της θεατρική παράστασης «Ο Θεός βαριέται τώρα τελευταία», μια συγκινητική-υπαρξιακή κωμωδία, που είχε ανέβει στο Θέατρο 104. Ακόμα, έχει ενδώσει και στο σκηνοθετικό του ταλέντο μέσα από την παράσταση «Δεν είμαι φλαμίνγκο», το 2016. Ο Πέτρος έχει και τηλεοπτικό παρελθόν. Έχει υπάρξει συμπαρουσιαστής στην εκπομπή «Μένουμε Ελλάδα» της κρατικής τηλεόρασης, είχε αναλάβει την παρουσίαση της εκπομπής «Μπες στο κλίμα» και έχει αναδείξει τόπους μαζί με τη Σοφία Κωνσταντινίδου μέσα από το «Love and Travel». Για πολλά χρόνια ο Πέτρος χαρίζει τη φωνή, τις μουσικές γνώσεις και την όρεξή του στο ραδιόφωνο. Σήμερα, τον βρίσκουμε καθημερινά στον Red 96,3. Το σημαντικότερο ταλέντο, όμως, είναι ο χαρακτήρας του, η ανθρωπιά και οι ευαισθησίες του. Ένας δραστήριος, πολυμήχανος τύπος που, αν με ρωτάτε τι έχει μέσα στο κεφάλι του, θα σας έλεγα πολύχρωμα λαμπερά λουλούδια. Είναι το αγόρι που πάντα έχει μια ομορφιά να σου προσφέρει, μια ευγενική κουβέντα χωρίς σκοπό, είναι ο μικρός πρίγκιπας του σύγχρονου κόσμου.. Κι όμως, δεν υπερβάλλω. Ο Πέτρος έχει την ικανότητα της τρυφερότητας των παιδιών, που δεν ξεχωρίζει ανθρώπους και καταστάσεις. Έχει το θάρρος της ειλικρίνειας και την συγκινητική ικανότητα εκείνων που δεν κοπιάζουν για την ελπίδα, γιατί είναι οι ίδιοι.

SAVE_20190505_163405.jpeg


Μεγάλωσες στην Αθήνα. Πώς θυμάσαι εσύ τον παιδικό σου εαυτό;

Ένας μικρός ευτυχισμένος εαυτός. Παιχνίδι και διαρκής επιβεβαίωση του μεγαλείου της Φαντασίας. Ως μοναχοπαίδι, είχα πολλούς φίλους και πολλές ώρες με φίλο τον εαυτό μου.

Είσαι μοναχοπαίδι. Αναζήτησες ποτέ την αδελφική παρέα; Πιστεύεις ότι είναι απαραίτητη ή η ανάγκη της σχετίζεται με τη σχέση γονέων και περιβάλλοντος;

Τ’ αδέρφια σου τα αποκτάς στην πορεία της ζωής. Κι είμαι τυχερός που τελικά έχω αδέρφια. Τα δύο πιο πρόσφατα που απέκτησα, τα τελευταία χρόνια, είναι οι γονείς μου.

Ποια εικόνας του παρελθόντος διατηρείς αδιάκοπα στη μνήμη σου και την επαναφέρεις όταν πρέπει;

Να ζωγραφίζω πάνω στα σχολικά βιβλία μου. Ήταν η πινακοθήκη μου. Με ηρεμεί μέχρι σήμερα η σκέψη των άτακτων, ζωγραφισμένων βιβλίων μου – κι ας με μάλωναν τότε οι δάσκαλοι.

Ανέκαθεν ταξιδεύεις ή προκύψει μεγαλώνοντας;

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου ταξίδευα. Λόγω του επαγγέλματος του πατέρα μου, έπρεπε ν’ αλλάζουμε συνεχώς σπίτι. Έτσι έμαθα συνεχώς να συστήνομαι. Σε άγνωστους ανθρώπους. Μέχρι να γίνουν γνωστοί μου. Και μετά ξανά απ’ αρχή.Τα παιδικά μου χρόνια με έμαθαν ν’ αγαπώ τα ταξίδια, να είναι μέρος της ζωής μου, να προσαρμόζομαι συνεχώς σε διαφορετικές συνθήκες και ν’ αποζητώ αυτήν την αλλαγή, το μεγάλο σχολείο, που λέγεται ταξίδι. Και μέρος αυτού που είμαι, έγινε κι επάγγελμα.

Ποια πιστεύεις ότι είναι η βαθύτερη ανάγκη που καλύπτουν τα ταξίδια;

Είναι η συνέχεια της Φαντασίας μου.
Επιβεβαιώνουν και στην ενήλικη ζωή μου τους υπέροχους κόσμους που έχω τολμήσει να φανταστώ.

Οι τόποι είναι οι άνθρωποι ή οι άνθρωποι τόποι;

Τόποι, Άνθρωποι, Θεός. Μαζί. Ένα.

Τα ταξίδια είναι το ίδιο απολαυστικά χωρίς παρέα;

Ναι, μπορεί να είναι. Για κάποιον που αγαπά κι αντέχει τον εαυτό του.
Το ίδιο ισχύει και για το κομμάτι του εαυτού μας, που είναι ο άλλος.

Η Αθήνα πώς μυρίζει μέσα από ‘σένα;

Γεμιστά της μητέρας μου.


Είσαι άχρονος άνθρωπος. Εννοώ πως όποια χρονική εξάρτηση σου είναι αδιάφορη. Αντιμετωπίζεις με τον ίδιο τρόπο παιδιά και ενήλικες, παρελθόν και μέλλον. Αυτό είναι χαρακτήρας ή απόφαση;

Παρατήρηση κι Ενσυναίσθηση.

Η σχέση σου με τη μουσική είναι ισχυρή. Υπάρχει κάποιος ήχος, μελωδία ή ό, τι σχετικό που σε επηρεάζει έντονα;

Δε θυμάμαι μέρα της ζωής μου χωρίς μουσική. Αν δεν ακούσω, θα τη δημιουργήσω. Θα τραγουδήσω κάτι δικό μου, αυτοσχέδιο – και μάλλον άτεχνο.

Αν η μουσική ήταν γυναίκα, ποια θα ήταν και ποιο τραγούδι θα την έδειχνε ερωτευμένη;

Η Μουσική είναι η Σοφία, το κορίτσι μου και το τραγούδι της θα ήταν εκείνο που θα της έγραφα στο πιάνο κάποιο ξημέρωμα.

Η Μπρίλη είναι η πανέμορφη θυγατέρα, ένα ναζιάρικο σκυλάκι. Πιστεύεις πως μετά τη Μπρίλη και όλο το αίσθημα ευθύνης που ακολουθεί, ανέπτυξες πιο ισχυρούς δεσμούς με τα ζώα;

Πάντοτε λάτρευα τα ζώα, δε μπορώ να τα ξεχωρίσω απ’ την υπόλοιπη Ενότητα της ζωής μου. Η Μπρίλη είναι κανονικό μέλος της οικογένειας. Είναι η δασκάλα μου και συγχρόνως η θυγατέρα, όπως πολύ καλά λες κι εσύ.

Υπάρχουν άνθρωποι που ξεσπούν με τρομερή βία προς τα ζώα. Πώς πιστεύεις πως πρέπει να αντιμετωπίζονται τέτοια κοινωνικά σύνολα;

Είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που νιώθω πως δε μπορώ να συγκρατήσω τον θυμό μου. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Και δε μπορεί να υπάρξει η παραμικρή ανοχή.

Αν ήσουν λουλούδι, τί θα έλεγες στους ανθρώπους;

Ανθίστε! 

Εκείνοι τί θα απαντούσαν; 

Είμαστε πολύ απασχολημένοι, για να ανθίσουμε. Ας πηγαίνουν χαμένες όλες οι βροχές της μικρής ζωής μας.

Με ποια μαγικά ξορκίζεις τη μιζέρια και τον αρνητισμό;

Με την αγκαλιά. Και το παγωτό.


Η παιδικότητά αμελείται ή χάνεται αναπόφευκτα;

Ξεκάθαρα αμελείται. Και μαραζώνει.

Τί εμπεριέχει ο δικός σου ιδανικός κόσμος; 

Πολύ χορό. Γιατί δε χορεύω καλά. Και ζηλεύω.Να γίνω πιο ωφέλιμος στους άλλους ανθρώπους. Περνά η ζωή και κοιτώ την πάρτη μου. Κι αυτό δεν είναι ο εαυτός μου, η φαντασία που τόσο εμπιστεύομαι.

Είσαι ένας εξαιρετικά δραστήριος άνθρωπος. Έχεις καταπιαστεί με μεγάλη επιτυχία με πληθώρα πραγμάτων : συγγραφή θεατρικού έργου, βιβλία, ραδιόφωνο, τηλεόραση, παρουσιάσεις, ταξιδιωτικές εκπομπές κτλ. Δε θα σου ζητήσω να διαλέξεις, αλλά αν σε διάλεγε εσένα κάποιο από αυτά για ισόβιο δεσμό, ποιο θα ήταν;

Η συγγραφή.

Δουλεύεις περισσότερο απ’ όσο διασκεδάζεις; Πιστεύω πως έχεις βρει τη χρυσή τομή να διασκεδάζεις όταν εργάζεσαι, σωστά; 

Είμαι μεγάλος τεμπέλης. Κυρίως διασκεδάζω.

Στον Red βρήκες ένα κομμάτι σου;

Βρήκα επαγγελματισμό. Απέκτησα φίλους. Ονειρεύομαι την κάθε επόμενη εκπομπή μου.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια; 

Σε λίγες μέρες βγαίνει στον αέρα το Welove2travel.gr, η ταξιδιωτική πλατφόρμα που ετοιμάσαμε με τη Σοφία και τη Μπρίλη. Τα ταξίδια μας, οι ιστορίες μας κι όσα πραγματικά αγαπάμε. Φυσικά έχω πάντοτε στο συρτάρι θεατρικά, βιβλία, σενάρια που με περιμένουν, για να ζωντανέψουν.

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top