Φορμαριστό τσουρέκι με λεμόνι και επικάλυψη σοκολάτας | Πάστα Φλώρα

Συστατικά για 12 μερίδες 

Για το τσουρέκι

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 3 κρόκους αυγών 
  • 150 γρ. ζάχαρη 
  • 3 γρ. μαστίχα 
  • 7 γρ. μαχλέπι 
  • 5 γρ. κακουλέ 
  • 25 γρ. μαγιά νωπή 
  • 250 γρ. γάλα χλιαρό 
  • 75 γρ. βούτυρο λιωμένο 

Για τη κρέμα λεμονιού 

  • 1 αυγό 
  • 60 γρ. ζάχαρη 
  • 40 γρ. χυμό λεμόνι 
  • Ξύσμα από ½ λεμόνι 
  • 50 γρ. βούτυρο 

Για την επικάλυψη σοκολάτας 

  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 400 γρ. λευκή σοκολάτα 
  • 50 γρ. βούτυρο 
  • 100 γρ. κουβερτούρα λιωμένη 


Τρόπος Παρασκευής

Για τη κρέμα 

  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Μόλις δέσει η κρέμα, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και κρατάμε στην άκρη να κρυώσει.

Για το τσουρέκι

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα, τη μαγιά, ένα κουταλάκι του γλυκού από τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και κρατάμε στην άκρη για 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Χτυπάμε στο μπλέντερ τη μαστίχα, το μαχλέπι, το κακουλέ, με 2 κ.σ. από τη ζάχαρη για να διαλυθούν καλά.
  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα και προσθέτουμε τους κρόκους, την υπόλοιπη ζάχαρη, το μείγμα με τη μαστίχα, το βούτυρο και το μείγμα της μαγιάς.
  • Ανακατεύουμε από μέσα προς τα έξω, μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
  • Εάν κολλάει προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι.
  • Την βάζουμε σε ένα μπολ σκεπασμένη με πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα σε ζεστό περιβάλλον. 
  • Στη συνέχεια ανοίγουμε τη ζύμη σαν μπαστούνι και την κόβουμε σε 8-10 κομμάτια.
  • Βάζουμε μια κουταλιά από την κρέμα στο κάθε κομμάτι και τα βάζουμε το ένα πάνω από το άλλο.
  • Στρώνουμε μια φόρμα με λαδόκολλα και την βάζουμε να κάτσει όρθια.
  • Βάζουμε προσεκτικά τον ‘’πύργο’’ μέσα, κατεβάζουμε τη φόρμα και αφήνουμε το τσουρέκι μας να φουσκώσει για 30 λεπτά.
  • Ψήνουμε στους 170οC για περίπου 30 λεπτά.
  • Το βγάζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε. 

Για την επικάλυψη σοκολάτας

  • Βάζουμε την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί πολύ καλά.
  •  Ψιλοκόβουμε τη λευκή σοκολάτα και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Ρίχνουμε τη ζεστή κρέμα γάλακτος μέσα και αφήνουμε για 10 δευτερόλεπτα.
  • Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός ή με το μπίμερ μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  • Γλασάρουμε το τσουρέκι μας και κάνουμε γραμμές με την κουβερτούρα, χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι.

 

Συνταγή από τον Μιχάλη Σαραφίδη

Για περισσότερες συνταγές: https://linktr.ee/comfortfood_gr

See Also
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top