Συστατικά για 12 μερίδες
Για τη τάρτα
- 380 γρ. αλεύρι
- 2 αυγά
- 100 γρ. άχνη ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
- 190 γρ. βούτυρο
Για τη κρέμα βανίλιας
- 750 γρ. γάλα
- 2 αυγά
- 225 γρ. ζάχαρη
- 75 γρ. αλεύρι
- 50 γρ. νισεστέ
- 75 γρ. βούτυρο
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
Για το γαρνίρισμα
- 500 γρ. φράουλες
- Κορυφές δυόσμου
Τρόπος Παρασκευής
Για τη τάρτα
- Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη στο μίξερ.
- Μόλις αφρατέψει το βούτυρο, προσθέτουμε και τα αυγά, ένα ένα.
- Προσθέτουμε έπειτα όλα τα στερεά μας υλικά που τα έχουμε ανακατέψει.
- Μόλις το μείγμα μας γίνει ζύμη, τη κάνουμε μια μπάλα, τη τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Ανοίγουμε τη ζύμη μας με ένα πλάστη σε στρόγγυλο σχήμα και τη βάζουμε μέσα σε βουτυρωμένη στρόγγυλη φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 23 εκ. .
- Την τρυπάμε με ένα πιρούνι, βάζουμε λαδόκολλα κομμένη σε στρόγγυλο σχήμα και ρίχνουμε όσπρια για βάρος.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για περίπου 15 λεπτά.
- Έπειτα αφαιρούμε το βάρος και ψήνουμε για ακόμη 5 λεπτά ώστε να πάρει χρώμα.
- Αποσύρουμε από το φούρνο και μόλις κρυώσει τη ξεφορμάρουμε.
Για τη κρέμα
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα χειρός τα αυγά, τη ζάχαρη, το νισεστέ, το αλεύρι και το 1/3 από το γάλα.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο γάλα και το αφήνουμε να βράσει, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας σταδιακά.
- Όταν βράσει το γάλα προσθέτουμε το μείγμα που έχουμε στο μπολ και ανακατεύουμε συνεχώς.
- Μόλις πήξει η κρέμα μας και βγάλει την πρώτη φουσκάλα, δοκιμάζουμε για να δούμε αν είναι έτοιμη και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και την βανίλια.
- Την απλώνουμε σε ένα ταψί και στρώνουμε από πάνω μεμβράνη, η οποία να εφάπτεται με την κρέμα και την τοποθετούμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Για το γαρνίρισμα
- Ανακατεύουμε την κρέμα με ένα σύρμα χειρός για να αφρατέψει.
- Γεμίζουμε την τάρτα μας με τη κρέμα.
- Κόβουμε τις φράουλες στη μέση και της απλώνουμε από πάνω.
- Γαρνίρουμε με κορυφές δυόσμου.
Συνταγή από τον Μιχάλη Σαραφίδη