Νέος παγκόσμιος χάρτης ρύπανσης της ατμόσφαιρας προκαλεί ανησυχία

Το Descartes Labs έδωσε στη δημοσιότητα έναν παγκόσμιο χάρτη ατμοσφαιρικής ρύπανσης και σε αυτόν φαίνεται ξεκάθαρα η συγκέντρωση της ρύπανσης γύρω από οικισμούς και βιομηχανίες. Το διοξείδιο του αζώτου το οποίο προκαλεί όξινη βροχή, νέφος και προβλήματα πνευμόνων είναι κυρίαρχο παντού και ενώ υπάρχουν και φυσικές εκπομπές αυτού, οι άνθρωποι είναι οι κύριοι ρυπαντές.

Βλέπετε ένα χάρτη που δείχνει πράγματα που καίγονται. – Laura Mazzaro, μηχανικός περιβάλλοντος στο Descartes

Τα δεδομένα προέρχονται από το δορυφόρο Sentinel 5P που εκτοξεύτηκε τον Οκτώβριο του 2017 για να παρακολουθεί την ατμόσφαιρα. Συννεφιασμένες μέρες και χαμηλής ανάλυσης εικόνες εξαιρέθηκαν από τη σύνθεση του χάρτη, ώστε να είναι όσο πιο αντιπροσωπευτικός γίνεται στο μέσο όρο συγκέντρωσης διοξειδίου του αζώτου στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Να σημειώσουμε πως το διοξείδιο του αζώτου δε διατηρείται πολύ στην ατμόσφαιρα, ώστε να μπορέσει να ταξιδέψει μακριά από εκεί που παράγεται. Έτσι, όπως βλέπουμε στο χάρτη, παράγεται πάνω από πόλεις, ενώ υπάρχουν και κάποιες απροσδόκητες πηγές, όπως διεθνή δρομολόγια πλοίων και βιομηχανικές πόλεις στη μέση του πουθενά.

Πηγή: https://unboxholics.com/news/tech/60871-neos-pagkosmios-chartis-molynsis-tis-atmosfairas-prokalei-anisychia

See Also
View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top