Το Lindos Youth αποτελεί την αξία ενός τόπου να εξελίσσεται | Πάστα Φλώρα

Συνέντευξη στην Γιώτα Μαστροσαββάκη

Το Lindos Youth είναι ένας αναπτυξιακός σύλλογος νεολαίας που δρα στην όμορφη κοινότητα της Λίνδου. Ο σύλλογος αποτελείται από νέα παιδιά με όρεξη και ανάγκη για την πολιτιστική και περιβαλλοντική στήριξη της κοινωνίας τους. Συνομιλήσαμε με τον πρόεδρο, Νίκο Παυλακίδη για τον ρόλο του συλλόγου, τα προβλήματα και τις ανάγκες της Λίνδου καθως και τα μελλοντικά σχέδια της ομάδας τους.


Τι είναι ο σύλλογος Lindos Youth και ποιοι κρύβονται πίσω από αυτή τη δράση;

To Lindos Youth είναι μία ανεξάρτητη διασυλλογική δράση αποκλειστικά από νέους με βασικό σκοπό τη συσπείρωση της νεολαίας της Λίνδου. Η ιδέα γεννήθηκε στην παρέα μας πριν από ένα χρόνο. Μιας παρέας που αποτελείται από παιδιά ηλικίας 20 έως και 24.


Περιβαλλοντικός καθαρισμός της Λίνδου από την ομάδα του Lindos Youth

Ποιο ήταν το ερέθισμα για τη δημιουργία ενός τέτοιου συλλόγου;

Η «διαφοροποίηση» ανάμεσα σε νέες και μεγαλύτερες ηλικίες. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο έχουμε ορίσει ως «ταβάνι» τα 32 έτη. Τα μέλη που συμπληρώνουν αυτή την ηλικία -ακόμα και τα ενεργά- αυτόματα  διαγράφονται.

Γιατί συγκεκριμένα τα 32;

Είναι κάτι που συνηθίζεται σε καταστατικά συλλόγων νεολαίας.

Ποια ήταν και είναι τα δικά σας πλάνα ανάπτυξης για την Λίνδο και πώς ξεκινήσατε τα πρώτα σας βήματα στην κοινότητα;

Η ιδέα για τη δημιουργία του συλλόγου γεννήθηκε πέρσυ τον Μάρτιο και υλοποιήθηκε στις 20 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς. Ξεκινήσαμε χωρίς συμβουλές από τοπικούς φορείς και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και εμπειρίας. Δεν μας άρεσε η καραμέλα «Για το καλό του χωριού», εμείς απλά θέλουμε η Λίνδος να πάει μπροστά. Όσον αφορά τα πλάνα μας είναι δύσκολο για τον κόσμο που δεν έχει ασχοληθεί ποτέ να γνωρίζει πως όταν δημιουργείται ένας σύλλογος σήμερα, δεν συνεπάγεται ότι την επόμενη είναι έτοιμος να οργανώσει. Καλώς εχόντων των πραγμάτων τον χειμώνα σκοπεύουμε στην πραγματοποίηση δωρεάν σεμιναρίων καθώς και στην ενεργή εθελοντική συμβολή μας στο κομμάτι της καθαριότητας.


Λίνδος
Λίνδος, Ρόδος

Τι προβλήματα θεωρείτε υπάρχουν και τι αλλαγές χρειάζονται για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του τόπου.

Έχουμε παρατηρήσει μια κληρονομική νοοτροπία, μια νοοτροπία πολλών χρόνων η οποία μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Γενικά μακροπρόθεσμα θέλουμε να εστιάσουμε περισσότερο στον διαπαιδαγωγικό τομέα γιατί πιστεύουμε πως όλα ξεκινάνε από εκεί, και με αυτό τον τρόπο να περάσουμε στην καταπολέμηση της σκουριασμένης νοοτροπίας.

Μεγάλο πρόβλημα επίσης θεωρούμε την επικοινωνία πολίτη-συλλόγου με τις διοικήσεις. Αυτό συμβαίνει χρόνια και για αυτό είχαμε τον δισταγμό να ζητήσουμε κάτι. Επίσης βασικά προβλήματα του χωριού όπου μπορούμε να βοηθήσουμε εμείς μελλοντικά, πιστεύουμε είναι το κοινοτικό ταμείο, κάτι το οποίο η κοινότητα της Λίνδου δεν διαθέτει. Από την αλλη διασυλλογικά, να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την κοινότητα οικονομικά, προχωρώντας δηλαδή στην υλοποίηση απαραιτήτων έργων, όπως είναι μια νέα μαρίνα μέχρι παροχή λαμπών μέσα στο χωριό.

Διαθέτει ο σύλλογος κάποια στρατηγική για τους τομείς βελτίωσης και την πραγματοποίηση αυτών των αλλαγών;

Κοίτα, έχει παρεξηγηθεί γενικά στην Ρόδο η σχέση συλλόγου με κοινότητα, δήμο, περιφέρεια και ούτω καθεξής. Ένας σύλλογος πολιτιστικής φύσης όπως εμείς, (παρόλη την επωνυμία μας, η ιδιότητα μας είναι και περιμένει, πολιτιστική αλλά και περιβαλλοντική) δεν συνεισφέρει μόνο στα κοινά του τόπου άλλα και στο να βγάλει πλάνο ύδρευσης ή και φώτων σε βασικά σημεία του τόπου. Το ότι είμαστε σε θέση να τα προτείνουμε στην διοίκηση, δεν σημαίνει ότι μπορούμε και να τα υλοποιήσουμε. Θεωρούμε πως κάθε σύλλογος πρέπει να λειτουργεί με βάση τις δικές του στρατηγικές και ανάγκες.


Δεντροφύτευση στο δημοτικό σχολείο Λίνδου

Το δικό μας ταμείο είναι στην διάθεση για όλες τις ανάγκες της Λίνδου ακόμα και για την προώθηση της. Στο χωριό παραδείγματος χάριν έχουμε  μεγάλο πρόβλημα με το κυκλοφοριακό. Εμείς ευελπιστούμε με την βοήθεια μας να συνεισφέρουμε στο να προσληφθούν αρμόδιοι που να μπορούν να ρυθμίσουν το τρέχον πρόβλημα άψογα.

Υπάρχει συλλογικότητα; Βλέπετε ανταπόκριση από τους συντοπίτες σας και δη από τα νέα παιδιά;

Έχουμε βρει πολλές φορές κλειστές πόρτες ή και μας τις έκλεισαν στην πορεία. Έχουμε δεχθεί γενικότερα πολύ κριτική, παρόλ’ αυτά είμαστε μια πολλή δυνατή ομάδα που δεν φοβάται και δεν δέχεται απειλές είτε έμμεσες, είτε άμεσες. Παρατηρήσαμε από αρκετούς κοινότες, όχι όλους φυσικά, κάτι σαν περιέργεια και «ζήλεια», του τύπου ποιοι είναι αυτοί και γιατί δημιουργήθηκαν. Δυστυχώς είναι πολύ παρεξηγημένοι οι σύλλογοι στο χωριό, πολλές φορές σε κοιτάνε ή σε αντιμετωπίζουν ως μια περίεργη παρουσία στο χωριό που απλά περιφέρεται και ζητάει πράγματα χωρίς λόγο ή σκοπό. Δεν γνωρίζω αν ήταν λάθος οι ενέργειες προηγούμενων συλλόγων, εμείς σαν Lindos Youth, ζητάμε χρήματα ως αντάλλαγμα. Καλώς ή κακώς χρειαζόμαστε ενίσχυση του ταμείου από την κοινότητα, πάντοτε όμως με αντάλλαγμα (πχ. κάποιος λαχνός με δώρο). Γνωρίζοντας πάντα ότι οι κοινότες το κάνουν για να στηρίξουν τον σύλλογο και το χωριό, και όχι τόσο για τον ίδιο τον λαχνό.

Υπάρχει εννοείται πάντα και η θετική ανταπόκριση. Παραδείγματος χάριν παρατηρήσαμε στην τελευταία δράση μας με το μίνι τουρνουά μπάσκετ μια μεγάλη ανταπόκριση παιδιών τα οποία δεν είναι εξολοκλήρου μέλη της ομάδας. Να θέλουν να βοηθήσουν από μόνοι τους χωρίς να τους έχουμε ζητήσει εμείς βοήθεια. Αυτό μας έκανε να νιώσουμε την περισσότερη χαρά.

Πάμε να μιλήσουμε για το μίνι τουρνουά μπάσκετ που ανέφερες πριν. Πως πήγε αυτό το project; Υπήρξε ανταπόκριση;

Ζώντας οι περισσότεροι από εμάς και χειμώνα στην Λίνδο παρατηρήσαμε ότι πολλοί κοινότες ασχολούνται με το μπάσκετ, έτσι και σκεφτήκαμε την ιδέα του τουρνουά, το να κάνουμε δηλαδή ένα τουρνουά που θα αρέσει στον κόσμο του χωριού. Παρόλ’ αυτά οι συμμετοχές δεν ήταν τόσο του χωριού, ο λόγος η αλήθεια δεν γνωρίζω. Από εκεί και πέρα είδαμε μια τεράστια συμμετοχή από κόσμο της Ρόδου και των γύρω περιοχών, μια συμμετοχή όπου ήρθε και αγκάλιασε αυτό το εγχείρημα. Ήταν μια διοργάνωση καθαρά δική μας από τον ήχο μέχρι την διάταξη των ομίλων. Νομίζω ότι αν ρωτήσετε συμμετέχοντες και θεατές θα λάβετε μια πολλή θετική γνώμη, είμαι σίγουρος για αυτό, παρόλες τις όποιες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, όπως τα καιρικά φαινόμενα.

Εν κατακλείδι είδαμε πως όταν έχεις θέληση και χέρια πετυχαίνεις τα πάντα χωρίς να χρειάζεσαι κάποια εμπειρία.


1st 3ON3 Basketball Tournament

Γιατί πρέπει να δημιουργούνται τέτοιες ομάδες και δράσεις.

Μιλώντας στα πλαίσια μικρών κοινωνιών, όπως η Λίνδος μας, ένας τόπος τουριστικός όπου όλοι εργάζονται το καλοκαίρι, και τα ταμεία του δημοσίου της είναι άδεια έως μηδαμινά, η δράση τέτοιων ομάδων είναι αναγκαία.

Στο να βοηθήσουν και να δώσουν χέρια σε μεγάλα έργα. Αυτά τα χέρια είναι είτε οικονομικά είτε πρακτικά, γιατί καλώς η κακώς ένας σύλλογος δεν βγάζει από μόνος του τεράστια ποσά κάθε χρόνο. Εκτός αν μιλάμε για την στήριξη εταιρικών συλλόγων που μπορούν να υποστηρίξουν τέτοια ποσά. Η παρατήρηση μας είναι πως όταν υπάρχει ένα καταστατικό πρέπει να τηρείται, καθώς για αυτό το λόγο δημιουργείται και εγκρίνεται. Δυστυχώς πολλοί συλλόγοι αψηφούν αυτό το καταστατικό κατά πολύ, κι αυτό είναι κακό για τους ίδιους γιατί έτσι χάνουν τον στόχο τους. Μακάρι κανένας σύλλογος να μην ξεφεύγει από τον σκοπό του και να βοηθάει στο σύνολο.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια και πλάνα του Lindos Youth;

Όπως ανέφερα και πιο πάνω δεν θα απαντήσω για όλα όσα σκεφτόμαστε, αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι μέσα στα πλάνα μας είναι σίγουρα, η προβολή του χωριού. Μέσα από αυτή την προβολή εννοούμε διαφήμιση αλλά και εκδηλώσεις που έχουμε στον νου μας να κάνουμε. Φιλοδοξούμε πάντοτε στο να τις πετύχουμε και προσπαθούμε καθημερινά. Από εκεί και πέρα χρειάζεται πολλή προσπάθεια και γνωριμίες, που αυτά τα βρίσκεις σε όλους τους χώρους, από τον επιχειρηματικό κόσμο έως και τον συλλογικό κόσμο.


Περιβαλλοντικός καθαρισμός της Λίνδου από την ομάδα Lindos Youth

Όσο αναφορά τις καθαριότητες θέλουμε σαν σύλλογος να πραγματοποιηθούν τρεις μεγάλες διασυλλογικές καθαριότητες. Τέλος θέλουμε να προβούμε σε σεμινάρια και ημερίδες σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό, για να εκπαιδευτούν οι συντοπίτες μας στις πρώτες βοήθειες.

Tip: Η Δημοτική Ενότητα Λίνδου βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της νήσου Ρόδου σε απόσταση 50χλμ. Αποτελεί μια από τις πιο όμορφες και ιστορικές τοποθεσίες της Ρόδου καθώς και πόλο έλξης για τους τουρίστες το καλοκαίρι.

Ανακάλυψε τις δράσεις του Lindos Youth εδώ & εδώ.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top