Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του Ντάμπλντορ

Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του Ντάμπλντορ

Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του Ντάμπλντορ

Από το 2001 μέχρι και το 2011 μεταφέρθηκαν στην μεγάλη οθόνη τα βιβλία της J.K. Rowling με ήρωα τον Harry Potter.

Το franchise που σε πρόσφατη έρευνα έμαθε στην νεότερη γενιά την διαφορά μεταξύ καλού και κακού, σε απόλυτους αριθμούς έχει επιφέρει 9 δισ. σε εισπράξεις μέσω του κινηματογράφου, ενώ συνολικά ο κόσμος του Harry Potter κοστολογείται σε κέρδη που ανέρχονται πια στα 32 δισ. δολάρια.

Άρα είναι λογικό μια ιστορία που ξεκίνησε με το πρώτο βιβλίο το 1997, να μην θέλει η εταιρία με τίποτα να τελειώσει. Μετά το τέλος της κεντρικής ιστορίας του Harry Potter, χρειάστηκε να βρεθεί η λύση για το πως θα συνεχιστεί ο συγκεκριμένος κόσμος στον κινηματογράφο.

Έτσι βρήκαν ένα άλλο βιβλίο από τον κόσμο του franchise, το βλέπουμε να το διδάσκονται οι μαθητές του Hogwarts, για να το μεταφέρουν στην μεγάλη οθόνη.

Φυσικά μιλάμε για το Φανταστικά Ζώα Και Που Να Τα Βρεις, ένα βιβλίο οδηγό της Rowling που συμπλήρωνε την μυθολογία του Harry Potter,

με το να αναφέρει όλα τα φανταστικά και μαγικά πλάσματα του κόσμου αυτού.

Ένα βιβλίο που πολλοί Potterheads (οι φανατικοί θαυμαστές του ήρωα) είχαν στην βιβλιοθήκη τους για να ολοκληρώσουν την συλλογή τους.

Το 2016 κάνει πρεμιέρα η ταινία με πρωταγωνιστή τον Eddie Redmayne στο ρόλο του Newt Scamander και με μια πλοκή τελείως διαφορετική από ότι είχαμε συνηθίσει αφού μιλάμε για γεγονότα σχεδόν έναν αιώνα πριν την γέννηση του Harry Potter και με οδηγό έναν τελείως διαφορετικό βιβλίο.

Η ταινία εξελίσσεται στην Νέα Υόρκη και ενώ παραμένουμε στο κόσμο των μάγων, το κοινό φαίνεται να δυσκολεύτηκε να συντονιστεί με την ταινία και χρειάστηκαν κάποιες αλλαγές για να συνεχιστεί. Ερχόμαστε στην δεύτερη ταινία, το 2018, όπου η ιστορία παίρνει σαφής άλλη στροφή και επικεντρώνεται ξεκάθαρα για μια ακόμη φορά στην μάχη του καλού ενάντια στο κακό αλλά με ποιο γνωστούς πρωταγωνιστές.

Τα Εγκλήματα του Grindelwald τονώνονται με την παρουσία του Johnny Depp στο cast αλλά και με την προσθήκη ενός γνώριμου προσώπου από την αρχική ιστορία αυτού του Dumbledore που τον υποδύεται ο Jude Law. Κάπου εδώ είναι ξεκάθαρο ότι τα φανταστικά ζώα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα και βλέπουμε την αρχή μιας άλλης υπόθεσης που οι παραγωγοί θεωρούν ότι θα φέρει το φανατικό κοινό του Harry Potter πιο κοντά στο νέο franchise.

Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να έρθουμε στο σήμερα. Δυο χρόνια πανδημίας, η πτώση και η απόλυση του Johnny Depp, η τοξική παρουσία της ίδιας της Rowling στα social media ήταν αρκετά για να καθυστερήσουν το franchise τόσο ώστε το τρίτο μέρος που κάνει πρεμιέρα σήμερα στις ελληνικές αίθουσες να είναι αγνώριστο.

Μπορεί η ιστορία να ακολουθεί τα γεγονότα της δεύτερης αλλά με μια χρονική απόσταση κατάλληλη για τις αλλαγές που έκαναν οι παραγωγοί.

Αρχικά ο Johnn Depp έχασε τον ρόλο και τον αντικατέστησε ο Mads Mikkelsen. Ο Eddie Redmayne φανερά από πρωταγωνιστής παραμερίζεται και ενώ ακόμα έχει μεγάλο ρόλο φαίνεται η δυσαρέσκεια των παραγωγών που δεν μπόρεσε να γίνει ένας νέος ”Harry Potter”. Κάποιοι πρωταγωνιστές όπως η Katherine Waterston που ήταν κεντρική ηρωίδα των προηγούμενων ταινιών σχεδόν δεν υπάρχουν και το όλο story ”κουβαλάει” στις πλάτες του το γνώριμο πρόσωπο του Albus Dumbledore.

Σε αυτό το τρίτο μέρος, ο κόσμος των μάγων είναι ένα βήμα πριν την εκλογή του αρχηγού τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο κακός της ιστορίας Grindelwald είναι ακόμα φυγάς και κυνηγημένος και ο Scamander καλείται από τον Dumbledore να τον βοηθήσει ώστε να τον βρουν γιατί φοβάται ότι ο εχθρός τους θα εμπλακεί με κάποιον τρόπο στις εκλογές που θα είναι καταστροφικός τόσο για τον κόσμο των μάγων όσο και για τον κόσμο των κοινών θνητών.

Αυτό που πρέπει να κρατήσει ο θεατής είναι ότι αυτή η ταινία με τίτλο Τα Μυστικά Του Dumbledore έχουν την μεγαλύτερη δόση από τον κόσμο του Harry Potter όσο καμία άλλη. Η αίσθηση ότι έχεις επιστρέψει σε αυτόν τον κόσμο είναι πιο έντονη από τις άλλες δυο ταινίες και αυτό επιτεύχθηκε με τις τονωτικές ενέσεις τόσο στην ιστορία όσο και στην επίσκεψη ξανά στο έδαφος της σχολής του Hogwarts αλλά και Hogsmeade. Κυρίως όμως για την προσωπική ιστορία του Dumbledore που στο αρχικό franchise απλά υπονοείται ενώ εδώ γνωρίζεις καλύτερα τα γεγονότα που έκαναν αυτό τον ήρωα το ίδιο αγαπητό με τον Harry Potter. Ο Jude Law είναι υπέροχος και πιο πολύ ακολουθεί στα χνάρια του Richard Harris παρά του Michael Gambon.

 

Στα συν της ταινίας η παρουσία του Mads Mikkelsen. Μπορεί ο Depp να εκδιώχτηκε από την ταινία στον φόβο της κοινωνικής κατακραυγής αλλά η προσθήκη του Mikkelsen μας έδωσε μια ερμηνεία που είναι ικανή να ξεχάσουμε γενικώς ότι υπήρξε ο Johnny Depp στην τριλογία. Ενώ η χημεία του με τον Jude Law είναι έκδηλη από το πρώτο λεπτό.

 

Το τρίτο μέρος είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής και αυτό γιατί ήδη έχει ανακοινωθεί ότι θα κυκλοφορήσουν ακόμα δυο ταινίες. Τα Μυστικά του Dumbledore είναι ικανά και αξίζουν να ασχοληθείτε με την τριλογία ακόμα και αν μέχρι σήμερα αγνοούσατε την ύπαρξη της. Σαφώς οι θαυμαστές θα ικανοποιηθούν περισσότερο και ίσως να τους χτυπήσει την πόρτα και η νοσταλγία των παιδικών τους χρόνων που είτε διάβαζαν για πρώτη φορά του βιβλίο ή είτε έβλεπαν την πρώτη ταινία το μακρινό 2001.

⭐⭐⭐1/2

Χρήστος Βασιλακόπουλος

Trailer: