Η ηθοποιός Στεφανία Δράκου της παράστασης “Μάλιστα κύριε Ζαμπέτα” στη Πάστα Φλώρα

Συνέντευξη στη Δώρα Αναστασίου

Η Στεφανία Δράκου είναι μια νέα πολλά υποσχόμενη ηθοποιός. Αυτή την περίοδο μας χαρίζει μια από τις καλύτερες ερμηνείες της στη μουσικοθεατρική παράσταση “Μάλιστα κύριε Ζαμπέτα” και μας συστήνεται σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Πάστα Φλώρα.

press1.jpg


Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την υποκριτική;

Ο χώρος του θεάτρου με συνάρπαζε από μικρή. Βλέποντας παραστάσεις και συμμετέχοντας σε σχολικά δρώμενα άρχισα να συνειδητοποιώ ότι και εγώ θα ήθελα να ήμουν μέρος σε αυτήν την «Μαγική Διαδρομή». ´Έτσι σιγά-σιγά ξεκίνησα να φαντάζομαι τον εαυτό μου επί σκηνής και με αυτόν τον τρόπο  πήρα την απόφαση να σπουδάσω στην Ανώτερη Δραματική Σχολή Αθηνών Γιώργου Θεοδοσιάδη. Κάπως έτσι το ταξίδι μου ξεκίνησε.

Στην Ελλάδα του σήμερα όπου αντιμετωπίζουμε μια γενικευμένη κρίση τόσο από οικονομικής πλευράς όσο και από πλευράς αξιών που επηρεάζει και αφορά όλους μας, πόσο προσιτό είναι για έναν νέο καλλιτέχνη να πραγματοποιήσει το όνειρό του;

Για μένα το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις και να μην το βάζεις κάτω. Πέρασα μια περίοδο, όπως όλοι μας, δεν έβρισκα δουλειά στο χώρο και εργάστηκα σε άλλους τομείς, αλλά ποτέ δε σταμάτησα να σκέφτομαι ποιος ήταν ο πρωταρχικός μου στόχος και να προσπαθώ κάθε μέρα να τον φτάσω. Πολλές φορές έλεγα στον εαυτό μου για να πάρω δύναμη, ότι θα έρθει αυτό που θες και μην τα παρατάς. Γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεις οποιαδήποτε δουλειά στις μέρες μας, πόσο μάλλον στο χώρο των θεαμάτων. Έτσι λοιπόν με Επιμονή, Υπομονή προσπάθησα να συνεχίσω να εξελίσσομαι και να δουλεύω για αυτό που ονειρεύομαι.

Ο ηθοποιός είναι ένας καλλιτέχνης που υποδύεται ένα πρόσωπο θεατρικού, τηλεοπτικού ή κινηματογραφικού έργου και ο οποίος πρέπει να αποδώσει τα διανοήματα, τα συναισθήματα και το χαρακτήρα του εκάστοτε ήρωα που ερμηνεύει. Πέρα από το ταλέντο το οποίο είναι φυσικό χάρισμα, ποια άλλα χαρακτηριστικά πρέπει να έχει κάποιος για να ασκήσει το επάγγελμα του ηθοποιού;

Προσωπικά ο ηθοποιός είναι ένας «εργάτης» ο οποίος οφείλει καθημερινά να καλλιεργεί τα εκφραστικά του μέσα. Φυσικά χρειάζεται επιπλέον, πολύ διάβασμα, προσπάθεια, έρευνα και καθημερινή τριβή με μεγάλους συγγραφείς. Νιώθω ότι εξέλιξη έρχεται μόνο μέσα από την Γνώση. Βέβαια, ας μην ξεχνάμε και τον παράγοντα τύχη.

Οι νέοι ηθοποιοί πλέον καλούνται να είναι άψογοι σε τρεις τομείς, στο λόγο, τη μουσική και την κίνηση. Πέρα από καλοί ηθοποιοί πρέπει να είναι σωστοί τραγουδιστές, και καλοί χορευτές. Σε έναν χώρο άκρως ανταγωνιστικό όπως είναι αυτός του θεάτρου με μεγάλη προσφορά και ζήτηση στις μέρες μας, θεωρείτε ότι ως επάγγελμα παραμένει βιώσιμο;

Κακά τα ψέματα, στην εποχή που ζούμε για να μπορέσει να επιβιώσει κάποιος μπορεί να χρειαστεί να κάνει παραπάνω από μια δουλειά. Παρόλα αυτά οποιοδήποτε εξαντλητικό ωράριο γίνεται ευκολότερα ανεκτό, αν διατηρείς μέσα σου τον ενθουσιασμό και την ελπίδα για την ίδια την ζωή.

IMG_20190530_134348

Αυτό το διάστημα συμμετέχετε στη θεατρική παράσταση “Μάλιστα κύριε Ζαμπέτα”. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Παρακολουθώ χρόνια τις υπέροχες δουλειές του Κυρίου Πέτρου Ζούλια. Έχοντας την τιμή να τον έχω δάσκαλο μου στη σχολή, μου γεννήθηκε μία τεράστια επιθυμία να δουλέψω μαζί του, γιατί πραγματικά αυτός ο άνθρωπος είναι σκέτη έμπνευση. Όταν έγινε η οντισιόν για την παράσταση «Μάλιστα Κύριε Ζαμπέτα», με επέλεξαν δίνοντας μου την ευκαιρία να μαθητεύσω με έναν αξιόλογο σκηνοθέτη και σπουδαίους συντελεστές του χώρου.

Πείτε μας λίγα λόγια για το ρόλο σας.

Υποδύομαι την κόρη του Ζαμπέτα, την Καίτη, μία δυναμική, ανεξάρτητη γυναίκα, Με τρομερή αδυναμία στον μπαμπά της. Αυτός ο ρόλος όπως και όλοι άλλοι περνάει από όλες τις ηλικιακές φάσεις, πράγμα πολύ ενδιαφέρον για έναν ηθοποιό και συνάμα πολύ απαιτητικό. Θυμάμαι την πρώτη φορά που γνώρισα την κυρία Καίτη Ζαμπέτα σκεφτόμουν πόσο περίεργο μπορεί να είναι για κάποιον, να βλέπει τον εαυτό του να τον υποδύεται κάποιος άλλος επί σκηνής, αλλά και πόσο περίπλοκο ήταν για μένα να βλέπω αυτό τον άνθρωπο που είχα κληθεί να ερμηνεύσω. Σχεδόν μεταφυσικό.

Ποια είναι για σας την καλύτερη στιγμή της παράστασης; Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο βασικότερος λόγος που θα πρέπει κάποιος να έρθει να τη δει;

Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί ποια μπορεί να είναι καλύτερη στιγμή της παράστασης, αλλά είναι απίστευτο το πως ο σκηνοθέτης μας Πέτρος Ζούλιας έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα πακέτο συναισθημάτων. Δεν είναι τυχαίο που κάθε βράδυ το κοινό χειροκροτούσε όρθιο συγκινημένο μετά το τέλος της παράστασης. Το μαγικό στοιχείο της παράστασης μας νομίζω ότι είναι η εναλλαγή των εικόνων ανάμεσα στην νοσταλγία της παλιάς Αθήνας μέσα από τις αυθεντικά ελληνικές μουσικές του Γιώργου Ζαμπέτα Με το μπουζούκι του ταξιδεύοντας στις λαϊκές γειτονιές που γεννούσαν ανθρώπους γεμάτους τιμιότητα, αγάπη, αφοσίωση και ανθρωπιά ζώντας μέσα στη φτώχεια και τον πόλεμο. Παράλληλα το κέφι, το χιούμορ και το τραγούδι είναι ένα βασικό συστατικό της παράστασης, όπως μάλλον και τις ίδιες μας της ζωής, παρά τις δυσκολίες της.

IMG_20190530_134331

Φεύγοντας ο θεατής από το θέατρο τι είναι αυτό που θέλετε να έχει κρατήσει από την παράσταση;

Φαντάζομαι πολύ συχνά το θεατή που μας χάρισε το χρόνο του και ήρθε να μας δει όταν φεύγει, να φεύγει μένα «Αχ» Χαράς και παρηγοριάς, Έχοντας ακούσει όλα αυτά τα τραγούδια που από στιγμές ζωής, τόσο αυθεντικά έχει γράψει Ζαμπέτας και μιλάνε τόσο με τη ζωή όλων μας, τον έρωτα, την μοναξιά, την απώλεια (Και τα δειλινά, μια φωνή μου ψιθυρίζει μυστικά δε θα γυρίσεις πια…), τη νιότη. Θα ήθελα να φεύγει και να λέει αχ μωρέ πόσο όμορφη είναι η ζωούλα μας «τι γλυκιά και τι πικρή» όπως λέει και ο Ελύτης.

Στην παράσταση συμμετέχουν πολλοί σπουδαίοι ηθοποιοί. Τι είναι αυτό που αποκομίσατε από τη συνεργασία μαζί τους;

Μπαίνοντας σε μία ομάδα με τόσο σπουδαίους και καταξιωμένους ηθοποιούς και μουσικούς, όλοι εμείς οι νεότεροι ερμηνευτές της παράστασης, νιώσαμε την στήριξη και την καθοδήγηση απ´ την αρχή των προβών. Ο καθοριστικός ρόλος του σκηνοθέτη μας Πέτρου Ζούλια, με έκανε να νιώσω ασφάλεια και σιγουριά στα πρώτα βήματά μου στο χώρο του θεάτρου. Κατά τη διάρκεια των προβών, όλοι τους με δίδαξαν τον επαγγελματισμό την πειθαρχία, την αποδοχή στα λάθη μου και όλα όσα χρειάζονται για να επιτευχθεί ο κοινός μας στόχος. Τους ευχαριστώ από καρδιάς ,για αυτό το αγκάλιασμα και την ξεχωριστή εμπειρία που μου χάρισαν.

Αναμφισβήτητα η φιλία είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη ζωή μας. Άλλοι ενστερνίζονται πως στον καλλιτεχνικό χώρο δε μπορούν να γεννηθούν πραγματικές φιλίες και άλλοι πως μπορούν. Η δική σας άποψη ποια είναι;

Από την μικρή μου εμπειρία στο χώρο αυτόν, η φύση της δουλειάς απαιτεί αρκετές ώρες να συνυπάρχεις και να προσπαθείς να χτίσεις μία σχέση για τις ανάγκες του έργου. Αυτόματα αυτό σε οδηγεί να αισθανθείς την ομάδα σαν δεύτερη οικογένεια σου (ή τουλάχιστον εγώ έτσι το αισθάνομαι). Με κάποια μέλη της θα έρθεις πιο κοντά, ενώ με κάποια άλλα θα προσπαθήσεις να βρεις κοινό κώδικα. Στην συγκεκριμένη συνεργασία, έχω νιώσει τους περισσότερους ανθρώπους κοντά μου και με κάποιους έχω αναπτύξει φιλική σχέση, πράγμα που με γεμίζει αισιοδοξία για τις φιλικές σχέσεις στο χώρο του θεάτρου.

Προτιμάτε να υποδύεστε ρόλους οι οποίοι να είναι κοντά στην προσωπικότητά σας ή είστε πρόθυμη να πειραματίζεστε και με κόντρα σε εσάς ρόλους;

Δεδομένου ότι τώρα ξεκινάω τα πρώτα μου βήματα στο χώρο, θα ήθελα πολύ να δοκιμαστώ σε διαφορετικούς ρόλους, δίνοντας μου την ευκαιρία να εξελιχθώ.

Οι άνθρωποι είμαστε οι επιλογές μας. Το θέατρο σαν δική σας επιλογή σας περιόρισε στην προσωπική σας ζωή; Θυσιάσατε ποτέ μια προσωπική για μια επαγγελματική στιγμή;

Πιστεύω ότι κάθε εργασιακός χώρος απαιτεί χρόνο και αφοσίωση όπως και προσωπική ζωή. Στη ζωή μου προσπαθώ να βρω την ισορροπία έχοντας την τύχη να έχω δίπλα μου ανθρώπους με κατανόηση.

Πέρα από το θέατρο ασχολείστε αυτό το διάστημα και με κάτι άλλο;

Παράλληλα, σπουδάζω Ψυχολογία, ένας τομέας με φοβερό ενδιαφέρον, που προσωπικά μου δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσω διάφορα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Ποιο είναι το όνειρο εκείνο που θα σας έκανε ευτυχισμένη;

Πάνω απ’ όλα ελπίζω να έχω υγεία, για να συνεχίσω να προσπαθώ για τους προσωπικούς μου και επαγγελματικούς στόχους. Όνειρο μου είναι να ξυπνάω το πρωί με όρεξη και να κοιμάμαι το βράδυ με ικανοποίηση.

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες του Πάστα Φλώρα;

Στέλνω μια ευχή για υγεία και εσωτερική γαλήνη για όλους μας και εύχομαι να έχουμε ένα υπέροχο καλοκαίρι και να συναντηθούμε σε κάποιο μέρος της Ελλάδας, που θα περιοδεύσουμε με την παράσταση «Μάλιστα Κύριε Ζαμπέτα», έχοντας την τιμή να σας γνωρίσω από κοντά.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top