Το Νεανικόν στην Πάστα Φλώρα | Πάστα Φλώρα

Έντονες μυρωδιές, ωραία χρώματα, γεύσεις που σκάνε στο στόμα. Οι συνταγές του Άρη Σωτηρίου και το Νεανικόν βασίζονται πάνω σε φυσικές και υγιεινές τροφές και υλικά που θα απογειώσουν τα γλυκά σου. Το Νεανικόν δεν είναι ένα απλό Food Blog. Στο Νεανικόν κρύβεται η μαγεία της ζαχαροπλαστικής, της τυπογραφίας, της φωτογραφίας και όχι μόνο. Έλα μαζί μου να το ανακαλύψουμε.


Καλησπέρα Άρη και καλώς ήρθες στην Πάστα Φλώρα. Για αρχή να πούμε για όσους δεν σε γνωρίζουν πως έχεις σπουδάσει Πληροφορική και ασχολείσαι μέχρι και σήμερα με τον Προγραμματισμό. Ταιριάζει όμως ο προγραμματισμός με την ζαχαροπλαστική; Έχεις βρει στοιχεία που να συνδέουν αυτά τα δύο επαγγέλματα ή να βοήθησε το ένα να εξελίξεις το άλλο.

Καλησπέρα! Ευχαριστώ πολύ πολύ για την πρόσκληση!

oldtypography-2-1.jpgΝομίζω πως πρόκειται για δύο κόσμους παντελώς διαφορετικούς, ίσως θα μπορούσα να πω, πως τον πρώτο καιρό που προσπαθούσα να αποκωδικοποιήσω τις κλασσικές συνταγές και να αντιληφθώ την λογική της ζαχαροπλαστικής, πρακτικά εφάρμοζα την τεχνική του reverse engineering που χρησιμοποιούμε και  στην πληροφορική. Συγκεκριμένα μελετούσα μία συνταγή και επιχειρούσα να ανακαλύψω τον ρόλο (ή τους ρόλους) που έχει κάθε υλικό που εγώ δεν θεωρούσα καλό να φάω. Μετά δοκίμαζα να το αντικαταστήσω με κάτι άλλο πιο φυσικό και πιο θρεπτικό που όμως καλύπτει την ίδια ανάγκη, είτε σε επίπεδο γεύσης είτε σε επίπεδο αρχιτεκτονικής.  Αυτό βέβαια δεν λειτούργησε με την μία. Τον πρώτο καιρό είχα μονίμως αποτυχίες αλλά κρατούσα σημειώσεις με ότι δεν πήγαινε καλά. Μελετούσα και επιχειρούσα ξανά και ξανά. Σήμερα δεν βασίζομαι καθόλου σε κλασσικές συνταγές γιατί έχω εξοικειωθεί τόσο πολύ με τα υλικά που χρησιμοποιώ που πλέον σκέφτομαι απευθείας με βάση αυτά.

 

Γιατί ζαχαροπλαστική;

Πριν από 6-7 χρόνια αποφάσισα να αφαιρέσω εντελώς την ζάχαρη από τη διατροφή μου και να την αντικαταστήσω με καλύτερες επιλογές όπως πετιμέζι, μέλι, ξερά φρούτα και χαρουπόμελο.


Επειδή όμως τα γλυκά, πέρα από την γεύση που μας χαρίζουν, δημιουργούν μία θαλπωρή και μία γλυκιά ατμόσφαιρα, σκέφτηκα πως θα ήταν κρίμα να τα αφαιρέσω τελείως από την διατροφή μου. Έτσι σιγά σιγά άρχισα τα πειράματα και με τον καιρό η ζαχαροπλαστική έγινε το νέο αγαπημένο μου χόμπι.

 

Είσαι ένα πολύ δραστήριο άτομο, κυρίως με τα καλλιτεχνικά (φωτογράφος, food blogger, σκηνογράφος, τυπογράφος και πολλά άλλα). Πως είναι μια καθημερινή σου μέρα;

Οι καθημερινές μου στηρίζονται πάνω σε μία απαραίτητη ρουτίνα. Δηλαδή εργασία, λίγο γυμναστική, δουλειές στο σπίτι, χρόνος με δικούς μου ανθρώπους, ετοιμασία φαγητού, ύπνος και ξεκούραση. Με το Νεανικόν ασχολούμαι ελάχιστα μες στην εβδομάδα, αλλά το σαββατοκύριακο το αφιερώνω σχεδόν ολοκληρωτικά σε αυτό. Το ίδιο και όλες τις αργίες και τις άδειες. Είναι μία δραστηριότητα που αγαπώ υπερβολικά η οποία με πλημμυρίζει με αισιοδοξία.

Επειδή όμως μέσα στο context του Νεανικόν έχω πολλούς ρόλους προσπαθώ να μην φοράω ταυτόχρονα πολλά από τα «καπέλα» μου.

Προγραμματίζω πχ. μία ή δύο μέρες το μήνα να κάνω μόνο φωτογραφίσεις, κάποιες άλλες μέρες να ασχοληθώ με την συνταγή ενώ τις υπόλοιπες να εργαστώ στις κατασκευές. Και πάλι βέβαια δύσκολα κρατώ τις ισορροπίες αλλά πραγματικά είμαι ικανός την Κυριακή να ξυπνήσω 6 ώρα το πρωί για να προλάβω όλα όσα θέλω να κάνω!

 

Πως προέκυψε το Νεανικόν; Πρέπει να πω πως έχεις κάνει εξαιρετική δουλεία. Σίγουρα θα σου ήταν εύκολο στο κομμάτι της δημιουργίας της ιστοσελίδας λόγω και του επαγγέλματος σου. Ήταν όμως μια ασχολία, που ήθελες ανέκαθεν; Να μοιράζεσαι τις δημιουργίες σου με τον κόσμο;

Η ονομασία Νεανικόν προέκυψε από την άποψη, πως η δημιουργικότητα μας κρατά για πάντα νέους.

46187606_2230546883893009_3505625278489559040_n.jpg

Αρχικά βέβαια, πήρε την μορφή ενός food blog αλλά στην συνέχεια εξελίχθηκε σε ένα «ολόκληρο κόσμο». Θα έλεγα πως δεν χρειάζονται γνώσεις προγραμματισμού για να στήσει σήμερα κάποιος ένα blog. Σαφώς πρέπει να αντιλαμβάνεται κάποια στοιχειώδη τεχνικά θέματα αλλά το ίδιο το εργαλείο (WordPress) είναι αρκετά απλό ως προς την χρήση. Στο μόνο που νομίζω ελάχιστα με βοήθησαν οι γνώσεις μου ήταν να επέμβω στο theme και να το απλοποιήσω. Πριν 5 χρόνια υπήρχε ακόμα η άποψη πως ένα site πρέπει να είναι μαξιμαλιστικό σε ύφος και περιεχόμενο, ώστε να κερδίζει το κοινό. Εγώ τότε είχα αντίθετη άποψη (και σήμερα νομίζω επιβεβαιώθηκα μιας και το απλό είναι trend) και άρχισα να αφαιρώ βασικά elements όπως το menu, banners, footers, tiles, widgets, backgrounds καταλήγοντας σχεδόν σε ένα λευκό καμβά. Αυτό αφενός με βόλεψε στην συντήρηση του site αλλά σταδιακά κέρδισε και τους αναγνώστες, που πλέον αισθάνονται «πνιγμένοι» μέσα σε ένα κορεσμένο web από ανούσιες πληροφορίες και κακή αισθητική.

Όσον αφορά στο τελευταίο ερώτημα, νομίζω πάντα ήμουν δημιουργικός και πολύ παραγωγικός. Σίγουρα η δυνατότητα να μοιράζομαι τον δικό μου κόσμο αλλά και να ανακαλύπτω υπέροχους κόσμους άλλων δημιουργών, μέσα από το Internet και τα Social Media, έδωσε άλλη ορμή στην δημιουργικότητά μου!

Η ιδεολογία και η ατμόσφαιρα που η αποπνέει η ιστοσελίδα σου είναι vintage. Θυμίζει εποχή 20′. Πιστεύεις ότι αυτή η  αισθητική βοηθάει να αναδείξει περισσότερο την δουλειά σου;

Όχι τόσο, απλά λατρεύω την αισθητική των δεκαετιών από το 20 μέχρι και το 60. Δεν προσπαθώ να την αναπαράγω ούτε την νοσταλγώ. Άλλωστε αυτό θα ήταν αδύνατο αφού δεν έχω ζήσει σε αυτά τα χρόνια. Στην πραγματικότητα επηρεάζομαι από τις εικόνες που παρατηρώ και με την φαντασία μου δημιουργώ μία δική μου εποχή, που τελικά συνδυάζει το παρελθόν, το παρόν και ίσως λίγο και το μέλλον. Και ας φαίνεται έντονα νοσταλγική.

Τι είναι το Νεανικόν paperie;

Είναι η πρώτη προσπάθεια να διαθέσω τις καλλιτεχνικές μου δημιουργίες. Αφορά κυρίως ευχετήριες κάρτες και τετράδια που παράγω με ένα μικρό τυπογραφικό πιεστήριο εποχής και άλλα παλιά εργαλεία που βρήκα στο Μοναστηράκι. Πλέον έχω και μία παλιά ραπτομηχανή με την οποία κατασκευάζω tote-bags, καπέλα και εσπαντρίγιες. Αισθάνομαι τόσο όμορφα για αυτό το εγχείρημα και χαίρομαι να το βλέπω να εξελίσσεται!

Ποιο υλικό δεν αποχωρίζεσαι από την κουζίνα σου.

Τα φρούτα, χωρίς αυτά δεν ζω!

Αγαπημένη συνταγή;

Τελευταία το banoffee!

(www.neanikon.gr/banoffee )

Θυμάσαι ποιο ήταν το πρώτο γλυκό που έφτιαξες;

Κάτι που θύμιζε πάστα φλώρα. Στο blog βέβαια το πρώτο γλυκό που ανέβασα ήταν η αγαπημένη μου Συκομαϊδα.

(www.neanikon.gr/sikomaida/)

Τι είναι η ζαχαροπλαστική για σένα;

Άλλη μία μορφή δημιουργίας που μου προσφέρει την χαρά να ετοιμάσω ένα νόστιμο γλυκάκι με υλικά που ξέρω και αγαπώ.

Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με την ζαχαροπλαστική; 

Να υλοποιεί αποκλειστικά τις συνταγές μου (γέλια)! Υπερβάλω, θα έλεγα να ξεκινήσει με απλά γλυκάκια, να χρησιμοποιεί θρεπτικά υλικά, να τηρεί ακριβώς τις δοσολογίες – εκτός αν συνειδητά θέλει να πειραματιστεί, να μην απογοητευτεί από αποτυχίες και να προσπαθεί ξανά.

Γιατί στο τέλος θα καταφέρει σίγουρα να δημιουργήσει κάτι απολαυστικό!

 

35542622_2114226155525083_5241293293051969536_n.jpg

 

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top