Μένουμε σπίτι και μαγειρεύουμε ψαρόσουπα | Πάστα Φλώρα

Συνταγή Γιώργος Αναστασιάδης

Απόδοση: [Μερίδες 4-6]

Χρόνος προετοιμασίας: [30′]

Συνολικός χρόνος: [1 ώρα]

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Φρέσκα ψάρια: χριστόψαρο, σκορπίνα ή ροφό  [1 ½ – 2 κιλά]

Κρεμμύδια 3 μέτρια (χαραγμένα στα 4)

Καρότα 4 ολόκληρα

Πατάτες 4 μέτριες (κομμένα στα 4)

Σέλερι 3 κλωναράκια ολόκληρα

Σέλινο ½ ματσάκι

Ελαιόλαδο 3 κ.σ

Κρόκο κοζάνης 4-5 κλωστές ή κ.γ σκόνη

Άνηθος ½ ματσάκι ψιλοκομμένο

Λεμόνια 2 ολόκληρα

Ξύσμα λεμονιού 2 ολόκληρα

Πιπέρι – αλάτι 

Νερό 

ΟΔΗΓΙΕΣ

ΒΗΜΑ 1ο: Καθαρίζουμε πολύ προσεκτικά τα ψάρια από τα λέπια, βράγχια και εντόσθια κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό. Έπειτα, επεξεργαζόμαστε τα λαχανικά μας και τα κόβουμε στο επιθυμητό σχήμα που σας διευκρινίζω.

ΒΗΜΑ 2ο: Σε μεγάλη κατσαρόλα που χωράει όλα τα ψάρια, τα τοποθετούμε και τα σκεπάζουμε με κρύο νερό μέχρι να καλυφθούν. Αν δεν έχουμε μεγάλη κατσαρόλα που τα χωράει όλα τα κόβουμε στην μέση. Τα βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 30 λεπτά, ξαφρίζοντας σταδιακά TIP( Όταν τραβήξουμε το μεγαλύτερο κόκκαλο της ραχοκοκαλιάς κάτω απο το κεφάλι και ξεκολλήσει, τότε είναι έτοιμο.) Έπειτα, αφαιρούμε τα ψάρια και τα αφήνουμε να κρυώσουν για να τα ξεψαχνίσουμε. Στην συνέχεια, σουρώνουμε τον γευστικό ζωμό που ετοιμάσαμε.

ΒΗΜΑ 3ο: Έπειτα, στην ίδια κατσαρόλα αφού την έχουμε καθαρίσει, προσθέτουμε λίγο από το ελαιόλαδο και σωτάρουμε σε μέτρια θερμοκρασία πολύ ελαφρά όλα τα λαχανικά μας, εκτός από το σέλινο και τον άνηθο. Στην συνέχεια, τοποθετούμε τον ζωμό μέχρι να καλυφθούν όλα τα λαχανικά, τότε προσθέτουμε το σέλινο, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι μαλακώσουν. Αφότου μαλακώσουν, μπορούμε να αφαιρέσουμε κάποια από τα λαχανικά, να τα κόψουμε μικρά σε κυβάκια για να στολίσουμε όμορφα το πιάτο μας στο τέλος. Έπειτα, πολτοποιούμε με το μπίμερ, (γίνεται και στο μίξερ). Μόλις τα πολτοποιήσουμε, (προαιρετικά αν θέλουμε την περνάμε από σίτα για πιο βελούδινη υφή), και τοποθετούμε το ξύσμα από τα 2 λεμόνια, τον χυμό τους, λίγο απο τον άνηθο, τον κρόκο κοζάνης, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να βγάλουν τα αρώματα τους.

ΣΤΗΣΙΜΟ ΠΙΑΤΟΥ: Σε βαθύ πιάτο, τοποθετούμε το ψαχνό από τα ψάρια, τα κομμένα λαχανικά, λίγο ξύσμα λεμονιού, φύτρες από τον άνηθο και περιχύνουμε το γευστικό ζουμί γύρω γύρω από τα στερεά. Τέλος, τελειώνουμε με λίγο από το φρέσκο και αγνό ελαιόλαδο.

 

TIP: Ο κρόκος κοζάνης δεν θέλει πολύ μαγείρεμα, διότι μετά από λίγη ώρα πικρίζει και χάνει τις υγιεινές και γευστικές ιδιότητες του.

TIP: Τους γευστικότερους ζωμούς ψαριών τους δημιουργούμε από τα κεφάλια και τα κόκκαλα των ψαριών. Τα κεφάλια είναι πλούσια σε κολλαγόνο, που βοηθά να πήξουν εύκολα και θαυμάσια οι σούπες. Επίσης και από λαβράκια μπορούμε να έχουμε μια γευστική ψαρόσουπα. Έχουν πολύ γευστικό ψαχνό.

 ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!

Πρώτη δημοσίευση: https://www.12vima.gr/menoyme-spiti-mageireyoyme-omorfes-syntages-2/

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top