Συστατικά για 12 μερίδες
Για το τσουρέκι
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κρόκους αυγών
- 150 γρ. ζάχαρη
- 3 γρ. μαστίχα
- 7 γρ. μαχλέπι
- 5 γρ. κακουλέ
- 25 γρ. μαγιά νωπή
- 250 γρ. γάλα χλιαρό
- 75 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για τη κρέμα λεμονιού
- 1 αυγό
- 60 γρ. ζάχαρη
- 40 γρ. χυμό λεμόνι
- Ξύσμα από ½ λεμόνι
- 50 γρ. βούτυρο
Για την επικάλυψη σοκολάτας
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 400 γρ. λευκή σοκολάτα
- 50 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
Τρόπος Παρασκευής
Για τη κρέμα
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Μόλις δέσει η κρέμα, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και κρατάμε στην άκρη να κρυώσει.
Για το τσουρέκι
- Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα, τη μαγιά, ένα κουταλάκι του γλυκού από τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και κρατάμε στην άκρη για 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
- Χτυπάμε στο μπλέντερ τη μαστίχα, το μαχλέπι, το κακουλέ, με 2 κ.σ. από τη ζάχαρη για να διαλυθούν καλά.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα και προσθέτουμε τους κρόκους, την υπόλοιπη ζάχαρη, το μείγμα με τη μαστίχα, το βούτυρο και το μείγμα της μαγιάς.
- Ανακατεύουμε από μέσα προς τα έξω, μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
- Εάν κολλάει προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι.
- Την βάζουμε σε ένα μπολ σκεπασμένη με πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα σε ζεστό περιβάλλον.
- Στη συνέχεια ανοίγουμε τη ζύμη σαν μπαστούνι και την κόβουμε σε 8-10 κομμάτια.
- Βάζουμε μια κουταλιά από την κρέμα στο κάθε κομμάτι και τα βάζουμε το ένα πάνω από το άλλο.
- Στρώνουμε μια φόρμα με λαδόκολλα και την βάζουμε να κάτσει όρθια.
- Βάζουμε προσεκτικά τον ‘’πύργο’’ μέσα, κατεβάζουμε τη φόρμα και αφήνουμε το τσουρέκι μας να φουσκώσει για 30 λεπτά.
- Ψήνουμε στους 170οC για περίπου 30 λεπτά.
- Το βγάζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε.
Για την επικάλυψη σοκολάτας
- Βάζουμε την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί πολύ καλά.
- Ψιλοκόβουμε τη λευκή σοκολάτα και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
- Ρίχνουμε τη ζεστή κρέμα γάλακτος μέσα και αφήνουμε για 10 δευτερόλεπτα.
- Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός ή με το μπίμερ μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Γλασάρουμε το τσουρέκι μας και κάνουμε γραμμές με την κουβερτούρα, χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι.
Συνταγή από τον Μιχάλη Σαραφίδη
Για περισσότερες συνταγές: https://linktr.ee/comfortfood_gr